22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
16/09/2020 12:36 EEST

Ο Ήλιος αρχίζει νέο ηλιακό κύκλο (αλλά αναμένεται να είναι σχετικά ήρεμος)

Ανακοινώσεις από τη NASA.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ήλιος βρίσκεται και επίσημα εδώ και εννιά μήνες στον νέο του κύκλο ηλιακού καιρού, επιβεβαίωσαν επιστήμονες- και αναμένεται να μοιάζει αρκετά με τον προκάτοχό του, που κράτησε από το 2008 ως το 2019.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Space.com, επιστήμονες προβλέπουν ότι η νέα φάση ηλιακής δραστηριότητας, η οποία αποκαλείται ηλιακός κύκλος 25 (solar cycle 25) θα κορυφωθεί το 2025, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι λιγότερο δραστήριος και αρκετά παρόμοιος με τον ηλιακό κύκλο 24, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρόβλεψη του ηλιακού καιρού, ο οποίος ακολουθεί έναν κύκλο 11ετούς δραστηριότητας, είναι ένα ζωτικής σημασία φαινόμενο, επειδή επηρεάζει τη ζωή στη Γη.

«Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ σήμερα να ανακοινώσουμε πως ο ηλιακός κύκλος 25 έχει επίσημα αρχίσει» είπε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου της NASA η Λίζα Άπτον, συμπροεδρεύουσα του Solar Cycle 25 Prediction Panel και ηλιοφυσικός στη Space Systems Research Corporation, εταιρεία υποστήριξης αποστολών που εδρεύει στη Βιρτζίνια.

Οι παρατηρητές του διαστημικού καιρού αναμένουν ανόδους και πτώσεις της ηλιακής δραστηριότητας σε συχνότητες και μοτίβα παρόμοια με αυτά των τελευταίων 11 ετών. Ο Νταγκ Μπίζεκερ, ηλιοφυσικός του Space Weather Prediction Center της NOAA είπε πως ο ηλιακός αυτός κύκλος αναφέρεται να κορυφωθεί σε αριθμό ηλιακών κηλίδων τον Ιούλιο του 2025, πιάνοντας τις 115, τη στιγμή που συνήθως ένας ιδαίτερα ενεργός ηλιακός κύκλος φτάνει τις 200.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν πως το γεγονός πως αναμένεται ήρεμος δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να αγνοείται: Ο Μπίζεκερ υπέδειξε μια μεγάλη έκλαμψη το 2012, μερικά χρόνια πριν την κορύφωση του τελευταίου ηλιακού κύκλου. «Λέμε πως ο κύκλος 25 θα είναι σαν τον κύκλο 24 από άποψης ηλιακών κηλίδων» είπε. «Ο κύκλος 24 κατάφερε να παράξει μια επική ηλιακή καταιγίδα, αλλά η Γη της ξέφυγε».