ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/08/2018 15:50 EEST | Updated 10/08/2018 16:44 EEST

Ο Τραμπ "σηκώνει το γάντι" μετά τον Ερντογάν: Διπλασιάζω τους δασμούς στην Τουρκία

O Ερντογάν παίζει «τα ρέστα του» με την τουρκική λίρα στον απόλυτο κατήφορο. Kήρυξε οικονομικό πόλεμο

Anadolu Agency via Getty Images

Πριν ακόμη τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδώσουν ολοκληρωμένο το «διάγγελμα» του Τούρκου Προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να του απαντήσει εμπράκτως.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει: «Εδωσα μόλις τώρα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στο ατσάλι και στο αλουμίνιο, καθώς το νόμισμα της Τουρκίας υποχωρεί ταχύτατα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου. Για το αλουμίνιο ο δασμός θα είναι τώρα 20% και για το ατσάλι 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την ώρα».

Το απόγευμα της Παρασκευής εξελίσσεται σε θρίλερ στις διεθνείς αγορές και στα χρηματιστήρια, καθώς η αβεβαιότητα μετατρέπεται σταδιακά σε αγωνία.

Tα διεθνή πρακτορεία - με πρώτο το Bloomberg - κατέγραψαν λέξη προς λέξη τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες παραπέμπουν σε διάγγελμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να μιλήσει ”στο πουθενά”, σε μία επαρχιακή πόλη 50,000 ψηφοφόρων, το Μπαϊμπούρτ.

Είναι η πόλη που έδωσε ποσοστό-ρεκόρ 82% (!) στον Ερντογάν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου...

«Βγάλτε από τα στρώματα τον χρυσό και τα δολάρια»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να σώσουν τη λίρα, ωστόσο οι φράσεις που χρησιμοποιεί αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος είναι κάτι περισσότερο από δραματικές: ”Βγάλτε τις αποταμιεύσεις σας από τα στρώματα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και ζήτησε δύο ή τρεις φορές στην συνέχεια «να ανταλλάξετε τα δολάρια και τον χρυσό με τουρκικές λίρες».

Στην πραγματικότητα, από το πρωί συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο στα τραπεζικά καταστήματα της Κωνσταντινούπολης. To πρακτορείο Getty μεταδίδει σήμερα εικόνες με ουρές, ιδιαίτερα μπροστά στα ταμεία σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος... 

ADEM ALTAN via Getty Images
Oυρές έξω από ανταλλακτήρια συναλλάγματος σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

«Το δολάριο δεν μπορεί να μας φράξει το δρόμο», είπε σε άλλο σημείο ο Ερντογάν, ενώ χρησιμοποίησε πολλές φορές και τη λέξη «πόλεμος», κάνοντας λόγο για απάντηση που καλείται να δώσει το τουρκικό έθνος σε όσους κήρυξαν πόλεμο εναντίον του.

«Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί στους οικονομικούς εκτελεστές» ανέφερε αργότερα.

Οικονομικο-πολεμικό διάγγελμα Ερντογάν

Κλιμακώνοντας σταθερά την ρητορική του, ο «σουλτάνος» προειδοποιεί λέγοντας «θα απαντήσουμε καταλλήλως σε όσους τείνουν χείρα φιλίας. Αλλά πάντοτε έχουμε σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Καλώ τα λόμπι των επιτοκίων: μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες. Δεν θα μπορέσετε να βγάλετε χρήματα στην πλάτη του έθνους μας. Δεν θα κάνετε αυτό το έθνος να γονατίσει».

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε ότι μία ατάκα Ερντογάν για τη Ρωσία θα προβλήματίσει σίγουρα την Ουάσιγκτον: «Η Τουρκία εργάζεται για εναλλακτικές λύσεις, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη», σημείωσε χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω.

Καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος μιλούσε, οι αναλυτές παρατηρούσαν ότι η τουρκική λιρα εξακολουθούσε να υποχωρεί - κάποια στιγμή εως και 15% σήμερα. Συνολικά, γύρω στο 30% μέσα στο 2018.

Δύο απρόβλεπτοι ”παίκτες” πρωταγωνιστούν στο θρίλερ

Ο Ερντογάν δεν είναι ο μόνος που έχει θορυβήσει τις διεθνείς αγορές. Εξίσου ανησυχητική χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την στάση του Αμερικανού Προέδρου...

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει την υπογραφή του κάτω από την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, με τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια βιομηχανία βλέπει το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σε επικίνδυνο βαθμό και τις προβλέψεις για ανάπτυξη να τίθενται εν αμφιβόλω.

Πρόβλεψη που αναφέρεται και στην Ευρώπη, με την γερμανική βιομηχανία να βασίζεται κατά μείζονα λόγο στις εξαγωγές και τις τιμές να επηρεάζονται από την αστάθεια στην αγορά της ενέργειας.