Ο ουκρανικός στρατός λέει πως κερδίζει έδαφος στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Χερσώνα

Ένα από τα δυσκολότερα πεδία μαχών για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ουκρανός στρατιώτης σε άρμα μάχης Τ-80 που εγκαταλείφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ουκρανός στρατιώτης σε άρμα μάχης Τ-80 που εγκαταλείφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
via Associated Press

Οι ουκρανικές δυνάμεις κέρδιζαν έδαφος τη Δευτέρα στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη Μόσχα, με αξιωματούχους του Κιέβου και ξένους παρατηρητές να αναφέρονται σε νέα εδαφικά κέρδη στη στρατηγικής σημασίας νότια περιφέρεια της Χερσώνας, την οποία το Κρεμλίνο προσάρτησε.

Η Χερσώνα είναι ένα από τα δυσκολότερα πεδία μάχης για τις ουκρανικές δυνάμεις, με την πρόοδο εκεί να είναι πιο βραδεία σε σχέση με την προέλαση γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, που άρχισε τον προηγούμενο μήνα.

Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε παράνομα η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα μετά από «δημοψήφισμα» που διοργάνωσε το Κρεμλίνο. Η κάτω βουλή επικύρωσε τις συνθήκες τη Δευτέρα, και η άνω βουλή θα το κάνει την Τρίτη.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε τη Δευτέρα ότι δύο από αυτές τις περιοχές, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, εντάσσονται στη Ρωσία με τα διοικητικά σύνορα που υπήρχαν πριν ξεσπάσει εκεί το 2014 σύγκρουση μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων. Όπως είπε, το θέμα των συνόρων των άλλων δύο, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, παρέμενε ανοιχτό. «Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με κατοίκους αυτών των περιοχών» είπε σε δημοσιογράφους ο Πεσκόφ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ουκρανικά ΜΜΕ έδειχναν τη Δευτέρα εικόνες Ουκρανών στρατιωτών να δείχνουν σημαίες σε πινακίδα προς το χωριό Χρεστσεβίνκα, που είναι στην ίδια περιοχή με τη Χερσώνα, όπου ουκρανικές δυνάμεις φαίνονται να διέσπασαν τις ρωσικές γραμμές.

Η Ουκρανία αντεπιτίθεται στη Χερσώνα από το καλοκαίρι, σφυροκοπώντας τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και προχωρώντας προς εδάφη δυτικά του Δνείπερου, τα οποία κατέχονται από τους Ρώσους. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν επιτυχώς αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών HIMARS για να πλήττουν την κύρια γέφυρα στον Δνείπερο προς την πόλη της Χερσώνας και ένα φράγμα που λειτουργούσε ως δεύτερο κύριο πέρασμα. Επίσης, έχουν χτυπήσει πλωτές γέφυρες που χρησιμοποιούσε η Ρωσία για να περνά στρατεύματα στα δυτικά του ποταμού αφού τα κύρια περάσματα κατέστησαν μη λειτουργικά.

Παρά τα επιτυχημένα πλήγματα σε γραμμές ανεφοδιασμού, οι ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις στα νότια ως τώρα ήταν πιο αργές και λιγότερο επιτυχείς συγκριτικά με τα βορειοανατολικά, καθώς τα ανοιχτά πεδία αφήνουν εκτεθειμένες τις επιτιθέμενες δυνάμεις σε πυροβολικό και αεροπορικά πλήγματα. Παρόλα αυτά Ρώσοι bloggers που γράφουν για στρατιωτικά θέματα παραδέχονται ότι η Ουκρανία έχει ανώτερες αριθμητικά δυνάμεις, υποστηριζόμενες από μονάδες αρμάτων μάχης, στην περιοχή.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αξιωματούχος που διορίστηκε από τη Μόσχα στη Χερσώνα, παραδέχτηκε τη Δευτέρα σε βίντεο το πρωί της Δευτέρας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν «εισχωρήσει λίγο βαθύτερα». Ωστόσο επέμεινε πως «όλα ήταν υπό έλεγχο» και ότι το «σύστημα άμυνας» της Ρωσίας λειτουργούσε στην περιοχή.

Η Ρωσία επιτέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Ζελένσκι και άλλους στόχους με drones αυτοκτονίας την Κυριακή, και η Ουκρανία ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στα ανατολικά, σε μια αντεπίθεση που έχει δώσει νέα τροπή στον πόλεμο.

Η πρόσφατη απώλεια του Λιμάν, το οποίο η Ρωσία χρησιμοποιούσε ως hub μεταφορών και επιμελητείας, αποτέλεσε νέο πλήγμα για το Κρεμλίνο, καθώς επιδιώκει να κλιμακώσει τον πόλεμο προσαρτώντας τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας και αυξάνοντας τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Με πληροφορίες από Associated Press