Οι Ευρωπαίοι αναπροσαρμόζουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια λόγω του κόστους

Πολύ σημαντικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) που αφορούν και την Ελλάδα.
Viktor Cvetković via Getty Images

Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα στον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά δεν είναι μόνη της. Επίσης, η πορεία του τουρισμού εξαρτάται, παγκοσμίως, και από τις συνθήκες που επικρατούν.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) παρουσίασε σημαντικά στοιχεία που αφορούν και τη χώρα μας.

Ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να κάνουν ταξίδια από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2023 μειώθηκε κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υψηλός, στο 69%. Οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Γερμανοί ξεχωρίζουν ως οι πιο διστακτικοί παραθεριστές, με το 45%, το 56% και το 62% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, να έχουν ταξιδιωτικά σχέδια τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, οι Γάλλοι (80%), οι Βέλγοι (79%) και οι Βρετανοί (75%) είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν την ίδια περίοδο.

Αν και η ύφεση στις ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές προθέσεις μπορεί να εξηγηθεί από την επιβράδυνση της ζήτησης μετά την Covid-19 εποχή, η μελέτη Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 16 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) επισημαίνει ότι και οι οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν τους παραθεριστές.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Μιγκέλ Σανθ, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Τα τελευταία μας στοιχεία δείχνουν ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα προσωπικά οικονομικά εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι παραμένουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες. Πολλοί αναζητούν εναλλακτικές ταξιδιωτικές επιλογές, αναζητούν πιο προσιτές εμπειρίες ή σκέφτονται να ταξιδέψουν εκτός εποχής για να έχουν καλύτερους προϋπολογισμούς. Συμβουλεύουμε τους προορισμούς και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από αυτές τις τάσεις και να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να ταξιδέψουν τους λιγότερο πολυάσχολους μήνες».

Οι Ευρωπαίοι επιλέγουν ταξίδια εκτός εποχής και πιο οικονομικούς προορισμούς

Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των Ευρωπαίων ταξιδιωτών ανησυχεί για τη συνολική αύξηση του κόστους ταξιδιού (αύξηση κατά 6% έναντι του 2022), ενώ το 17% ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση και τα οικονομικά τους.

Για να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα έξοδα ταξιδιού, οι Ευρωπαίοι προσαρμόζουν συμπεριφορές πριν φτάσουν στον προορισμό τους και κατά την άφιξή τους. Το 17% στοχεύει να ταξιδέψει εκτός εποχής για να έχει καλύτερες τιμές και το 14% σχεδιάζει να κάνει διακοπές σε προορισμούς που θεωρεί πιο προσιτές τις τιμές.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναζητούν επίσης φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, με το 13% να στοχεύει να κάνει κράτηση πτήσεων νωρίτερα από το συνηθισμένο για να έχει την καλύτερη προσφορά και το 12% να σχεδιάζει να πετάξει με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στον προορισμό τους για να ταιριάζουν στους διαθέσιμους προϋπολογισμούς τους: Το 17% θα μειώσει τα έξοδα αγορών, το 15% θα αναζητήσει φθηνότερα εστιατόρια και το 15% θα επιλέξει φθηνότερα καταλύματα.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν ανησυχίες στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία (12%), οι υπερπλήρεις τουριστικοί προορισμοί (9%), οι πολιτικές κρατήσεων και ακύρωσης (9%) και πιθανές ακραίες καιρικές συνθήκες (8%).

Ο καλός καιρός και οι ελκυστικές προσφορές διαμορφώνουν τα ταξιδιωτικά δρομολόγια των Ευρωπαίων

Η Ευρώπη παραμένει η πρώτη επιλογή των ερωτηθέντων, με το 59% να σχεδιάζει να κάνει διακοπές εντός της περιοχής, ενώ το 12% στοχεύει να κάνει ταξίδι εκτός Ευρώπης (αύξηση κατά 3% από το 2022). Εν τω μεταξύ, η δημοτικότητα των ταξιδιών εσωτερικού μειώθηκε κατά 6%, με μόλις το 26% των ταξιδιωτών να επιλέγει μια «διαμονή» τους επόμενους μήνες.
Η Ισπανία παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες, με το 8% να προγραμματίζει διακοπές εκεί, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (7%), την Ιταλία (7%), την Ελλάδα (5%) και την Κροατία (5%). Ωστόσο, οι μεσογειακοί προορισμοί έχουν σημειώσει μείωση 10% στους επισκέπτες που στοχεύουν να ταξιδέψουν εκεί από πέρυσι. Αντίθετα, προορισμοί όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Δανία παρουσιάζουν αύξηση της δημοτικότητας. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στους ταξιδιώτες που αναζητούν λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς και πιο ήπιες θερμοκρασίες.

Οι εκδηλώσεις και τα επαγγελματικά ταξίδια ξανακερδίζουν έδαφος

Παρά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες σχεδιάζουν πολλαπλά ταξίδια, με το 33% να στοχεύει να ταξιδέψει δύο φορές και το 26% τουλάχιστον τρεις φορές αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ένα άλλο 30% των ερωτηθέντων σκέφτεται να κάνει μόνο ένα ταξίδι (4% χαμηλότερα από πέρυσι). Όσον αφορά τη διάρκεια, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες (36%) επιλέγουν να περάσουν λιγότερο από μια εβδομάδα (τέσσερις-έξι διανυκτερεύσεις) στον προορισμό τους, ενώ το 27% στοχεύει να μείνει επτά-εννιά νύχτες.

Το ταξίδι σε έναν προορισμό για μια εκδήλωση αυξάνεται σε δημοτικότητα, καθώς το 10% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει να το κάνει μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2023, από 4% το 2022. Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση 4% στα επαγγελματικά ταξίδια, με 9% των ερωτηθέντων που σκοπεύουν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι που σχετίζεται με την εργασία. Παρά τη μείωση κατά 6% από την ίδια περίοδο το 2022, τα ταξίδια για αναψυχή παραμένουν η κορυφαία επιλογή για το 68% των Ευρωπαίων.

Δημοφιλή