Ο Πούτιν φέρεται να παρεμβαίνει στον πόλεμο στην Ουκρανία σαν «συνταγματάρχης ή ταξίαρχος»

Τι αναφέρουν βρετανικές πηγές.
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει εμπλακεί προσωπικά στον πόλεμο στην Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό που λαμβάνει επιχειρησιακές και τακτικές αποφάσεις «σε επίπεδο συνταγματάρχη ή ταξιάρχου», σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, οι εν λόγω πηγές είπαν πως o Ρώσος πρόεδρος καθορίζει κινήσεις δυνάμεων στο Ντονμπάς, όπου την προηγούμενη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντική ήττα με πολλές απώλειες ενώ επιχειρούσαν να περάσουν έναν ποταμό στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Οι πηγές αυτές είπαν πως ο Πούτιν συνεργάζεται στενά με τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αντίθετα με ισχυρισμούς από την Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα πως ο Γκερασίμοφ είχε παραγκωνιστεί.

«Νομίζουμε πως ο Πούτιν και ο Γκερασίμοφ εμπλέκονται σε λήψη αποφάσεων σε τακτικό επίπεδο, που κανονικά θα λαμβάνονταν από συνταγματάρχες ή ταξιάρχους» είπε η μία πηγή.

Στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στείλει στρατηγούς πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, όπου κάποιοι εξ αυτών έχουν σκοτωθεί (12, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις).

Όσον αφορά στα περί εμπλοκής του Πούτιν σε τέτοιο επίπεδο, ο Μπεν Μπάρι, πρώην ταξίαρχος του βρετανικού στρατού και ειδικός του International Institute of Strategic Studies είπε πως «ένας επικεφαλής κυβέρνησης θα έπρεπε να έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να λαμβάνει στρατιωτικές αποφάσεις. Θα έπρεπε να θέτουν την πολιτική στρατηγική αντί να εμπλέκονται σε ημερήσιες δραστηριότητες».

Με πληροφορίες από Guardian