Οι δυο φίλοι πίσω από το μοναδικό e-shop με ελληνικά προϊόντα που άνοιξε στη Βορειά Ιρλανδία

Ο Στράτος και ο Χάρης βρέθηκαν στο Μπέλφαστ για μεταπτυχιακές σπουδές κι άνοιξαν το «Greek magazaki».
Ο Στράτος κι ο Χάρης, εμπνευστές του Greek Magazaki
Greek Magazaki
Ο Στράτος κι ο Χάρης, εμπνευστές του Greek Magazaki

Γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν στη Βόρεια Ιρλανδία κι αποφάσισαν να φτιάξουν την δική τους επιχείρηση με ελληνικά προϊόντα, μιας και οι βαλίτσες με τρόφιμα από την Ελλάδα άδειαζαν γρήγορα. Ο λόγος για τους δυο φίλους, τον Στράτο Ευστρατίου και τον Χάρη Παπαβλασόπουλο που άνοιξαν το e-shop «Greek Magazaki», το οποίο βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την γωνία του σπιτιού μας, - για την ακρίβεια στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με αφορμή τον έναν χρόνο λειτουργίας του, ο Στράτος κι ο Χάρης συστήνονται στο κοινό ευελπιστώντας να φέρουν πιο κοντά στους Έλληνες της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τις σπιτικές γεύσεις – που όποιος έχει ζήσει στο εξωτερικό αντιλαμβάνεται την αξία τους - αλλά και να συστήσει νέα τρόφιμα, νέα προϊόντα στους κατοίκους της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο φίλοι γνωρίστηκαν, ζουν και δουλεύουν στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια όπου βρέθηκαν για μεταπτυχιακές σπουδές. Ο Στράτος έχει εργαστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας και πλέον εργάζεται ως Genetic Technologist στο Precision Medicine Centre του Queen’s University Belfast, ενώ ο Χάρης έχοντας κι αυτός εργαστεί σε φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας πλέον εργάζεται ως Project Manager σε φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Από την πρώτη τους στιγμή εκεί, τους τράβηξε το μέρος, οι άνθρωποι, η φύση, αλλά τους έλειπε κάτι βασικό. Το ελληνικό σπιτικό φαγητό, οι γεύσεις που να θυμίζουν Ελλάδα.

«Ξεκινήσαμε να φέρνουμε στις βαλίτσες μας από Ελλάδα μια και δυο φορές το χρόνο που την επισκεπτόμασταν για διακοπές, ελληνικά αγαπημένα προϊόντα. Από ελαιόλαδο, τραχανάδες και παξιμάδια μέχρι κάθε λογής σοκολάτες που δεν μπορούμε να βρούμε εδώ και που μας θύμιζαν τα όμορφα παιδικά μας χρόνια. Ήδη κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, στις μαζώξεις για international dinner nights είδαμε ότι οι ελληνικές γεύσεις άρεσαν και σε άτομα άλλων εθνικοτήτων αλλά και στον ντόπιο πληθυσμό, κάτι που μας έκανε να αναλογιστούμε πώς αν υπήρχε κάποιο μαγαζί ή κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα από όπου θα μπορούσε κανείς να προμηθεύεται ελληνικά προϊόντα αυτό σίγουρα θα είχε απήχηση στον κόσμο και θα σημείωνε επιτυχία».

Έτσι παρόλο που τα επαγγέλματά τους είναι αρκετά απαιτητικά πάντα είχαν την επιθυμία να ανοίξουν ένα ελληνικό μαγαζί στο Μπέλφαστ, προωθώντας το ελληνικό στοιχείο με κάθε τρόπο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήρθε η ιδέα για την δημιουργία του «Greek Magazaki».

Greek Magazaki - logo
Greek Magazaki
Greek Magazaki - logo

Τι είναι το Greek Magazaki

Το Greek Magazaki, είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με ελληνικά προϊόντα φερμένα από μικρούς παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και κλασικά νοσταλγικά προϊόντα ελληνικών εταιρειών όπως ΙΟΝ, Παπαδοπούλου, Γιώτης κλπ. Δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει αυθεντικά ελληνικά προϊόντα σε Έλληνες που ζουν εκεί, αλλά και να δώσει σε άτομα άλλων εθνικοτήτων και στους Ιρλανδούς/Βρετανούς τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν τη μαγεία και μοναδικότητα της ελληνικής γαστρονομίας. Το Greek Magazaki άνοιξε τις πόρτες του διαδικτυακού του καταστήματος στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2020.

Οι περιοχές που εξυπηρετεί είναι όλο το νησί της Ιρλανδίας (Βορειά Ιρλανδία, Ιρλανδία) αλλά και το νησί της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία). Είναι το πρώτο και μοναδικό e-shop με ελληνικά προϊόντα που άνοιξε στη Βόρεια Ιρλανδία και έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Σκοπός του Στράτου και του Χάρη, όπως αναφέρουν, είναι να αποτελεί το Greek Magazaki την πρώτη επιλογή των καταναλωτών· τόσο για τα εβδομαδιαία ελληνικά ψώνια του κάθε Έλληνα που διαμένει στις περιοχές που εξυπηρετεί η εταιρεία όσο και για τον εκλεπτυσμένο πελάτη που θέλει υψηλής ποιότητας Premium Quality αυθεντικά ελληνικά προϊόντα και κάτι διαφορετικό που δεν μπορεί να βρει αλλού.

Μελλοντικά σχέδια; Να γίνει ένα άνοιγμα προς είδη ψυγείου/κατάψυξης και αλκοολούχα ελληνικά ποτά. Στόχος της επιχείρησης είναι να αποτελεί πρώτη προτίμηση του αγοραστικού κοινού. Δηλαδή ένα one stop shop.

Προτείνετε μια διόρθωση