ΟΗΕ: Στη Γάζα σκοτώθηκαν περισσότερα παιδιά σε 4 μήνες παρά σε 4 χρόνια συγκρούσεων στον κόσμο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
via Associated Press

Περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε τέσσερις μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ παρά σε τέσσερα χρόνια συγκρούσεων ανά τον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Ζοφερό. Ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να σκοτώθηκαν μόλις σε τέσσερις μήνες στη Γάζα είναι πιο μεγάλος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε τέσσερα χρόνια σε όλες τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο”, έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί στην πλατφόρμα Χ, καταγγέλλοντας έναν ”πόλεμο εναντίον των παιδιών».

Το μήνυμά του αναφέρεται στα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία 12.193 παιδιά σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις παγκοσμίως μεταξύ 2019 και 2022.

Ο Λαζαρινί συνέκρινε τα στοιχεία αυτά με τις αναφορές του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με τις οποίες περισσότερα από 12.300 παιδιά σκοτώθηκαν στο παλαιστινιακό έδαφος μεταξύ Οκτωβρίου και τέλους Φεβρουαρίου.

«Ο πόλεμος αυτός είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών. Είναι ένας πόλεμος κατά της παιδικής τους ηλικίας και του μέλλοντός τους», δήλωσε ο Λαζαρινί.

Ο πόλεμος άρχισε από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία σχεδόν 1.160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Οι ένοπλοι πήραν επίσης σχεδόν 250 ομήρους, εκ των οποίων ορισμένοι απελευθερώθηκαν κατά την εκεχειρία που διήρκησε μια εβδομάδα τον Νοέμβριο.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι παραμένουν 130 αιχμάλωτοι στη Γάζα, από τους οποίους 32 πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Σε αντίποινα για την επίθεση, οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 31.184 Παλαιστίνιους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή