ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/07/2020 12:15 EEST | Updated 01/07/2020 12:15 EEST

Οι εταιρείες που ανακοίνωσαν απολύσεις μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας λόγω κορονοϊού

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις θέσεις εργασίας είναι ο χειρότερος των τελευταίων 40 χρόνων.

RyanKing999 via Getty Images

Ο  αριθμός των απολύσεων που σχετίζονται με τον κορανοϊό αυξήθηκε ξανά την τελευταία εβδομάδα τόσο στην Βρετανία όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Οι εταιρείες είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας - και μερικές ξεκινούν διαβουλεύσεις για απολύσεις προτού αρχίσουν να υπολογίζουν το κόστος των εργαζομένων από τον επόμενο μήνα. 

Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ή να αντιμετωπίσουν με άλλο τρόπο το lockdown στα τέλη Μαρτίου.

Ακολουθούν μερικές από τις εταιρείες - κολοσσούς που αποφάσισαν να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους: 

 

Upper Crust - 5.000 θέσεις εργασίας

SOPA Images via Getty Images

 

Ο όμιλος SSP - η εταιρεία πίσω από το εμπορικό σήμα Upper Crust catering - πρόκειται να ανακοινώσει τα σχέδιά του να απολύσει περισσότερο από το ήμισυ του εργατικού δυναμικού του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα μήνυμα που κυκλοφόρησε μεταξύ του προσωπικού την Τρίτη ανέφερε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του συνολικού αριθμού έως και 5.000 σε όλους τους ομίλους SSP, SSP Finance και SSP UK,περιλαμβάνοντας τους εργαζόμενους των κεντρικών γραφείων, μισθωτούς αλλά και ωρομίσθιους. 

 

Airbus - 1.700 θέσεις εργασίας

picture alliance via Getty Images

Η κατασκευαστική εταιρεία αεροπλάνων με έδρα τη Γαλλία απασχολεί σήμερα 13.500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρθηκε ότι αυτή η κρίση στην βιομηχανία δεν έχει προηγούμενο, ενώ αναγκάστηκε να κόψει συνολικά 15.000 ρόλους. 

Ως άμεσο αποτέλεσμα είναι 1.700 άτομα στην Βρετανία να χάσουν τη θέση τους κι έπεται δραματική συνέχεια.

 

Easyjet - 727 πιλότοι

ASSOCIATED PRESS

H oικονομική αεροπορική εταιρεία με έδρα το Λούτον έχει ξεκινήσει ήδη συνομιλίες με συνδικάτα για τη μείωση έως και 1.900 θέσεων εργασίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 700 πιλότων μετά την κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδιών λόγω κορονοϊού .

Η αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι εξετάζει το κλείσιμο τριών από τις βάσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο αν και τα αεροδρόμια θα παραμείνουν μέρος του δικτύου δρομολογίων της.

 

Royal Mail - 2.000 θέσεις εργασίας

Xinhua News Agency via Getty Images

Η Royal Mail αναφέρει ότι η αναδιάρθρωσή της προκλήθηκε από τις «πρόσθετες προκλήσεις» της πανδημίας.

Οι περικοπές θα μειώσουν τον αριθμό των ρόλων διαχείρισης του Ηνωμένου Βασιλείου στην επιχείρηση - επί του παρόντος συνολικά 9.700 - κατά περίπου στο ένα πέμπτο.

 

 

TM Lewin - 600 θέσεις εργασίας

John Keeble via Getty Images

Η εταιρεία παραγωγής ρούχων για τουλάχιστον 122 χρόνια έφτασε σημείο να πει  ότι σκοπεύει να κλείσει όλα τα καταστήματά της μετά από μια μεγάλη πτώση στα οικονομικά της κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Αν και η παρουσία της θα συνεχιστεί μέσω διαδικτύου, με πικρία ανακοίνωσε ότι τα 66 καταστήματα λιανικής θα κλείσουν σύντομα. 

 

Bensons for Beds - 1.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο

SOPA Images via Getty Images

Η Blue Group - ιδιοκτήτρια της αλυσίδας επίπλων Harveys και της Bensons for Beds - έχει διορίσει διαχειριστές και πρόκειται να προβεί σε μια οικονομική αναδιάρθρωση που θα σώσει τουλάχιστον 1.900 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία λιανικής.

Συνολικά, η ομάδα απασχολεί περίπου 3.000 άτομα, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη λάβει διαβεβαιώσεις για το μέλλον τους.

 

Όμιλος Smiths

Θα πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση 65 εκατομμυρίων λιρών στην επιχείρηση με στόχο τη μείωση του κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος Andy Reynolds Smith είπε ότι εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή”θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας”, αν και η κλίμακα των περικοπών παραμένει άγνωστη.

 

 

Πηγή: Skynews