ΔΙΕΘΝΕΣ
11/10/2018 14:31 EEST

Ο «νεαρότερος δισεκατομμυριούχος της Αφρικής» απήχθη στην Τανζανία

KHALFAN SAID HASSAN via Getty Images

Ο Μοχάμεντ Ντέβτζι, 43 ετών, που θεωρείται πως είναι ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος της Αφρικής, απήχθη από ένοπλους μασκοφόρους στο Νταρ Ες Σαλαάμ της Τανζανίας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Ντέβτζι απήχθη έξω από ένα γυμναστήριο ξενοδοχείου, όπου είχε πάει για την πρωινή του γυμναστική. Έχουν συλληφθεί τρία άτομα για την υπόθεση, και δύο από τους απαγωγείς θεωρείται ότι ήταν ξένοι, ανέφερε η αστυνομία.

Το κίνητρο πίσω από την απαγωγή είναι άγνωστο.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ανέρχεται στα 1,5 δισ. δολάρια, και έχει χαρακτηριστεί ως ο μόνος δισεκατομμυριούχος της Τανζανίας. Σε αναφορά το 2017 υποστηριζόταν πως είναι ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος της Αφρικής, ενώ είναι μεγάλος σπόνσορας μιας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Τανζανίας, της «Σίμπα». Σύμφωνα με το Forbes, το 2016 είχε υποσχεθεί να δωρήσει τουλάχιστον τη μισή του περιουσία για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στον Ντέβτζι, τοπικά γνωστό ως «Μο», αποδίδεται η εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης σε έναν παναφρικανικό εταιρικό κολοσσό. Η εταιρεία του, METL, δραστηριοποιείται σε τομείς όπως τα υφάσματα, η αλευροποιΐα, τα ποτά και τα βρώσιμα έλαια σε τουλάχιστον έξι αφρικανικές χώρες.

Επίσης, ήταν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος για μια δεκαετία, ως το 2015: Όπως είχε πει στο BBC σε συνέντευξή του το 2014, αυτό πιθανότατα τον διευκόλυνε στο να συναντά πολιτικούς, αλλά δεν του έδωσε άδικο πλεονέκτημα, καθώς και άλλοι επιχειρηματίες είχαν πρόσβαση σε αυτούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζάνιουαρι Μακάμπα, φίλος του Ντέβτζι, έγραψε στο Twitter πως μίλησε με τον πατέρα του απαχθέντος, και η οικογένεια επιβεβαιώνει την αρπαγή του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι απαγωγείς έριξαν βολές στον αέρα πριν τραπούν σε φυγή. Σημειώνεται πως ο Ντέβτζι δεν είχε μαζί του φύλακες και είχε πάει μόνος του στο γυμναστήριο. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο από τους απαγωγείς ήταν λευκοί.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του BBC, το Νταρ Ες Σαλαάμ θεωρείται ασφαλές σε σχέση με πόλεις όπως το Λάγος ή το Γιοχάνεσμπουργκ. Αν και έχουν υπάρξει περιστατικά επιθέσεων και απαγωγών πολιτικών της αντιπολίτευσης και επικριτών της κυβέρνησης, πρόκειται για την πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα απαγωγή ενός τόσο επιφανούς επιχειρηματία στην Τανζανία.