ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2018 16:58 EEST | Updated 23/08/2018 17:02 EEST

Ο Κοέν είχε έναν πολύ καλό λόγο για να καρφώσει τον Τραμπ: Το Ολοκαύτωμα

Jonathan Ernst / Reuters

Ο Μάικλ Κοέν, για χρόνια προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, κρίθηκε ένοχος την περασμένη Τρίτη για οικονομικές ατασθαλίες που σχετίζονται με την προεκλογική καμπάνια του προέδρου των ΗΠΑ και άλλες υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, ο Κοέν έδωσε χρήματα στη Στόρμι Ντάνιελς και την Κάρεν Μακ Ντούγκαλ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ, πριν τις εκλογές του 2016, για να εξαγοράσει τη σιωπή τους.

Μέχρι εδώ, θα λέγαμε, μια ακόμη επαγγελματική σχέση που έληξε άδοξα, αν και με κρότο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο πατέρας του εβραϊκής καταγωγής Μάικλ Κοέν, Μόρις, ζήτησε από τον γιο του να είναι απόλυτα ειλικρινής στη δίκη για τον πλανητάρχη, διότι δεν επέζησε εκείνος του Ολοκαυτώματος, «για να κάνει ρεζίλι το όνομά του ο Τραμπ». 

«Ως γιος ενός Πολωνού επιζήσαντος του Ολοκαυτώματος, οι εικόνες και οι ήχοι της πολιτικής που χωρίζει τις οικογένειες μού είναι σπαρακτικές», έγραψε ο Μάικλ Κοέν σε ένα tweet που έπειτα διέγραψε, σύμφωνα με την εφημερίδα. 

Η καταδικαστική ετυμηγορία για τον Κοέν ήρθε μαζί και με ένα ακόμη κακό νέο για τον Τραμπ: ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ, καταδικάστηκε για 8 οικονομικά εγκλήματα σε πρώτο βαθμό. 

Τελικά ο Κοέν συμφώνησε το βράδυ της Τρίτης με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη να δηλώσει ένοχος για οικονομικά αδικήματα και να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο Κόεν θα καταβάλει ένα σημαντικό πρόστιμο.

Στην εισήγησή του, ο Κοέν δεν κατονόμασε ούτε τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά ούτε και τις δύο γυναίκες, σημειώνοντας αντ′ αυτού ότι εργάστηκε με έναν ανώνυμο υποψήφιο για να επηρεάσει τις εκλογές. 

Με τρεμάμενη φωνή, ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ απάντησε σε σχετική ερώτηση ενός ομοσπονδιακού δικαστή ότι η μία πληρωμή «ήταν σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση ενός υποψηφίου για ομοσπονδιακό αξίωμα» και η άλλη «υπό την καθοδήγηση του ίδιου υποψηφίου».