ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2018 12:13 EEST | Updated 11/09/2018 15:39 EEST

Ο τυφώνας «Φλόρενς» απειλεί τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στο δυτικό μέρος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, καθώς ο τυφώνας Φλόρενς αναβαθμίστηκε σε «κατηγορίας 5» και απειλεί όχι μόνο τις περιουσίες τους αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές.
Οι περιοχές της Βόρειας Καρολίνας, Νότιας Καρολίνας και Βιρτζίνιας, εκκενώνονται μαζικά καθώς οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν τους πάντες να μην υποτιμήσουν την κατάσταση. Οι κάτοικοι σχηματίζουν μεγάλες ουρές σε πρατήρια καυσίμων, ενώ τα ράφια των υπεραγορών αδειάζουν.

Ο κυβερνήτης της νότιας Καρολίας, Χένρι ΜακΜάστερ προειδοποιεί σε συνέντευξη τύπου: «Είμαστε εδώ για ένα πραγματικό επεισόδιο. Είναι ενας πολύ επικίνδυνος τυφώνας και δεν πρόκειται να παίζουμε με τις ζωές των πολιτών της Νότιας Καρολίνας».

Στο μεταξύ, έχουν αδειάσει από τρόφιμα τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Καρολίνα. Δημοσιογράφοι αλλά και κάτοικοι της πολιτείας, αναρτούν στο twitter φωτογραφίες από τα άδεια σούπερ μάρκετ, με τις εικόνες να είναι ενδεικτικές του πανικού που έχει κατακλύσει τους κατοίκους. Ψωμί και νερό είναι από τα πρώτα αγαθά που εξαντλήθηκαν, ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως τα Wall Mart. 

Τα δημόσια σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες  σε 26 κομητείες θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη, μέχρι την επόμενη ειδοποίηση, ανέφεραν οι αρχές. Το τμήμα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Πολιτείας δημοσίευσε επιμέρους πληροφορίες σχετικά με τις εκκενώσεις  και τον τρόπο προετοιμασίας τους για το φαινόμενο αυτό.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, το βράδυ της Δευτέρας,κήρυξε την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εγκρίνοντας ομοσπονδιακά κονδύλια για την περαιτέρω ενίσχυσή της.

Tα καταφύγια εκκένωσης θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πολίτες της πολιτείας από την Τρίτη, με προτεραιότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το μέγεθος του τυφώνα έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 12 ώρες από 30 σε 60 μίλια. Οι άνεμοι προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να γίνονται πιο ισχυροί και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα χτυπήσουν τη στεριά σύντομα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απειλητικοί για τους ποιλίτες μπορεί να είναι και οι επικείμενοι τυφώνες Ισαάκ και Ελένη, αλλά και η τροπική καταιγίδα Ολίβια που αναμένεται να μετατραπεί σε τυφώνα, όπως έγινε και με τον τυφώνα Φλόρενς.