ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2019 16:15 EET | Updated 12/02/2019 18:09 EET

Ο Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στην «τρομοκρατία των τροφίμων»

Σουλτάνος σε ρόλο χονδρεμπόρου, για το «καλάθι της νοικοκυράς».

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την υπερβολική αύξηση των τιμών λαχανικών και φρούτων «τρομοκρατία των τροφίμων», υποσχόμενος ότι θα ελεγχθεί η αγορά καθώς ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου, πολλοί δήμοι άρχισαν να πουλάνε απευθείας φρούτα και λαχανικά στους καταναλωτές. «Με αυτόν τον τρόπο, οι τιμές θα μειωθούν στο μισό» υποσχέθηκε.

Η απευθείας πώληση, χωρίς μεσάζοντες, επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα, πέρα από τα τρόφιμα, όπως διαβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος την Τρίτη: «Οι τιμές θα πέσουν κι άλλο. Θα πουλάμε και καθαριστικά προϊόντα, θα πουλάμε κι άλλα πράγματα που έχουν τα σούπερ μάρκετ»

«Τις τελευταίες μέρες άρχισαν να παίζουν ένα παιχνίδι στην Τουρκία. Οι τιμές σε μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες και αγγούρια άρχισαν να αυξάνονται. Ήταν τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Συνέδεσε μάλιστα τον αγώνα της κυβέρνησης ενάντια στην αύξηση των τιμών των τροφίμων με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Ήθελαν να καταλάβουν τη χώρα μας μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το  PKK, FETÖ και Daesh, αλλά ποτέ δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ISIS.

«Προσπάθησαν να απομονώσουν [την Τουρκία] στη διεθνή σκηνή. Χρησιμοποιούσαν πάντα την οικονομία ως ένα όπλο στον κρόταφό μας», πρόσθεσε.

ASSOCIATED PRESS

 Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Τουρκία κατά 26%, από τον προηγούμενο μήνα, ελπίζει ότι θα βοηθήσει τις οικογένειες να ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες τους. (σ.σ. μετά την αύξηση, ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι 2.020 τουρκικές λίρες, που ισούνται με 340 ευρώ). Ωστόσο, όσο η λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία, οι εισαγωγές σε φρούτα, λαχανικά και απορρυπαντικά πληρώνονται όλο και πιο ακριβά και μία αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Όπως είπε, σύμφωνα με την Hurriyet, «κάποιοι ξεκίνησαν να παίζουν παιχνίδια κατά της Τουρκίας.Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξεκινήσουν αυτόν τον τρόμο», πρόσθεσε.

Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου. Το 52% είναι ο στόχος του Τούρκου Προέδρου για αυτές τις εκλογές, οι οποίες λαμβάνουν χαρακτήρα γενικών εκλογών καθώς αναμένεται να παίξουν ρόλο και στην οικονομική πορεία της χώρας. Ο Ερντογάν έχει πάρει πάνω του το βάρος των εκλογών και κάνει προεκλογικό αγώνα που δεν στερεί σε τίποτα από τον αντίστοιχο των προεδρικών εκλογών. 

«Η 31η Μαρτίου είναι σημαντική για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε. Αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ιερή πορεία μας», είπε ο ίδιος, προτρέποντας τους ψηφοφόρους  να ψηφίσουν και τους αξιωματούχους του ΑΚΡ να έχουν το νου τους στις κάλπες την ημέρα των εκλογών.

Chris McGrath via Getty Images

 Η μάχη της πατάτας και της πιπεριάς

Θα υπάρχουν 50 σημεία πώλησης φρούτων και λαχανικών στην Κωνσταντινούπολη και 15 στην Άγκυρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TÜİK), τα κρεμμύδια, των οποίων η μέση τιμή τον Ιανουάριο ήταν 4,9 τουρκικές λίρες/ κιλό, πωλούνται από δήμο της Άγκυρας για 2 λίρες/κιλό από τις 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,43% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα. Η ετήσια αύξηση ήταν κατακόρυφη, σημειώνοντας 30,7%. Στα φρούτα και τα λαχανικά, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τον περασμένο μήνα, οι τιμές των φρέσκων λαχανικών και φρούτων αυξήθηκαν κατά 29,7%, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί οι τιμές τους κατά 64%.

Ο υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάν Πεκάν, δήλωσε ότι κρατικοί υπάλληλοι διενήργησαν ελέγχους στις αγορές χονδρικής πώλησης λαχανικών και φρούτων στις επαρχίες της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Αττάλειας  στις 26 Φεβρουαρίου, οι οποίες αποκάλυψαν ότι ορισμένοι έμποροι χρέωναν υπερβολικές τιμές.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι επίσης επέβαλαν πρόστιμα σε άλλες 76 εταιρείες,  για την πώληση μη καταχωρημένων προϊόντων και άλλες παρατυπίες, σύμφωνα με τον υπουργό.

 Όχι σε προσφυγή στο ΔΝΤ

Ο Ερντογάν απέκλεισε για άλλη μια φορά την προσφυγή στοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του AKP έχει αποπληρώσει ένα χρέος ύψους 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΔΝΤ, το οποίο κληρονόμησε από τους προκατόχους του μετά την έλευση στην εξουσία το 2001.

Με πληροφορίες από Hurriyet