Αεροσυνοδοί της Delta διαμαρτύρονται για τις νέες τους στολές

Μετά από ένα χρόνο, το πρόβλημα παραμένει.
Phillip Faraone via Getty Images

Πριν από ένα χρόνο η αεροπορική εταιρεία Delta λάνσαρε τις νέες της στολές, που φιλοδοξούν να αλλάξουν το πρόσωπο της εταιρείας.

Ένα χρόνο μετά, οι αεροσυνοδοί ακόμη καταγγέλλουν ότι οι νέες στολές προκαλούν έντονα δερματικά εξανθήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, η αντίδραση του οργανισμού είναι τόσο έντονη που έχει προκαλέσει μέχρι και απώλεια μαλλιών.

Και ενώ η αεροπορική εταιρεία λέει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα, ορισμένες αεροσυνοδοί λένε ότι φοβούνται για αντίποινα στα παράπονα.

Τον περασμένο Μάιο, η Delta λάνσαρε τις νέες στολές, με την υπογραφή του Zac Posen, οι οποίες φτιάχνονται από την Land’s End, γράφει ο Guardian.

Οι στολές σχεδιάστηκαν με σκοπό να μετατρέψουν τους 24.000 αεροσυνοδούς σε κινητή διαφήμιση για την αεροπορική. Η εταιρεία ενθάρρυνε τους αεροσυνοδούς να προωθήσουν τις νέες στολές στους λογαριασμούς τους στα social media.

Λίγο μετά όμως, κάποιες αεροσυνοδοί είπαν ότι άρχισαν να εκδηλώνουν δερματικά εξανθήματα, δύσπνοια και απώλεια μαλλιών.

«Παρατήρησα αμέσως μετά που έβαλα τη στολή πως είχα δυσκολία στην αναπνοή και είμαι δρομέας ολόκληρη τη ζωή μου», είπε μια αεροσυνοδός που μίλησε στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας,υπό τον φόβο αντιποίνων. «Δεν καπνίζω ή κάτι τέτοιο, οπότε όταν δεν μπορούσα να ανέβω ούτε τις σκάλες χωρίς να νιώθω εξαντλημένη, κατάλαβα ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα».

Μια άλλη αεροσυνοδός δήλωσε ότι παρατήρησε τεράστια εξανθήματα σε όλο της το σώμα που δεν την άφηναν καν να κοιμηθεί.

«Δεν θέλω καν να τα αποκαλέσω εξανθήματα γιατί είναι χειρότερα από εξανθήματα. Ορισμένα από αυτά μοιάζουν με εγκαύματα από χημικό. Είχα ένα τεράστιο έμπλαστρο που μολύνθηκε και έπρεπε να πάρω αντιβίωση».

Ο Guardian είχε πρόσβαση σε μια κοινή -κλειστή- ομάδα στο Facebook που χρησιμοποιούν πάνω από 2.000 αεροσυνοδοί. Εκεί, εκατοντάδες αεροσυνοδοί διαμαρτύρονται για προβλήματα υγείας που εμφανίστηκαν από τη στιγμή που φόρεσαν τις στολές.

Ο Guardian μίλησε με πολλές αεροσυνοδούς που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, όλες όμως αρνήθηκαν να μιλήσουν επώνυμα υπό τον φόβο αντιποίνων.

Οι ανησυχίες για την υγεία είναι τόσο σοβαρές που ορισμένοι γιατροί έχουν συμβουλεύσει τις αεροσυνοδούς να φέρουν στην δουλειά την EpiPens.

«Η εικόνα μας είναι μία από τις πέντε μετρήσεις τις οποίες αξιολογούν οι επιβάτες που συμβάλλουν στο συνολικό μας προφίλ ως υπάλληλοι», λέει μια αεροσυνοδός. «Ως ένα άκρως γυναικείο εργατικό δυναμικό, φαίνεται λες και η γενική μας εμφάνιση έχει προτεραιότητα έναντι της υγείας μας».

Αν και καμία επιστημονική ανάλυση δεν έχει καθορίσει τι προκαλεί τα εξανθήματα, πολλοί γιατροί έχουν ενοχοποιήσει τη φορμαλδεΰδη και το τεφλόν, που τοποθετούνται στις στολές για να τις κάνουν ανθεκτικές στους λεκέδες.

