Ουκρανία για εκτιμήσεις πως δικός της πύραυλος έπληξε την Πολωνία: Φταίει η Ρωσία που άρχισε τον πόλεμο

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι απαντά στις αναφορές πως και ο Μπάιντεν αμφιβάλλει για πιθανή ευθύνη της Ρωσίας και πως έκανε λόγο για αντιαεροπορικό της Ουκρανίας.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «περιστατικά με πυραύλους» δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη στιγμή που προβάλλεται ως μάλλον επικρατέστερο σενάριο ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία και σκότωσε δύο ανθρώπους να εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

″Κατά την γνώμη μου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε μία και μοναδική λογική. Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από την Ρωσία. Η Ρωσία πλήττει μαζικά την Ουκρανία με πυραύλους Cruise”, σχολίασε ο Ποντολιάκ, στις σχετικές αναφορές πως ακόμη και πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στους ηγέτες της G20 πως μάλλον πρόκειται για αντιαεροπορικό της Ουκρανίας που εκτοξεύθηκε με σκοπό την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου.

Η Πολωνία περιορίστηκε στην επιβεβαίωση πως πρόκειται για ρωσικής κατασκευής πύραυλο χωρίς να κατηγορήσει καμία χώρα για το περιστατικό ενώ S300, όπως εκτιμάται ότι ήταν ο πύραυλος που έπληξε τη χώρα, χρησιμοποιούνται και από Ουκρανία και από Ρωσία.

Το δε Κρεμλίνο έχει δηλώσει πως δεν φέρεί καμία ευθύνη για το περιστατικό ενώ ο αναπληρωτής πρέσβης της μόνιμης διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι τονίζει πως το περιστατικό στην Πολωνία ήταν ”μία απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο”.

″Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση -όλα αυτά προέρχονται μόνο από την Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους”.

″Οταν μία επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει εσκεμμένη μαζική πυραυλική επίθεση κατά ολόκληρου του εδάφους μίας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά όπλα (πυραύλους κλάσης X), μία τραγωδία θα προκύψει αργά ή γρήγορα σε εδάφη άλλων χωρών”, εκτίμησε ο ίδιος.

″Επιπλέον, οι ρωσικοί πύραυλοι ή τα θραύσματά τους έχουν πέσει περισσότερες από μία φορές σε συνοριακές περιοχές. Δεν βλέπω να υπάρχει νόημα να ξεφύγουμε από την απλή αυτή λογική - μόνο η Ρωσία είναι ένοχη για απειλές και ακρότητες σε άλλες χώρες με τις πυραυλικές της επιθέσεις”, είπε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα