Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία

Κορυφώνεται η ένταση για το ζήτημα της Ουκρανίας. Ως «καταστροφικό βήμα» σχολίασε την απόφαση των ΗΠΑ, Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ.
Future Publishing via Getty Images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε την αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters την Τετάρτη, καθώς η Ουάσιγκτον ενισχύει τους συμμάχους της ενάντια σε αυτό που περιγράφει ως ρωσική απειλή για εισβολή στην Ουκρανία.

Ενας από τους αξιωματούχους είπε ότι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Πολωνία και τη Γερμανία, ενώ περίπου 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται τώρα στη Γερμανία θα κατευθυνθούν στη Ρουμανία.

picture alliance via Getty Images

«Καταστροφικό βήμα» χαρακτηρίζει η Μόσχα την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στην Αν. Ευρώπη

«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Σε μια ακόμη ένδειξη, δημοσίως τουλάχιστον, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία διάθεση να συμβιβαστεί, το Κρεμλίνο χλεύασε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ως «εντελώς μπερδεμένο» και τους Βρετανούς πολιτικούς για τη «βλακεία και την άγνοιά» τους.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής στη γείτονά της, αλλά λέει ότι θα μπορούσε να λάβει απροσδιόριστα στρατιωτικά μέτρα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην δεχτεί ποτέ το Κίεβο.

Το Κρεμλίνο έστρεψε τα ρητορικά του πυρά στον Τζόνσον, ο οποίος ακύρωσε ένα τηλεφώνημα με τον Πούτιν τη Δευτέρα για να απαντήσει σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με κορονοπάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown. Ο Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο την Τρίτη, από όπου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατάει όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία δεν είχε ανακοινώσει κανένα τηλεφώνημα με τον Τζόνσον, αλλά πρόσθεσε: «Είναι λογικό να μιλάμε με οποιονδήποτε. Η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν είναι ανοιχτοί στην επικοινωνία με όλους. Ακόμη και σε κάποιον που είναι τελείως μπερδεμένος, είναι έτοιμος να προσφέρει εξαντλητικές εξηγήσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προχώρησε παραπέρα, κοροϊδεύοντας την Υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, που είπε ότι η Βρετανία έστελνε προμήθειες στους «συμμάχους της στη Βαλτική κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας» - δύο θάλασσες που βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές της Ευρώπης.

«Κυρία Τρας, οι γνώσεις σας στην ιστορία δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις γνώσεις σας στη γεωγραφία», έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Αν κάποιος χρειάζεται σωτηρία από οτιδήποτε, είναι ο κόσμος, από τη βλακεία και την άγνοια των Βρετανών πολιτικών», σχολίασε δηκτικά.

Δημοφιλή