Ο ταλαντούχος κύριος Ράμα

Και οι διερευνητικές με την Τουρκία
6 Ιανουαρίου 2021 - Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Δύο ημέρες αργότερα ο κ. Ράμα επισκέφθηκε την Ελλάδα όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ομολογό του, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.
6 Ιανουαρίου 2021 - Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Δύο ημέρες αργότερα ο κ. Ράμα επισκέφθηκε την Ελλάδα όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ομολογό του, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο τίτλος του γνωστού θρίλερ της αξέχαστης Patricia Highsmith φαίνεται να έρχεται γάντι στον παγίως προβαλλόμενο ως πολυτάλαντο Αλβανό πρωθυπουργό, ο οποίος σε μιαν ακόμη (μη) οβιδιακή του μεταμόρφωση έρχεται να πλασαριστεί στο ρόλο του φερέλπιδος διαμεσολαβητού μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας, σύμφωνα με την ευγενική όσο και ευφυά πρόταση του υπουργού των εξωτερικών της μεγάλης γείτονος προς τον Έλληνα ομόλογό του.

Πολλαπλά τα οφέλη που θα προέκυπταν από ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις (διερευνητικές συνομιλίες, έστω…) διεξαγόμενες στην αλβανική πρωτεύουσα, υπό την φιλόξενη αιγίδα του αυτοανακηρυχθέντος παγκοσμίου διαμετρήματος εικαστικού και ποικίλων όσων άλλων εκφάνσεων καλλιτέχνου, πρώην δημάρχου Τιράνων και νυν διάγοντος την δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του κ. Ράμα. Η θητεία αυτή, σημειωτέον, τίθεται υπό την βάσανο της λαϊκής ψήφου την 25η προσεχούς Απριλίου. Η εκλογή δεν αναμένεται να αποτελέσει περίπατο για τον Αλβανό ηγέτη, ο οποίος δράττεται πάσης εμφανιζομένης μικρής ή μεγάλης ευκαιρίας για την αναβάπτιση του διεθνούς προφίλ του. Την δε ευκαιρία ουδείς καταλληλότερος να του παράσχει άλλος από τον μεγάλο αδελφό Ερντογάν.

Του τελευταίου αυτού πιστός υπηρέτης, ο κ. Ράμα προσήλθε και τη φοράν αυτή (όπως είχε και προ μηνών πράξει…) σε συνάντηση με την ελληνική πλευρά, προερχόμενος από την Τουρκία, όπου είχε προηγουμένως «διαβουλευθεί», δηλαδή λάβει λεπτομερείς οδηγίες, από τον Τούρκο διδάσκαλό του. Ελάχιστη ανταμοιβή του, οπωσδήποτε, η χειροτονία του σε έντιμο διαμεσολαβητή και οικοδεσπότη της πολυ- αναμενόμενης και αναλόγως προβεβλημένης ελληνοτουρκικής συναντήσεως.

Εγγύτερη, βεβαίως, θεώρηση των αλβανικών πραγμάτων υπενθυμίζει ότι η χώρα των αετών, νεαρά δημοκρατία τριάντα μόλις ετών, δια πυρός και σιδήρου επιβιώσασα της στυγνής δικτατορίας που την είχε καταντήσει το πλέον οπισθοδρομικό και στερημένο των στοιχειωδών κράτος της Ευρώπης, εξακολουθεί, φευ, να αποτελεί το κατ’ εξοχήν παράδειγμα προς αποφυγήν, με θεσμούς οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση υπο- λειτουργούν, οικονομία μονίμως διαβρωμένη από την πανταχού παρούσα διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και μια νέα γενιά που αναζητά ερείσματα στην απέλπιδα μετανάστευση. Το δε χειρότερο όλων: η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα έχουν κρατική την οσμή…

Η Αλβανία, η χώρα της οποίας πρόεδρος και πρωθυπουργός συναγωνίζονται σε ανταλλαγή προσβολών και χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη, όπου ο δήμαρχος της πρωτεύουσας θύει και καταλύει εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς θαυμαστά διαπλεκόμενος με ποικιλωνύμους υπόπτου προελεύσεως επιχειρηματίες, πάντοτε υπό την υψηλή εποπτεία του πρωθυπουργού, η χώρα αυτή, της οποίας η κατάσταση δεν τιμά την Ευρώπη, δεν μπορεί να διεκδικεί ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Έτσι, η απάντηση του Έλληνος Πρωθυπουργού από την πορτογαλική πρωτεύουσα στην πρόταση Τσαβούσογλου, με αναφορά σε γνωστό παιδικό ομαδικό παιγνίδι, μπορεί να προβλημάτισε, ως λέγεται, τους διερμηνείς, (προς)εγείωσε όμως τη συζήτηση σε ρεαλιστικές διαστάσεις: οι επαναλαμβανόμενος την 25η τρέχοντος μηνός διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα ακολουθήσουν την πεπατημένη της εναλλάξ διεξαγωγής στις δύο χώρες.

Για να υπάρξουν, αν υπάρξουν, αποτελέσματα και όχι απλώς χαμηλής ποιότητος θέαμα με photo opportunity για τον κ. Ράμα…

Δημοφιλή