Ο πόλεμος της Γαλλικής μπαγκέτας

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατέβασε την τιμή στα 0,29 λεπτά όταν οι φούρνοι την πωλούν 0,90 λεπτά.
Stephane Mahe via Reuters

«Πόλεμος» για την τιμή της παραδοσιακής μπαγκέτας έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με τους αγρότες και τους αρτοποιούς να επιτίθενται κατά δύο μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που προσφέρουν το παραδοσιακό ψωμί σε χαμηλή τιμή.

Την περασμένη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Leclerc, (σ.σ γαλλική αλυσίδα), Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρκ δήλωσε ότι οι τιμές για τις μπαγκέτες στα σούπερ μάρκετ του ήταν περίπου 30 λεπτά «επί τουλάχιστον ένα χρόνο», και υποστήριξε ότι στόχος της εταιρείας του είναι να προσφέρει προϊόντα σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές.

Πλέον την ίδια τιμή - στα 29 λεπτά - αναγκάζεται να πουλά την μπαγκέτα και η Lidl.

Μιλώντας στο Europe 1, ο εκτελεστικός διευθυντής της Lidl, Μισέλ Μπιερό, είπε ότι θεωρεί «ανεύθυνη» την προσέγγιση του ανταγωνιστή του. Για λόγους ανταγωνισμού, η Lidl αναγκάζεται να ευθυγραμμιστεί στην τιμολογιακή πολιτική της Leclerc και από εδώ και πέρα θα πουλά την μπαγκέτα και στα δικά της Σούπερ Μάρκετ στα 29 λεπτά.

Η απόφαση αυτή δεν κατευνάζει την οργή των αρτοποιών οι οποίοι βλέπουν ότι δε μπορούν να ανταγωνιστούν αυτή τη τιμή. Οι αρτοποιοί τονίζουν ότι πρόκειται για χτύπημα κάτω από τη μέση που υπονομεύει τον ανταγωνισμό σε μια από τις σημαντικότερες και παραδοσιακές βιομηχανίες της χώρας.

Οι αρτοποιοί λένε επίσης, ότι η παραδοσιακή αυτή χειροποίητη, λεπτή και μακρόστενη φραντζόλα, η αγορά της οποίας από τους τοπικούς φούρνους αποτελεί εδώ και δεκαετίες ενός είδους τελετουργία στην καθημερινή ζωή των Γάλλων, απομακρύνεται από τα ράφια των καταστημάτων, ακόμα και στη Γαλλία, από άλλα κατεψυγμένα αρτοποιήματα, που παρασκευάζονται μαζικά σε τεράστιες γραμμές παραγωγής.

Σε ανακοίνωσή της, η Leclerc αναφέρει ότι, «λόγω του πληθωρισμού, η μέση τιμή της μπαγκέτας θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά. Αυτό είναι αδιανόητο». Η αλυσίδα δεσμεύτηκε να μειώσει τα περιθώρια κέρδους της προκειμένου να περιορίσει το κόστος του γαλλικού καρβελιού στα 29 λεπτά του ευρώ.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Lecler δεν εξόργισε μόνο τους αρτοποιούς αλλά και τους αγρότες οι οποίοι υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση ότι, η μέση τιμή για μια μπαγκέτα έφθασε τα 90 λεπτά καθώς αυξήθηκε το κόστος για το αλεύρι, το ηλεκτρικό ρεύμα και την εργασία.

Όταν η κυβέρνηση και όλα τα επαγγέλματά μας εργάζονται για να πληρώνουν δίκαια τους αγρότες, η αλυσίδα Leclerc ξεκινά αυτή την εκστρατεία που καταστρέφει τις αξίες», είπαν και κατηγόρησαν το μεγάλο όμιλο σούπερ μάρκετ για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Κριστιάν Λαμπέρ, επικεφαλής του συνδικάτου αγροτών «FNSEA», τόνισε ότι «ο κύριος Λεκλέρκ θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς και πόσο πληρώνει τους αρτοποιούς του» δεδομένων των χαμηλών τιμών.

Το Φεβρουάριο του 2021, η Συνομοσπονδία Γάλλων Αρτοποιών κατέθεσε αίτηση προκειμένου η γαλλική μπαγκέτα να προστεθεί στον κατάλογο των θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.