ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2021 16:58 EEST

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους κρατικούς υπαλλήλους

Δίχως την επιλογή προσκόμισης τεστ για κορονοϊό.

Evelyn Hockstein via Reuters

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιβάλει αυστηρότερους κανόνες εμβολιασμού στους κρατικούς υπαλλήλους και θα λάβει μέτρα για να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο, στο νέο πλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που θα παρουσιάσει σήμερα. 

Μεταξύ των μέτρων που θα λάβει ο Πρόεδρος είναι η υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος που απαιτεί από όλους τους κρατικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, χωρίς τη δυνατότητα τακτικής εξέτασης για να εξαιρεθούν από την απαίτηση, σύμφωνα με πηγή εξοικειωμένη με τα σχέδια όπως αναφέρει το CNN.

Επίσης ο Πρόεδρος θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα καθορίζει την εφαρμογή του ίδιου μέτρου σε υπαλλήλους εργολάβων και εταιρειών που συναλλάσσονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το Υπουργείο Άμυνας, το Τμήμα Βετεράνων, η Υπηρεσία Υγείας των Ινδιάνων και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας θα πρέπει επίσης να εκπληρώσουν τις προηγούμενες απαιτήσεις εμβολιασμού που είχαν ανακοινωθεί, σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι καλύπτει περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση πέρα από αυτή που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία οι κρατικοί υπάλληλοι έπρεπε να εμβολιαστούν, αλλά επέτρεψε σε όσους επέλεξαν να μην το κάνουν να υπόκεινται σε αυστηρά μέτρα μετριασμού και σε συχνά τεστ.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες επιχειρήσεις στις δικές τους εντολές εμβολιασμού και επαίνεσε μεγάλες εταιρείες που απαιτούν από τους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν.

Ο Μπάιντεν την Πέμπτη σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει μια σημαντική επέκταση στα δωρεάν τεστ, ένα βήμα που οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν πει ότι είναι κρίσιμο για τον περιορισμό του ιού, ιδιαίτερα καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και ορισμένοι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους.

Ακόμα θα αναφερεθεί στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις εμβολιασμού, αν και δεν θα κάνει καμία νέα ανακοίνωση για το πότε θα επιτραπούν τρίτες δόσεις για τους Αμερικανούς.

Πηγή: CNN