Οι επιβάτες των αεροπλάνων εμβολιάζονται. Οι πιλότοι;

Επιστολή - σύσταση για τον εμβολιασμό των πληρωμάτων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας.
Φωτογραφία αρχείου. 12 Mαρτίου 2020. (Photo by NOAH SEELAM / AFP) (Photo by NOAH SEELAM/AFP via Getty Images)
Φωτογραφία αρχείου. 12 Mαρτίου 2020. (Photo by NOAH SEELAM / AFP) (Photo by NOAH SEELAM/AFP via Getty Images)
NOAH SEELAM via AFP via Getty Images

Επιστολή με συστάσεις για εμβολιασμό των πληρωμάτων που εργάζονται στις αερομεταφορές, δηλαδή πρωτίστως στις πτήσεις των επιβατικών αεροσκαφών, έχει φτάσει εδώ και μία εβδομάδα στην Αθήνα, με αποστολέα την Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (ΕΑSA), δηλαδή τον φορέα που είναι αρμόδιος για την Πολιτική Αεροπορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, η επιστολή έχει φτάσει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα, αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, που φέρει και την ευθύνη για την λεγόμενη ”προτεραιοποίηση” του εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση, ούτε έχει γίνει καμία σχετική ανακοίνωση, αν και τα τελευταία 24ωρα το θέμα των πτήσεων κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ενόψει της θερινής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν την επανέναρξη πτήσεων, που είχαν διακοπεί επί μήνες λόγω της πανδημίας. Στο μεταξύ, πιλότοι και πληρώματα αγωνίζονται καθημερινά για την ασφάλεια των επιβατών, οι οποίοι συχνά ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να γεννώνται ερωτήματα ως προς την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στο πτητικό έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σύσταση της EASA, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι ...«Λόγω της αυξημένης έκθεσής τους, συνιστάται ιδιαίτερα στα μέλη του πληρώματος να λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 μόλις αυτό είναι διαθέσιμο σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο διάθεσης εμβολίων COVID-19».

Η επιστολή της ΕΑSA που έλαβε (και) η Αθήνα, με θέμα τον εμβολιασμό των πληρωμάτων που εργάζονται στην Πολιτική Αεροπορία.
Η επιστολή της ΕΑSA που έλαβε (και) η Αθήνα, με θέμα τον εμβολιασμό των πληρωμάτων που εργάζονται στην Πολιτική Αεροπορία.
EASA

Η EASA συνιστά τα εξής:
1. Λόγω της αυξημένης έκθεσής τους, συνιστάται ιδιαίτερα στα μέλη του πληρώματος να λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 μόλις αυτά είναι διαθέσιμα σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο διάθεσης εμβολίων COVID-19.
2. Οι αερομεταφορείς και τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να εξετάσουν μια περίοδο αναμονής 48 ωρών μετά από κάθε δόση εμβολίου COVID-19, πριν τα μέλη του αεροσκάφους να αναλάβουν καθήκοντα που σχετίζονται με την πτήση... Αυτό το διάστημα θα μπορούσε να επεκταθεί σε 72 ώρες για τα μέλη του πληρώματος που εκτελούν λειτουργίες μεμονωμένου πληρώματος.

Δημοφιλή