Οδηγός για τον τέλειο μεσημεριανό ύπνο

Σκέφτεστε να πάρετε έναν υπνάκο; Ο «γκουρού» του ύπνου δίνει τις συμβουλές που χρειάζεστε για να τον εντάξετε στη ζωή σας.
Ιδανικά, ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να είναι περίπου 30 λεπτά.
Daly and Newton via Getty Images
Ιδανικά, ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να είναι περίπου 30 λεπτά.

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων, όσον αφορά τον μεσημεριανό ύπνο: αυτοί που μπορούν να αποκοιμηθούν - και αποκομίζουν όλα τα οφέλη του - και αυτοί που, ενώ προσπαθούν, δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Υπάρχει κάποια εξήγηση γι′ αυτό;

Ο Τζέιμς Ουίλσον, ειδικός επιστήμονας σε θέματα ύπνου, έρχεται να μας λύσει την απορία. Ενώ άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως η ικανότητα να κοιμόμαστε μέσα στη μέρα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ο Ουίλσον λέει: «Συνήθως, δεν μπορείς να κοιμηθείς (το μεσημέρι), γιατί δεν σου λείπει ο ποιοτικός και επαρκής νυχτερινός ύπνος».

Επίσης, παρατηρεί ότι ορισμένοι αρνούνται να κοιμηθούν το μεσημέρι γιατί όσες φορές «ξέφυγαν» από το προτεινόμενο όριο των 30 με 40 λεπτών, σηκώθηκαν με «βαριά» διάθεση και με ένα αίσθημα κούρασης. Ετσι, θεωρούν ότι αυτή η τακτική δεν τους βοηθά ιδιαίτερα και επιλέγουν να μην το προσπαθήσουν καθόλου.

Ο σύμβουλος καλού ύπνου αναφέρει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνίες ή μένουν ξύπνοι από επιλογή κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιθανότερο να κοιμούνται ελαφρά νωρίς το απόγευμα για να γεμίζουν τα ενεργειακά τους «αποθέματα».

Ο μεσημεριανός ύπνος δεν μπορεί με τίποτα να αντικαταστήσει τον νυχτερινό.
Klaus Vedfelt via Getty Images
Ο μεσημεριανός ύπνος δεν μπορεί με τίποτα να αντικαταστήσει τον νυχτερινό.

Ωστόσο, ο Ουίλσον δεν στέκεται μόνο στους παραπάνω λόγους. Ως ειδικός, που βοηθάει ανθρώπους όλων των ηλικιών να λύσουν προβλήματα σχετικά με τον ύπνο μέσω της ιστοσελίδας του, μοιράζεται συμβουλές για ένα καλύτερο μεσημεριανό ύπνο.

Γιατί κοιμόμαστε μέσα στη μέρα;

«Είναι σαν την δίψα. Πίνουμε μια γουλιά νερό και το αίσθημα υποχωρεί, ωστόσο δεν είμαστε αρκετά ενυδατωμένοι. Ετσι, ο σύντομος ύπνος μας δίνει λίγη παραπάνω ενέργεια, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της στέρησης νυχτερινού ύπνου», λέει ο Τζέιμς Ουίλσον.

Τονίζει, πάντως, πως αυτή η συνήθεια μας κάνει πιο παραγωγικούς και συγκεντρωμένους. Μια έρευνα στους εργαζόμενους της NASA έδειξε ότι, μετά από 40 λεπτά ύπνου, βελτιώθηκε κατά 34% η αποδοτικότητά τους και το ποσοστό της εγρήγορσής τους ήταν στο 100%.

Παρόλο που ο ελαφρύς ύπνος δεν έχει την καταλυτική σημασία του νυχτερινού ύπνου για την υγεία, υποστηρίζεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου στο 50% και αυτό οφείλεται, εν μέρει, στη μείωση του άγχους.

Ποιά είναι η κατάλληλη διάρκεια;

«Ιδανικά, ο ύπνος θα πρέπει να είναι 30 λεπτά» υποστηρίζει ο Ουίλσον, καθώς πιστεύει ότι μετά από μισή ώρα «προχωράμε» σε ένα άλλο στάδιο ύπνου και γι′ αυτό ξυπνάμε ζαλισμένοι.

Προτείνει, ωστόσο, να μην κοιμούνται το μεσημέρι όσοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν το βράδυ.

Ποιές είναι οι ιδανικές συνθήκες για τον «τέλειο» σύντομο ύπνο;

Ο ειδικός δίνει τέσσερις συμβουλές:

1. Το πιο σημαντικό είναι το μέρος. Πρέπει να είναι σκοτεινό και δροσερό.

2. Αν επιλέγετε μέρη όπως ο καναπές του σαλονιού σας, το κάθισμα ενός αεροπλάνου ή ένας ειδικός χώρος στη δουλειά, κάντε τον να μοιάζει με το υπνοδωμάτιό σας. Όσο γίνεται, βέβαια. Πάρτε μαζί σας ίδια μαξιλάρια, διακοσμητικά και ότι άλλο σας εμπνέει...

3. Αν είστε σε σχέση, πάρτε ένα αντικείμενο με το άρωμα του συντρόφου σας ή, αν δεν είστε, μια μαξιλαροθήκη από το σπίτι σας.

4. Η ψυχική και σωματική υγεία και ηρεμία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν ποιοτικό, ελαφρύ ύπνο.

Ο μεσημεριανός ύπνος μας δίνει την «δόση» ενέργειας που χρειαζόμαστε για το υπόλοιπο της μέρας.
Storyful
Ο μεσημεριανός ύπνος μας δίνει την «δόση» ενέργειας που χρειαζόμαστε για το υπόλοιπο της μέρας.

Πηγή: HuffPost UK