Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα για την επίθεση από τις αρχές Μαρτίου - Η απάντηση Πούτιν

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα προέτρεπε τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα πολυσύχναστα μέρη εξαιτίας πιθανής επίθεσης στη Μόσχα.
via Associated Press

Η ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS- Κ) για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση επιβεβαιώθηκε και από Αμερικανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι ώρες αργότερα αποκάλυψαν στο Associated Press, ότι «οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες ότι το παρακλάδι του IS σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα».

Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος τα στοιχεία αυτά δόθηκαν μυστικά σε Ρώσους αξιωματούχους.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές Μαρτίου η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα προέτρεπε τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα πολυσύχναστα μέρη εν όψει των «επικείμενων» σχεδίων εξτρεμιστών να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Η προειδοποίηση επαναλήφθηκε από πολλές άλλες δυτικές πρεσβείες.

Ο Πούτιν θεώρησε την προειδοποίηση ως εκβιασμό

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πληροφορίες για σχεδιαζόμενη επίθεση στη Μόσχα, κάτι που οδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους Αμερικανούς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράστηκε τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της», είπε ο Watson.

Ωστόσο, το Associated Press αναφέρει ότι ο Πούτιν, ο οποίος βρισκόταν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας τον Μάρτιο, είχε καταγγείλει τις προειδοποιήσεις της Δύσης ως απόπειρα εκφοβισμού των Ρώσων. «Όλα αυτά μοιάζουν με ανοιχτό εκβιασμό και απόπειρα φόβου και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα, ορισμένοι σχολιαστές στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούν το Κρεμλίνο, ότι απέτυχε να εντοπίσει την απειλή και να αποτρέψει την επίθεση.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία

Ιδιάιτερο ενδιαφέρον έχει το σημείο της δήλωσης του Ισλαμικού Κράτους που κάνει αναφέρει ότι στόχος του είναι «οι Χριστιανοί» υπογραμμίζει ο Aymenn Jawad al-Tamimi, ειδικός στην τρομοκρατική ομάδα, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της ομάδας «να χτυπήσει όπου μπορούν ως μέρος μιας παγκόσμιας «πολέμησης των απίστων και αποστάτες παντού».

Τον Οκτώβριο του 2015, βόμβα που είχε τοποθετήσει το Ισλαμικό Κράτος σε ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο εξεράγη πάνω από το Σινά, σκοτώνοντας και τους 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους Ρώσοι παραθεριστές που επέστρεφαν από την Αίγυπτο.

Η ομάδα, η οποία δρα κυρίως στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και στο Αφγανιστάν και την Αφρική, έχει επίσης αναλάβει αρκετές επιθέσεις στον ασταθή Καύκασο της Ρωσίας και σε άλλες περιοχές τα τελευταία χρόνια. Στρατολόγησε μαχητές από τη Ρωσία και άλλα μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 7 Μαρτίου, η ανώτατη υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα από πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώνοντας πολλά από τα μέλη του στην περιοχή Καλούγκα κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι έξι φερόμενα μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην Ινγκουσετία στην περιοχή του Καυκάσου.

Η Ρωσία συγκλονίστηκε και από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατά τη διάρκεια των μαχών με τους αυτονομιστές στη ρωσική επαρχία της Τσετσενίας.

Τον Οκτώβριο του 2002, Τσετσένοι ακτιβιστές πήραν ομήρους περίπου 800 άτομα σε θέατρο της Μόσχας. Δύο ημέρες αργότερα, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και 129 όμηροι και 41 Τσετσένοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τις επιπτώσεις του ναρκωτικού αερίου που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις για να υποτάξουν τους επιτιθέμενους.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, περίπου 30 Τσετσένοι ακτιβιστές κατέλαβαν ένα σχολείο στο Beslan στη νότια Ρωσία παίρνοντας εκατοντάδες ομήρους. Η πολιορκία έληξε με λουτρό αίματος δύο ημέρες αργότερα και περισσότεροι από 330 άνθρωποι, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν.

Δημοφιλή