ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2019 22:30 EET | Updated 24/03/2019 22:45 EET

Ο Τραμπ δεν συνωμότησε με τη Ρωσία, σύμφωνα με την έκθεση του Ρόμπερτ Μάλερ

Επίσης, δεν διαπιστώθηκε διάπραξη εγκλήματος- αν και τονίζεται πως η έκθεση «δεν απαλλάσσει» τον Τραμπ.

Reuters

Στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 αναφέρεται ότι δεν διαπιστώθηκε διάπραξη εγκλήματος από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ- χωρίς ωστόσο να τον απαλλάσσει, σύμφωνα με περίληψη των ευρημάτων του Μάλερ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή.

Επίσης, ο Μάλερ, που πέρασε δύο χρόνια διερευνώντας τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, δεν βρήκε στοιχεία πως κάποιο μέλος της καμπάνιας Τραμπ συνωμότησε με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης.

«Ενώ αυτή η έκθεση δεν συμπεραίνει ότι ο πρόεδρος διέπραξε έγκλημα, επίσης δεν τον απαλλάσσει» αναφέρει ο Μάλερ στην έκθεσή του, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ως προς το θέμα της πιθανής παρεμπόδισης δικαιοσύνης.

Ο Μάλερ είπε πως αφήνει στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίσει εάν διεπράχθη έγκλημα.

O Τραμπ σχολίασε τα ευρήματα της έκθεσης μέσω του Twitter: «Καμιά συμπαιγνία, καμιά παρεμπόδιση, πλήρης και ολοκληρωτική απαλλαγή. Κρατήστε την Αμερική μεγάλη!». 

 

Στην περίληψη του Μπαρ αναφέρεται ότι ο Μάλερ δεν βρήκε στοιχεία πως η καμπάνια Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία, παρά πολλαπλές προσφορές από πρόσωπα που σχετίζονταν με τη Ρωσία.

Η δημοσιοποίηση της περίληψης αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Δημοκρατικοί πιέζουν τον Μπαρ να δημοσιοποιήσει την έκθεση στο σύνολό της, και ο Τραμπ παρουσιάζει τα ευρήματα της έκθεσης ως δικαίωση των σχεδόν καθημερινών ισχυρισμών του πως είναι θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών», που έχει επισκιάσει την προεδρία του.

Ο Τραμπ αρνείται ότι συνεργάστηκε με τη Μόσχα ή ότι παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη. Η Ρωσία λέει ότι δεν παρενέβη στις εκλογές, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπήρξε παρέμβαση.

Ο Μπαρ επίσης ανέφερε πως ότι η έρευνα δεν βρήκε επαρκή στοιχεία πως ο Τραμπ προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη. Πολλοί αντίπαλοί του τον έχουν κατηγορήσει πως παρεμπόδισε την έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή όταν απέλυσε τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν «πλήρη απαλλαγή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ». Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρι Νάντλερ, των Δημοκρατικών, είπε πως η επιτροπή του θα καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει σύντομα, κάνοντας λόγο για προβληματισμούς σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης. 

 

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Μάλερ είχε ολοκληρώσει την έρευνά του αφού απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 34 ατόμων, περιλαμβανομένων Ρώσων πρακτόρων και πρώην συμμάχων του Τραμπ, όπως ο πρόεδρος της καμπάνιας του, Πολ Μάναφορτ, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικ Φλιν και ο προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κοέν. Καμία από αυτές τις κατηγορίες, ωστόσο, δεν συσχετιζόταν ευθέως με το θέμα της φερόμενης συνεργασίας της καμπάνιας Τραμπ με τη Μόσχα.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Sponsored Post