Σε μια δήλωση, εκπρόσωπος της Delta είπε: «Από τότε που αρχίσαμε να επανασχεδιάζουμε την στολή, πριν από τρία χρόνια, θέλαμε σκοπίμως να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων και τη διαφάνεια σε κάθε βήμα. Θέλουμε οι εργαζόμενοι μας να μπορούν να φορούν με ασφάλεια και με υπερηφάνεια τις νέες στολές».

Επίσης η Delta λέει ότι κάτω από το 1% των εργαζομένων που φοράει τη νέα στολή, είχε αναφέρει προβλήματα, αλλά αρνήθηκε να δώσει ακριβή στοιχεία. Η εταιρεία είπε επίσης ότι «εργάζεται απευθείας με τους εργαζόμενους για να βρουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ατομικές τους ανάγκες». Πρόσθεσε τέλος ότι μια νέα στολή θα ήταν διαθέσιμη τον Ιούνιο.

Η εταιρεία που φτιάχνει τις στολές, η Lands ’End, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη κάθε σοβαρή καταγγελία και συνεργαζόμαστε στενά με τη Delta για να βρούμε μια λύση που να επιτρέπει στον εργαζόμενο να έχει μια άνετη και λειτουργική στολή».

Phillip Faraone via Getty Images

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αεροσυνοδούς έχουν δηλώσει ότι οι στολές τους έχουν προκαλέσει προβλήματα. Είχε συμβεί ξανά το 2012, με τις αεροσυνοδούς της Alaska Airlines, καθώς και το 2016, με τις αεροσυνοδούς της American Eagle (θυγατρικής της American Airlines).

Μια μελέτη του 2018 από την ανεξάρτητη Harvard Flight Attendant Health Study Group έδειξε ότι πάνω από 600 αεροσυνοδοί της Alaska Airlines, αντιμετώπισαν δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα, αϋπνίες και διάφορα άλλα θέματα υγείας, που αυξήθηκαν δραματικά μόλις φόρεσαν τις νέες στολές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα προβλήματα μειώθηκαν τρία χρόνια αργότερα, το 2014, όταν η ένωση στην Alaska Airlines ζήτησε να δοθούν νέες στολές.

Η Δρ. Irina Mordukhovich της ομάδας του Χάρβαρντ είπε ότι η Delta αρνήθηκε να επιτρέψει στην ομάδα διεξάγει έρευνα στην εταιρεία. Τη στιγμή μάλιστα που οι υποθέσεις της Alaska Airlines και της American Eagle έχουν τόσο κοινά στοιχεία με της Delta.

Σε αντίθεση με τις αεροσυνοδούς των Alaska Airlines και American Eagle, οι αεροσυνοδοί της Delta δεν έχουν συστήσει ένωσης και εταιρεία έχει αρνηθεί προσπάθειες σύστασης ένωσης. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αεροσυνοδοί της Delta να δηλώνουν ότι φοβούνται να μιλήσουν δημοσίως, υπό τον φόβο της απόλυσης.

Από το λανσάρισμα των νέων στολών.
SIPA USA/PA Images
Από το λανσάρισμα των νέων στολών.

Αρχικά, η Delta επέτρεψε σε ορισμένες αεροσυνοδούς να φορούν τις παλιές ασπρόμαυρες στολές, όσο εξέταζαν το πρόβλημα. Ωστόσο, τον Μάρτιο, η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι εάν δεν θέλουν να φοράνε τις νέες στολές, θα έπρεπε να δηλώσουν το λεγόμενο short-term disability insurance, που είναι άδεια λόγω ατυχήματος που όμως δεν σχετίζεται με τη δουλειά. Στο short-term disability insurance βάσει νόμου, πληρώνονται τα δύο τρίτα του μισθού και μετά από ένα χρόνο ο εργαζόμενος υποχρεούται είτε να επιστρέψει στη δουλειά του είτε να παραιτηθεί.

Όμως όλοι φοβούνται ακόμη και αυτό. «Έκανα ένα ταξίδι διάρκειας δύο ημερών και είχα όλη μέρα βήχα και έκκριση υγρού από το λαιμό μου. Χθες έκλεισε και η φωνή μου» έγραψε μια αεροσυνοδός της Delta σε ένα email. «Αλλά ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι μόνο όταν το απαιτήσει η κοινή γνώμη».