ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2019 16:18 EEST

Ο Κόρμπιν αμφισβητεί ότι υπάρχουν στοιχεία κατά του Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια

Κατηγορεί την βρετανική κυβέρνηση πως αυξάνει την απειλή πολέμου.

ASSOCIATED PRESS

Ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας αμφισβήτησε το κατά πόσο η κυβέρνηση της χώρας έχει στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό της ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, στην είσοδο του Κόλπου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Σημειώνεται πως ο Κόρμπιν και στο παρελθόν έχει εναντιωθεί σε κορυφαίες επιλογές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και του δικού του, του Εργατικού. Χαρακτηριστική περίπτωση ο αγώνας που έδωσε για να αποκαλύψει τα ψεύδη του Τόνι Μπλερ προς τον Βρετανικό λαό προκειμένου να συμμετάσχει η χώρα, μαζί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράκ. 

Σημειώνεται πως την Παρασκευή η Βρετανία ένωσε τη φωνή της με τις ΗΠΑ και κατηγόρησε την Τεχεράνη για τις επιθέσεις αυτές, εντείνοντας τους φόβους για μια ευρύτερη στρατιωτική αντιπαράθεση σε αυτόν τον θαλάσσιο δίαυλο που είναι κρίσιμης σημασίας για τον ανεφοδιασμό των αγορών με πετρέλαιο. 

Το Ιράν αρνείται κάθε ανάμιξή στην υπόθεση. 

«Χωρίς αξιόπιστες αποδείξεις για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, η ρητορική της κυβέρνησης το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει την απειλή του πολέμου», έγραψε στο Twitter ο Τζέρεμι Κόρμπιν. «Η Βρετανία θα έπρεπε να δράσει για τη χαλάρωση της έντασης στον Κόλπο, όχι να πυροδοτεί τη στρατιωτική κλιμάκωση που ξεκίνησε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», πρόσθεσε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, χαρακτήρισε «αξιοθρήνητα» και «προβλέψιμα» τα σχόλια του Κόρμπιν. 

«Γιατί δεν μπορεί ποτέ να στηρίξει τους συμμάχους της Βρετανίας, τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τα βρετανικά συμφέροντα;» διερωτήθηκε.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, επίσης υποψήφιος για την πρωθυπουργία, είπε ότι οι δηλώσεις του Κόρμπιν δείχνουν πως είναι ακατάλληλος για να κυβερνήσει τη χώρα. «Ο Κόρμπιν επιτρέπει στην αντιαμερικανική προκατάληψή του να στρεβλώνει την ηθική πυξίδα και την πολιτική κρίση του», σημείωσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post