ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2019 08:18 EEST

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Τουρκία για τους S-400, ενώ αυτή εξετάζει (και) αγορά Su-35

Η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τα ρωσικά όπλα.

Anadolu Agency via Getty Images

Τις προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία να γυρίσει την πλάτη στους ρωσικούς πυραύλους S-400- τους οποίους έχει προμηθευτεί ήδη- φαίνεται να συνεχίζουν οι ΗΠΑ, με την Άγκυρα να εμφανίζεται να ετοιμάζεται για περαιτέρω «άνοιγμα» στα ρωσικά όπλα, με συζητήσεις περί αγοράς μαχητικών Su-35.

Όπως ανέφερε το Reuters, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι σε συνομιλίες με την Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να «εγκαταλείψει» τα συστήματα αεράμυνας S-400, προειδοποιώντας ωστόσο την Τουρκία ότι ο κίνδυνος των κυρώσεων για το ζήτημα εξακολουθεί να υφίσταται.

«Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι τους S-400. Ας τους απενεργοποιήσουν, ας τους στείλουν πίσω, ας τους καταστρέψουν, ό,τι νομίζουν», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Αυτό είναι ένα εν εξελίξει ζήτημα. Συζητάμε για μια νέα διαπραγμάτευση, νέα αντιμετώπιση, ένα συμβιβασμό. Αυτό δεν έχει τεθεί εκτός συζήτησης».

 

ASSOCIATED PRESS

 

Οι πρώτες συστοιχίες των S-400 ξεκίνησαν να φτάνουν στην Τουρκία τον Ιούλιο, αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον είχε στο παρελθόν προειδοποιήσει την Άγκυρα πως θα υποστεί κυρώσεις για την αγορά των πυραύλων και έβγαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Ωστόσο, δεν επέβαλε εν τέλει κυρώσεις.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Το ζήτημα των S-400 ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης, γνωστοποίησε ο αξιωματούχος, που περιελάμβανε και την επίθεση που εξαπέλυσε πριν από πάνω από 2 εβδομάδες η Τουρκία στη βόρεια Συρία ενάντια στους Κούρδους μαχητές των πολιτοφυλακών YPG- συμμάχους των ΗΠΑ. Η Άγκυρα εν τέλει ανέστειλε την επιχείρηση αυτή την εβδομάδα, αφού οι Κούρδοι αποσύρθηκαν από τα σύνορα, στο πλαίσιο της κατάπαυσης πυρός που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ. Η Τουρκία επίσης έκλεισε μια ξεχωριστή συμφωνία μα τη Ρωσία για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία, την οποία επιδίωκε για καιρό.

«Όπως ο πρόεδρος δήλωσε, εσείς θα τηρήσετε την κατάπαυση του πυρός, εμείς θα παύσουμε τις κυρώσεις, αλλά δεν ξεμπερδέψατε ακόμη», ανέφερε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα για την εισβολή στη Συρία, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Πέμπτη πως έχουν αρθεί επειδή η Τουρκία σταμάτησε την επιχείρησή της.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε όλα αυτά τα άλλα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί με την Τουρκία και ο κίνδυνος των κυρώσεων με βάση τον νόμο CATSAA εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο θεμάτων που έχουμε με τους Τούρκους» είπε ο αξιωματούχος. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι στην Άγκυρα θα μπορούσαν ακόμα να διατεθούν αμερικανικοί πύραυλοι Patriot. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη πως η Άγκυρα θα μπορούσε να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους, και το θέμα ίσως τεθεί κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου.

 

picture alliance via Getty Images

 

Στην τουρκική κυβέρνηση «δεν είναι όλοι ο πρόεδρος Ερντογάν», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως υπήρχαν Τούρκοι που πριν από χρόνια ή πριν από μήνες έλεγαν πως «προτιμούμε να μην θέσουμε τους εαυτούς μας στον κίνδυνο της ρωσικής επιρροπής, προτιμούμε να μην μπούμε στο ρίσκο απομόνωσής μας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προτιμούμε να μην απομονωθούμε από την Ουάσινγκτον».

Ιδανικά, η Τουρκία θα έπρεπε να μην αποκτήσει και να μην λάβει ποτέ οποιοδήποτε εξάρτημα του συστήματος S-400, τόνισε ο ίδιος, «αλλά τώρα που το όριο αυτό ξεπεράστηκε, είναι θέμα πώς θα το απομονώσεις και θα το τμηματοποιήσεις, να το εξουδετερώσεις και να προχωρήσεις...αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι πριν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ποια μαχητικά φέρεται να εξετάζει η Τουρκία εάν τελικά δεν πάρει τα F-35

Στο μεταξύ, στο όλο «παιχνίδι» φαίνεται πως ενδεχομένως να εισέλθει και άλλο ένα ρωσικής προέλευσης οπλικό σύστημα: Ο λόγος για το ρωσικό μαχητικό Su-35. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, που επικαλέστηκε τουρκικές πηγές, η Τουρκία και η Ρωσία είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά 36 μαχητικών του τύπου. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι συζητούν το θέμα από την επίσκεψη του Ερντογάν στην αεροπορική έκθεση MAKS στη Μόσχα δύο μήνες πριν- και στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο συμπαραγωγής κάποιων τμημάτων (μεταξύ των οποίων και όπλα ακριβείας και πυρομαχικά).

 

ASSOCIATED PRESS

 

Υπενθυμίζεται πως, λίγο μετά την επίσκεψη του Ερντογάν, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής της κρατικής Rostec, είχε πει πως η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να πουλήσει το εν λόγω μαχητικό εναέριας υπεροχής στην Άγκυρα, εάν αυτή το επιθυμεί.

(με πληροφορίες από Reuters, Daily Sabah)