Ο Ερντογάν επιμένει κόντρα στο ρεύμα, μειώνει τα επιτόκια με πληθωρισμό 82%

Η Τουρκική λίρα μετά τις ανακοινώσεις υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό των 18,376 ανά δολάριο.
YASIN AKGUL via Getty Images

Σε μια εποχή που 90 κεντρικές τράπεζες στον κόσμο προχωρούν σε μειώσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν έναν πληθωρισμό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο λόγο πάνω από το 10%, στην Τουρκία που ο πληθωρισμός έφτασε στο 82% ο Ερντογάν επιμένει σε μειώσεις.

Η κεντρική τράπεζα, ακολουθώντας πιστά τις εντολές Ερντογάν ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι οικονομολόγος, μείωσε για μια ακόμη φορά το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντάς το από 13% σε 12%.

Ο Ερντογάν επιμένει στην ανορθόδοξη πολιτική του

Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει κατηγορηθεί για ανορθόδοξη οικονομική πολιτική από επενδυτές και οικονομολόγους, υποστηρίζει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν στην πτώση του πληθωρισμού που τον Αύγουστο έφτασε στο 80,2%, μετά από ένα ράλι 15ο συνεχόμενων μηνών, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Η Τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 27% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο τους τελευταίους μήνες και κατά 80% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, το εθνικό νόμισμα υποχώρησε επιπλέον κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας και πλέον διαπραγματεύεται στο νέο ιστορικό χαμηλό των 18,376 ανά δολάριο.

Πηγή: Reuters