ΔΙΕΘΝΕΣ
19/09/2021 08:00 EEST

Ουγγαρία: Αποκαλυπτήρια αγάλματος που τιμά τον μυστηριώδη ιδρυτή του Bitcoin

To πρώτο στον κόσμο που αποτίει φόρο τιμής στον ανώνυμο δημιουργό του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

via Associated Press

Ένα επιβλητικό χάλκινο άγαλμα παρουσιάστηκε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, την Πέμπτη, του οποίου οι γλύπτες του λένε ότι είναι το πρώτο στον κόσμο που αποτίει φόρο τιμής στον ανώνυμο δημιουργό του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

Η προτομή βρίσκεται πάνω σε έναν πέτρινο πλίνθο σ′ ένα πάρκο κοντά στον ποταμό Δούναβη και έχει χαραγμένη πάνω της το όνομα του Satoshi Nakamoto, το ψευδώνυμο του μυστηριώδους ιδρυτή του Bitcoin, του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

«Θεωρούμε τον Satoshi ως τον ιδρυτή ολόκληρης της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Andras Gyorfi, δημοσιογράφος και εμπνευστής της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του έργου. «Δημιούργησε το Bitcoin, δημιούργησε την τεχνολογία blockchain, είναι ο θεός της αγοράς μας».

Το απροσδιόριστο πρόσωπο της προτομής, τυλιγμένο σε μπρούτζινη κουκούλα με το λογότυπο Bitcoin, αντικατοπρτίζει το πρόσωπο όσων το κοιτάζουν.

via Associated Press

Οι δημιουργοί του, οι γλύπτες Reka Gergely και Tamas Gilly, προσπάθησαν να απεικονίσουν μια ανθρώπινη μορφή, παραμένοντας πιστοί στην ανωνυμία του Nakamoto.

«Hταν μια μεγάλη πρόκληση. Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις ένα πορτραίτο γλυπτό ενός ατόμου που δεν ξέρουμε ακριβώς πώς μοιάζει », δήλωσε η Gilly στο Associated Press. «Ελπίζω ότι μέσα από τη γλώσσα της γλυπτικής κατάφερα να μεταφέρω τη βασική ιδέα του Bitcoin, ότι ανήκει σε όλους και σε κανέναν ταυτόχρονα».

Οι διοργανωτές του έργου αγάλματος κάλεσαν τον Nakamoto στα αποκαλυπτήρια, είπε ο Gyorfi, με την ελπίδα να μάθει επιτέλους την πραγματική ταυτότητα του εφευρέτη του Bitcoin.

Αν και η εκδήλωση προσέλκυσε αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, κανείς δεν ανέλαβε να αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος που έχει προσελκύσει δεκάδες εκατομμύρια επενδυτές και υιοθετήθηκε αυτόν τον μήνα ως νόμιμο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ.

Μαζί με άλλους Ούγγρους λάτρεις του Bitcoin, συγκέντρωσε περίπου 10.000 δολάρια σε δωρεές κρυπτονομισμάτων για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της προτομής.

Αλλά το ποσό αυτό έπρεπε να μετατραπεί σε ουγγρικό νόμισμα, είπε, επειδή «δυστυχώς οι γλύπτες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών δεν δέχονται ακόμη το Bitcoin».

via Associated Press