ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/09/2019 08:50 EEST | Updated 07/09/2019 08:51 EEST

O Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΔΕΘ και οι εκπλήξεις

Σε αναμονή των όσων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη

EUROKINISSI
EUROKINISSI/MITSOTAKIS

Την εκτίμηση τους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «θα ανακοινώσει μία-δύο εκπλήξεις», εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης που κινούνται δίπλα στον πρωθυπουργό.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση που θα έχει σχέση με μείωση της φορολογίας, κάτι που αποτελεί και μεγάλο στόχο της κυβέρνησης που ξέρει καλά ότι για να επιτευχθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον χαλαρώσει η φορολογική πίεση που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά προς τη μεσαία τάξη.

Όπως επισημαίνουν στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση των φορολογικών βαρών φάνηκε ήδη, καθώς από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έγινε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Αυτό που τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει γενικά για παροχές αλλά θα εστιάσει σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε οι πολίτες στην επόμενη ΔΕΘ να έχουν αξιολογήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. «Να μπορεί ο κόσμος να κρίνει σε έναν χρόνο αν θα έχουμε υλοποιήσει όσα θα ανακοινωθούν φέτος», ήταν τα λόγια στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φράσεις που ακούγονται περισσότερο τις τελευταίες ημέρες στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι «αξιοπιστία, συνέπεια, αποδοτικότητα». Ένα τρίπτυχο δηλαδή στο οποίο θα επιμείνει πολύ ο κ. Μητσοτάκης για την άσκηση του κυβερνητικού έργου.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του θα αφορά στην προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση επενδύσεων, με αναφορά στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που φαίνεται ότι πήραν και πάλι μπροστά, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό.

Αυτό που επίσης αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι την πρόθεση του να εφαρμοστούν μέτρα που θα στηρίξουν την απασχόληση και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Ξεχωριστή αναφορά αναμένεται να γίνει για έργα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη και γενικά τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Παρόντες ήταν πολιτικά στελέχη, δημοσιογράφοι αλλά και τοπικοί παράγοντες. Στις συζητήσεις που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός- ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγο του Μαρέβα- δεν έκρυψε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα σχετίζονται με πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.