Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Σι για τη Β. Κορέα και συγκρούστηκε μαζί του για την Ταϊβάν

"Δεν νομίζω πως υπάρχει οποιαδήποτε επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν" δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Kevin Lamarque via Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βελτιώσουν τη θέση ασφάλειάς τους στην Ασία αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις πρώτες απευθείας συνομιλίες που είχε με τον Σι αφότου έγινε πρόεδρος πως είχαν ειλικρινείς συνομιλίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συντείνουν ώστε οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να είναι στο πιο χαμηλό επίπεδό τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή τους ο Σι είπε πως η Ταϊβάν είναι η ”πρώτη κόκκινη γραμμή” που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι επιδίωξε να διαβεβαιώσει τον Σι ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, στην προσπάθεια να μιεώσει τις εντάσεις για το νησί: ”Δεν νομίζω πως υπάρχει οποιαδήποτε επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει στη Βόρεια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουν περαιτέρω τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές δημιούργησαν έναν μηχανισμό για πιο συχνή επικοινωνία και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, είπε.

″Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον”, είπε ο Μπάιντεν.

Πριν από τις συνομιλίες τους, οι δύο ηγέτες χαμογέλασαν και αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά από τις σημαίες των χωρών τους σε ένα ξενοδοχείο στο Μπαλί της Ινδονησίας, μία ημέρα πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

″Χαίρομαι που σας βλέπω”, είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς έβαζε το χέρι του γύρω από τους ώμους του Κινέζου ηγέτη πριν από μια συνάντηση που κράτησε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, περιλαμβανομένων των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις ”καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν”, ”τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς” του Πεκίνου και τις πρακτικές στη ”Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα”.

Ο Μπάιντεν είπε προηγουμένως πως είναι δεσμευμένος στη διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

″Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό... να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας”, δήλωσε ο Μπάιντεν ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ο Σι δήλωσε πριν απο τη συνάντηση πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.

″Η επίλυση του θέματος της Ταϊβάν είναι θέμα των Κινέζων και των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας”, είπε ο Σι, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

″Όποιος επιδιώξει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα παραβιάσει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους.”

Το Πεκίνο που θεωρεί πως η Ταϊβάν του ανήκει, έχει πει εδώ και καιρό πως θα θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν εναντιώνεται σφόδρα στους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας και λέει πως μόνον τα 23 εκατ. κάτοικοι της Ταϊβάν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον της.

Η Ταϊβάν δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της και ο λαός της Ταϊβάν θα προστατεύσει σθεναρά τον δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο ζωής του νησιού, ανέφερε σήμερα το γραφείο της προεδρίας μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι.

Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν είναι κοινή ευθύνη τόσο της Ταϊβάν όσο και της Κίνας και μια ”συνάντηση στο πεδίο της μάχης” δεν είναι καθόλου μια επιλογή για τη μία ή την άλλη πλευρά, ανέφερε η δήλωση του προεδρικού γραφείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Δημοφιλή