Οι φουσκωτές μίνι φούστες, η ιστορία τους και πώς θα τις φορέσουμε

Μητέρα και νονά του μίνι ήταν η Μαίρη Κουάντ.
Christian Vierig via Getty Images

Μπορεί το κλασικό μίνι μαύρο φόρεμα να μην φεύγει ποτέ από τη ντουλάπα μας, αλλά φέτος διανύουμε τη χρονιά του mini flare. Με τον όρο αυτόν αναφερόμαστε στα μίνι φουσκωτά φορέματα ή φούστες, τα οποία αναμφισβήτητα εκπροσωπούν την πιο ανάλαφρη και παράλληλα χαριτωμένη εκδοχή του μίνι. Τα είδαμε με πολύ όγκο και κορσέδες στο πάνω μέρος, με πιέτες που παραπέμπουν στο στυλ των αθλητριών του τέννις, αλλά και με σταθερά υφάσματα που δημιουργούν την εικόνα μιας ομπρέλας.

Ποιοι σχεδιαστές τα πρωτοπαρουσίασαν

Οι σχεδιαστές τα λάτρεψαν, χρησιμοποιώντας βαρύτιμα υφάσματα για να ολοκληρώσουν τις εντυπωσιακές δημιουργίες τους. Από τους πρώτους που τα παρουσίασαν στις κολεξιόν τους είναι οι οίκοι Carolina Herrera, Oscar de la Renta, Maison Valentino και φυσικά Dior. Για τον οίκο Dior η γραμμή αυτή δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Ο μεγάλος σχεδιαστής Κριστιάν Ντιόρ αγαπούσε να τονίζει τη γυναικεία μέση και να δίνει όγκο στην περιφέρεια. Το 1947 όταν παρουσίασε την πρώτη του συλλογή με 90 δημιουργίες, οι φαρδιές φούστες με τη στενή μέση προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση και η τάση χαρακτηρίστηκε New Look.

Η ιστορία του μίνι

Αν και ο Ντιόρ «υπέδειξε» το σχέδιο, το κοντό μήκος ήρθε σχεδόν μια εικοσαετία μετά. Τη δεκαετία των ’60s, στο πλαίσιο της επανάστασης για την απελευθέρωση του τότε αδύναμου φύλου, οι γυναίκες άρχισαν να τονίζουν και να αποκαλύπτουν τα πόδια τους. Εμπνεύστρια του μίνι φορέματος θεωρείται η σχεδιάστρια Μαίρη Κουάντ, η οποία παρουσίασε το 1964 στο Λονδίνο τη δική της άποψη για την επανάσταση στο γυναικείο στυλ. Η ίδια είχε πει τότε ότι είναι περιουσία για έναν καλλιτέχνη να έχει γεννηθεί στον κατάλληλο χρόνο, στο κατάλληλο μέρος και να έχει γύρω του επιρροές από τα σωστά πρόσωπα. Φυσικά εννοούσε ότι οι συγκυρίες τις επέτρεψαν να εκφραστεί. Ζούσε την εποχή της απελευθέρωσης, στο Λονδίνο, μια πόλη ανοιχτή σε νέες προτάσεις και επηρεαζόταν από τις εικόνες της Σανέλ και του Ντιόρ. Οι μίνι δημιουργίες της παρουσιάζονταν από το διάσημο μοντέλο της εποχής Τουίγκι, έκαναν τον γύρο του κόσμου και δέχτηκαν παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή.

Η Μαίρη Κουάντ δεν υπήρξε απλά η σχεδιάστρια του μίνι. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε μητέρα και νονά, μια και αυτή έδωσε το όνομα “mini skirt”, επηρεαζόμενη από το αγαπημένο της αυτοκίνητο, το Mini της BMW.

Πως θα τις φορέσουμε

Λόγω του όγκου τους ταιριάζουν ωραία με τοπς σε ίσια στενή γραμμή, με απλά στράπλες και με κορσέδες. Αφήνουμε το πάνω μέρος πιο απλό και χρησιμοποιούμε εντυπωσιακά αξεσουάρ για να ολοκληρώσουμε το σύνολο. Στα παπούτσια μπορούμε να επιλέξουμε τετραγωνισμένα τακούνια για μια πιο κοριτσίστικη εμφάνιση, γόβες για άκρως θηλυκό λουκ, αλλά και σανδάλια ή αθλητικά για ένα πιο ανάλαφρο στυλ.