Ο συντηρητικός Σκοτ Μόρισον θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά, αλλά όπως όλα δείχνουν, η νίκη του ανήκει.
ASSOCIATED PRESS

O πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον ανέκαθεν πίστευε σε θαύματα, όπως ο ίδιος είπε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του το Σάββατο. Και μόλις έζησε ένα, αυτό της νίκης στις εκλογές, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις που έδιναν σαφές προβάδισμα στην αντιπολίτευση των Εργατικών του Μπιλ Σόρτεν.

Η μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων δείχνει σαφή νίκη του Φιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος του Σκοτ Μόρισον, εξασφαλίζοντας 76 έδρες στο κοινοβούλιο, όσες ακριβώς χρειάζεται για να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση, σύμφωνα με στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής της Αυστραλίας.Το Εργατικό κόμμα του Σόρτεν εξασφαλίζει 65 σε σύνολο 151 εδρών. Έως τώρα έχουν καταμετρηθεί σχεδόν 17 εκατ. ψήφοι.

Ο θριαμβευτής Μόρισον αγκάλιασε μέλη της κοινότητας των Πεντηκοστιανών μετά την κυριακάτικη λειτουργία στην Εκκλησία του Ορίζοντα στα νότια προάστια του Σίδνεϊ, από εκεί που εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2007.

Η απροσδόκητη νίκη του αναπόφευκτα έφερε συγκρίσεις με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ήταν μεταξύ των πρώτων ηγετών που συνεχάρησαν τον Μόρισον. «Συγχαρητήρια στον Σκοτ για μια λαμπρή νίκη!», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο twitter προτού επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αυστραλιανό ηγέτη.

Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο με περισσότερο από το 75% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, φαίνεται πως το Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα έχει κερδίσει.

Κατά την ομιλία του, ο Μόρισον ευχαρίστησε όλους τους «ήσυχους Αυστραλούς» που τον στήριξαν. «Είναι όλοι αυτοί που δουλεύουν κάθε μέρα, που έχουν όνειρα, φιλοδοξίες για να βρουν ένα αξιοπρεπές επάγγελμα, να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Για να κάνουν οικογένεια, να αγοράσουν ένα σπίτι και να εξασφαλίσουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, για όλους αυτούς τους Αυστραλούς κερδίσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αυστραλία διεξάγει εκλογές ανά τριετία, αλλά κανένας πρωθυπουργός δεν έχει κατορθώσει να υπηρετήσει ολόκληρη τη θητεία του από το 2007.

Οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες απέδειξαν πως η οικονομία, το κόστος ζωής, το περιβάλλον και η υγεία είναι τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους και με βάση τα οποία πήραν απόφαση για τις εκλογές.

(Με πληροφορίες από BBC)