Οι «χρυσές» μπίζνες των λαθρεμπόρων τσιγάρων: 5,5 εκατ. ευρώ διαφυγόντες δασμοί

Φωτογραφίες και βίντεο.
ΕΛΑΣ

Συνολικά συνελήφθησαν 10 άτομα, εκ των οποίων τα δύο έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, που είχε φτιάξει «εργοστάσια» τυποποίησης και συσκευασίας παράνομων τσιγάρων.

Οι οχτώ εκ των συλληφθέντων είχαν το ρόλο του εργαζομένου σε χώρο που λειτουργούσε γραμμή επεξεργασίας καπνού στην Αταλάντη Φθιώτιδας έχοντας αναλάβει την επεξεργασία και τη συσκευασία των παράνομων καπνικών προϊόντων.

Οι υπόλοιποι δύο συλληφθέντες ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο του επιτηρητή (τσιλιαδόρου) σε τρεις αποθήκες, όπου παρείχαν μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή εντοπισμού των μελών της οργάνωσης από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι αναζητούνται ακόμα τρία μέλη του κυκλώματος που φέρονται να ήταν επιφορτισμένοι με την ταξινόμηση και τη διάθεση επιβατικών οχημάτων, που χρησιμοποιούνταν για τη μετακίνηση των υπολοίπων μελών (εργατών και φυλάκων) από και προς το χώρο αποθήκευσης και επεξεργασίας παράνομων καπνικών προϊόντων.

Το κύκλωμα είχε ιδρύσει και εταιρία, που είχε αναλάβει την ενοικίαση χώρων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση για την εγκατάσταση των εργαστηρίων αποθήκευσης, καθώς και για την επεξεργασία και την τυποποίηση των καπνικών προϊόντων.

ΕΛΑΣ

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την 31η Ιουλίου 2019 και την 1η Αυγούστου 2019: α) σε οικία στην Καλλιθέα Αττικής, β) σε αποθήκη στην Ελευσίνα Αττικής, όπου λειτουργούσε γραμμή αποθήκευσης και επεξεργασίας ακατέργαστου καπνού, γ) σε αποθήκη στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου λειτουργούσε γραμμή αποθήκευσης και επεξεργασίας ακατέργαστου καπνού καθώς και δ) σε αποθήκη στην Αταλάντη Φθιώτιδας, όπου λειτουργούσε γραμμή επεξεργασίας ακατέργαστου καπνού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 128 τόνοι και 720 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού, καθώς και αποσπασμάτων καπνού (αναλυτικά, 23 τόνοι και 860 κιλά κατεργασμένου καπνού, 92 τόνοι και 400 κιλά κλώνοι καπνού και 12 τόνοι και 460 κιλά ακατέργαστα φύλλα),
  • πακέτα τσιγάρα και καπνού (σε διάφορες γλώσσες, όπως ελληνική, αγγλική, ιταλική, γαλλική και βουλγαρική),
  • μηχανολογικός εξοπλισμός για την επεξεργασία καπνού και την τυποποίηση τσιγάρων, το χρηματικό ποσό των 4.600 ευρώ, φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, αυτοκίνητα, ειδικά οχήματα μεταφοράς - εκφόρτωσης εμπορευμάτων (μηχανοκίνητα και χειροκίνητα κλαρκ) και συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.»

Δημοφιλή