Ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει στην εισαγγελέα της Νέας Υόρκης

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε την 5η Τροπολογία στην κατάθεσή του για την υπόθεση φοροδιαφυγής που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις ακινήτων του.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά καθώς αναχωρεί από τον Πύργο Τραμπ, Τετάρτη, Αύγ. 10, 2022, στη Νέα Υόρκη, καθ' οδόν προς το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για κατάθεση.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά καθώς αναχωρεί από τον Πύργο Τραμπ, Τετάρτη, Αύγ. 10, 2022, στη Νέα Υόρκη, καθ' οδόν προς το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για κατάθεση.
via Associated Press

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε την Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και αρνήθηκε να απαντήσει ενόρκως σε ερωτήσεις της γενικής εισαγγελέας της Νέας Υόρκης στη μακροχρόνια πολιτική έρευνα που του ασκείται για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές.

Ο Τραμπ έφτασε στα γραφεία της γενικής εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς το πρωί της Τετάρτης, αλλά περίπου μια ώρα αργότερα έστειλε μια δήλωση λέγοντας ότι αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις επικαλούμενος «τα δικαιώματα και τα προνόμια που παρέχονται σε κάθε πολίτη βάσει του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οτιδήποτε έλεγε κατά την κατάθεσή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε ποινική υπόθεση. Να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, διεξάγει παράλληλα ποινική έρευνα.

Η κατάθεση του Τραμπ ήταν προγραμματισμένη λίγες μόλις ημέρες αφότου πράκτορες του FBI ερεύνησαν την οικία του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα ως μέρος μιας άλλης ομοσπονδιακής έρευνας για το αν είχε πάρει μαζί του απόρρητα αρχεία όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Η έρευνα της Πολιτείας Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη Γενική Εισαγγελέα Λετίθια Τζέιμς, αφορά καταγγελίες ότι η εταιρεία του Τραμπ, ο Οργανισμός Τραμπ, παρουσίασε εσφαλμένα στοιχεία σχετικά με την αξία πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων όπως γήπεδα γκολφ και ουρανοξύστες, παραπλανώντας τους δανειστές και τις φορολογικές αρχές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και πως όλα είναι μια πολιτική σκευωρία εις βάρος του, έγραψε σχετικά με την ανάκρισή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ίδρυσε όταν τον «έκοψαν» από το Twitter, το Truth Social: «Η μεγάλη μου εταιρεία και εγώ δεχόμαστε επίθεση από όλες τις πλευρές» και έκανε λόγο για ”Μπανανία”.

Η κατάθεση του τέως προέδρου των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα της Λετίσια Τζέιμς, το γραφείο της οποίας στον Μάιο είχε ανακοινώσει ότι πλησίαζε στο τέλος της και ότι οι αρχές είχαν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν νομικές ενέργειες, όπως μήνυση, εναντίον του Τραμπ, της εταιρείας του ή και των δύο.

Η κατάθεση του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κομμάτια της υπόθεσης που λείπουν, δήλωσε το γραφείο της γενικής εισαγγελέα.

Δύο από τα ενήλικα παιδιά του Τραμπ, ο Ντόναλντ Τζούνιορ και η Ιβάνκα, κατέθεσαν τις τελευταίες ημέρες, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ωστόσο δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια και το έκαναν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η μαρτυρία των Τραμπ είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο μήνα, αλλά καθυστέρησε μετά τον θάνατο της πρώην συζύγου του πρώην προέδρου, Ιβάνα Τραμπ, μητέρας της Ιβάνκα, του Ντόναλντ Τζούνιορ και του Έρικ Τραμπ, ο οποίος κάθισε για κατάθεση στην έρευνα της εισαγγελέα Τζέιμς το 2020.

Επίσης, την Παρασκευή, ο Οργανισμός Τραμπ και ο επί χρόνια επικεφαλής των οικονομικών του, Άλεν Βάισελμπεργκ, θα βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου ζητώντας την απόρριψη των κατηγοριών φορολογικής απάτης που τους ασκήθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο της παράλληλης ποινικής έρευνας της εισαγγελίας του Μανχάταν.