ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/09/2019 11:08 EEST

Ο Τσίπρας συναντά τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ

Για να δομήσει κομμάτι –κομμάτι την πρώτη του ομιλία στη ΔΕΘ ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το 2014.

Συναντήσεις με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου προκειμένου να καταρτίσουν το προγραμματικό πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρωινό καφέ που έχει επανέλθει στην Κουμουδούρου θα δει χωριστά τους τομεάρχες για να δομήσει κομμάτι –κομμάτι την πρώτη του ομιλία στη ΔΕΘ ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το 2014 όταν είχε ανακοινώσει το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».


Σε κάθε περίπτωση από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί η κριτική στα θέματα που διαχειρίζεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. έτσι στο στόχαστρο θα βρεθούν
-η πρόταση δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενών που έκανε ο πρωθυπουργός.
-η τροπολογία για την ΕΥΠ τόσο σε σχέση με τα μειωμένα προσόντα που χρειάζεται ο διοικητής της όσο και σε σχέση με τα μνημόνια συνεργασίας και την τοποθέτηση «συνδέσμων» σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.
-η επιλογή να μην τεθεί τώρα το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων παρά το ότι ένας νεοεκλεγείς πρωθυπουργός έχει μεγαλύτερη πολιτική ισχύ.
-η υιοθέτηση «της πολιτικής και της ρητορικής ΣΥΡΙΖΑ» στο προσφυγικό με την αντιμετώπισή του ως ένα ευρωπαϊκό θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας θα αποδομήσει το πρώτο τρίμηνο της κυβέρνηση και θα υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται μία σύγκριση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, λένε στην Κουμουνδούρου, είναι το θέμα των πλεονασμάτων. Η ΝΔ μετέθεσε την συζήτηση για την μείωσή τους για το 2020, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει την ανάγκη για να παραχθούν πλεονάσματα 3,5% μέσω της δημιουργίας του καταπιστευματικού λογαριασμού όπου είχαν μπει τα περίπου 5% που αντιστοιχούν στο 1% του πλεονάσματος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χρειάζεται να «παράγει» 2,5% πλεόνασμα.