ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/02/2020 11:08 EET | Updated 14/02/2020 11:09 EET

Ο κορονοϊός πλήττει τον ελληνικό τουρισμό - Ντόμινο ακυρώσεων από Κινέζους και όχι μόνο

Φέτος αναμένονταν να έρθουν στη χώρα μας τουλάχιστον 250.000 Κινέζοι, όμως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μειωθεί αισθητά.

ASSOCIATED PRESS

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνους που έχουν μολυνθεί. Η επιδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία, καθώς και στην τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, περίπου 200.000 Κινέζοι τουρίστες αφίχθησαν το 2019 ενώ φέτος αναμένεται να έρθουν τουλάχιστον 250.000.

Ειδικά το νησί της Σαντορίνης είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς Κινέζους τουρίστες. Αλλά από τότε που ξέσπασε η επιδημία, η εικόνα είναι διαφορετική.

Το ποσοστό μπορεί να είναι μικρό, αλλά είναι κρίσιμο, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (ειδικά το χειμώνα, όταν έχουν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς). Επίσης, οι Κινέζοι ξοδεύουν περισσότερα στις διακοπές τους από ό, τι οι μέσοι τουρίστες στην Ευρώπη.

Αφαντοι οι Κινέζοι στη Σαντορίνη

Από τους Κινέζους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, το 90% καταλήγει στη Σαντορίνη.

Το νησί καταγράφει ήδη ένα «ντόμινο ακυρώσεων», όχι μόνο από την Κίνα αλλά από τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι ακυρώνουν το ταξίδι τους όταν μαθαίνουν ότι στη Σαντορίνη υπάρχουν Κινέζοι.

Από τους 3.000 Κινέζους που αναμένονταν αυτή την περίοδο, ούτε 1.000 δεν έχουν φτάσει στο νησί.

Οι Ασιάτες στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα αποξένωσης, καθώς οι περισσότεροι τους συνδέουν με τον φονικό ιό, παρόλο που πολλοί από αυτούς δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην Κίνα.

Απώλειες εσόδων

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσεις τις πτήσεις τους προς τη Σαντορίνη, προκαλώντας πλήγμα στους νησιώτες και τους επιχειρηματίες.

Οι τοπικοί πράκτορες εκτιμούν ότι θα χάσουν το 10% των τουριστικών εσόδων του τρέχοντος έτους, γεγονός που έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την τοπική οικονομία: το εμπόριο, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες.

Οι ξενοδόχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση βοήθεια για να καλύψουν τις απώλειές τους.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα

Στην Ιταλία, τον δημοφιλέστερο ευρωπαϊκό προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες, οι κρατήσεις έχουν μειωθεί δραματικά

Η εθνική ένωση ξενοδόχων της Ιταλίας προειδοποίησε ότι οι ακυρώσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη αδύναμη οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος των ξενοδοχειακών μονάδων της Βενετίας προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

(με πληροφορίες από Euronews)