Ο σύζυγος της έκοψε τα χέρια. Το ΕΔΑΔ καλεί τη Ρωσία να της καταβάλλει αποζημίωση 370.000 ευρώ.

Το σκεπτικό της απόφασης που δικαιώνει το θύμα και άλλες τρεις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Μαργαρίτας Γκρατσέβα
Μαργαρίτας Γκρατσέβα
Alexander Shcherbak via Getty Images

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί με απόφασή της τη Ρωσία να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 370.000 ευρώ σε μια γυναίκα της οποία της οποίας ο σύζυγος της έκοψε τα χέρια.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ για καταβολή αποζημίωσης βασίζεται στην διαπίστωση πως η Ρωσία έχει αποτύχει στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την τέλεση τέτοιων βίαιων εγκλημάτων.

Η σχετική απόφαση, όπως αναφέρει το BBC αφορά στην περίπτωση της Μαργαρίτας Γκρατσέβα ου απήχθη από τον σύζυγο της το 2017 και της επιτέθηκε με τσεκούρι ενώ το δικαστήριο καλεί τη Μόσχα να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για να σταματήσει τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον.

Όπως επισημαίνεται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες έχουν λάβει «εκπληκτικές διαστάσεις» και η Ρωσία είχε παραβιάσει δύο άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο σύζυγος της κ.Γκρατσέβα, την άρπαξε, την πήγε σε ένα δάσος και της έκοψε τα χέρια με ένα τσεκούρι ενώ υπάρχουν αποδείξεις πως το θύμα είχε ενημερώσει τις αρχές τις βίαιες, επιθετικές συμπεριφορές του θύτη της αλλά οι αστυνομικοί τις αγνόησαν.

Το προσθετικό μέλος της Μαργαρίτας Γκρατσέβα
Το προσθετικό μέλος της Μαργαρίτας Γκρατσέβα
The Washington Post via Getty Images

Το ακρωτηριασμένο αριστερό της χέρι της γυναίκας εντοπίστηκε στο δάσος και υπεβλήθη σε επέμβαση αποκατάστασης ενώ στο δεξί χέρι της τοποθετήθηκε προσθετικό άκρο που αποκτήθηκε μετά από έρανο.

Ο πρώην πλέον σύζυγός της, Ντμίτρι Γκράτσεφ καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Το ΕΔΑΔ επισημαίνει ότι η υπόθεση της κ. Γκράτσεβα αποδεικνύει πώς οι νόμοι της Ρωσίας περιλαμβάνουν προβλέψεις ώστε οι αρχές να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν υποθέσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης παρά μόνο όταν αυτές κλιμακωθούν και αφού προκληθούν σωματικοί τραυματισμοί.

Ζήτησε επίσης νομικό ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας και την ποινικοποίηση των πράξεων όλων των δραστών.

Το 2017, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που αμβλύνει τις ποινές για ενδοοικογενειακή βία. Τα πρώτα αδικήματα όπου το θύμα δεν χρειάζεται πχ να νοσηλευτεί ι δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως ποινικά αδικήματα και οι ποινές μειώθηκαν.

Ο δράστης, Ντμίτρι Γκράτσεφ
Ο δράστης, Ντμίτρι Γκράτσεφ
Maxim Grigoryev via Getty Images

Τρεις άλλες γυναίκες, η Ναταλία Τουνίκοβα, η Γιελένα Γκέρσμαν και η Ιρίνα Πετράκοβα θα λάβουν επίσης αποζημίωση.

Η ανακοίνωση της απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από Μαρί Ντάβτιαν, μια εκ των δικηγόρων που εκπροσωπεί τις γυναίκες. «Κερδίσαμε:! Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες τραυματίστηκε σοβαρά ως αποτέλεσμα της αδράνειας του κράτους στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» έγραψε στο Facebook.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως αντιταχθεί στις αξιώσεις των γυναικών για αποζημίωση. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μιχαήλ Γκαλπερίν δήλωσε ότι το ρωσικό κράτος δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που διαπράττονται από πολίτες.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή