Η τάση της εβδομάδας: Οι διαφάνειες μας καλούν για πειραματισμούς και παιχνιδιάρικα σύνολα

Πώς να τα φορέσουμε αναδεικνύοντας το στυλ μας. Και μια ματιά στην ιστορία πίσω από το σι-θρου.
Λιλά διαφανές φόρεμα με την υπογραφή της Βικτόρια Μπέκαμ.
Claudio Lavenia via Getty Images
Λιλά διαφανές φόρεμα με την υπογραφή της Βικτόρια Μπέκαμ.

Διανύουμε μια εποχή που η μόδα πειραματίζεται έντονα, παρουσιάζοντας μας εικόνες με … παιχνιδιάρικα αποτελέσματα και εικόνες που τίθενται υπό αμφισβήτηση. Αυτό όμως δεν είναι μέσα στο πλαίσιο της μόδας; Το ανατρεπτικό, το ασαφές και το ενοχλητικά εύστροφο είναι αυτό που πολλές φορές μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και μας κάνει να λέμε ναι, ήρθε η ώρα να απαλλαχθούμε από τα όρια που έχουμε θέσει και να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Κάπως έτσι εμφανίστηκαν φέτος οι διαφάνειες κι όταν αναφερόμαστε σε διαφάνειες δεν χαρακτηρίζουμε απλά τα μικρά διαφανή και διακριτικά κομμάτια που μπορεί να συνοδεύουν, να διακοσμούν ή να συμπληρώνουν ένα ύφασμα. Αντιθέτως, αναφερόμαστε στα διαφανή φορέματα, μπλούζες, παντελόνια, τα οποία φέτος επέστρεψαν δυναμικά μετά από πολλές - πολλές δεκαετίες.

Τα θαυμάσαμε στα αψεγάδιαστα σώματα μοντέλων στις πασαρέλες των Prada, Victoria Beckham, Miu - Miu, Sandy Liang, Acne Studios κ.α.

Το πρώτο ερώτημα που εύλογα μπορεί να τεθεί είναι εάν η συγκεκριμένη τάση μπορεί να υποστηριχθεί απ ΄όλους τους σωματότυπους. Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο κολακευτικό είναι αισθητικά. Η απάντηση έρχεται αβίαστα και στα δύο…

Οι διαφάνειες λειτουργούν περισσότερο σαν μια πειραματική ιδέα, σαν μια στυλιστική εξέλιξη του πως μπορούμε να συνδυάσουμε, να αναδείξουμε και να χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας ένα διαφανές ρούχο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να φορέσουμε μια διαφάνεια χωρίς να «πληγώσουμε» την αισθητική μας.

Πώς μπορούμε να φορέσουμε τα διαφανή ρούχα

Οι σχεδιαστές τα έδειξαν στις πασαρέλες με εσώρουχα, αλλά επειδή η ζωή δεν είναι πασαρέλα μπορούμε να τα φορέσουμε με τοπς και σορτσάκια. Τα μακριά διαφανή φορέματα μπορούν να φορεθούν με άλλη φούστα, ίδιου μάκρους, από μέσα, δημιουργώντας ένα παιχνίδισμα στις υφές. Φυσικά, σε καλοκαιρινούς προορισμούς τα διαφανή τοπ και φορέματα είναι ιδανικά για να συνδυαστούν με μαγιό. Το ευχάριστο με τις διαφάνειες είναι ότι η κάθε γυναίκα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει όπως αρμόζει στη δική της ενδυματολογική άποψη και αισθητική, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό αποτέλεμα.

Ιστορία

Είναι όμως οι διαφάνειες μια νέα ανακάλυψη στη μόδα; Σαφέστατα και όχι!

Διαφανή ρούχα υπήρχαν από την αρχαιότητα με πρώτους τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, οι οποίοι διάλεγαν τη μουσελίνα ως ύφασμα εντυπωσιασμού για τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις.

Αργότερα την εποχή του Μεσαίωνα, η λατρεία για τις διαφάνειες στα ρούχα εξελίχθηκε. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ειδικές βαφές σε παστέλ χρώματα για να βάψουν τα διαφανή ρούχα τους, τα οποία στη συνέχεια στόλιζαν με μικροσκοπικά διαμάντια ή πέτρες, ανάλογα με την κοινωνική τους τάξη.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, τα διαφανή ρούχα ήταν δημοφιλή στα νέα κορίτσια και συμβόλιζαν τη φρεσκάδα, τη δροσιά και το πάθος.

Στις νεότερες εποχές και κυρίως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γυναίκες είχαν ανάγκη να αισθανθούν ελεύθερες. Την απελευθέρωση αυτή την «γιόρτασαν» χρησιμοποιώντας τούλια και δαντέλες για τα φορέματα τους. Συνήθως τα φορέματα αυτά είχαν ανάλαφρο σχέδιο σε γραμμή άλφα και εσωτερικά επέλεγαν να φορέσουν τα λεγόμενα μισοφόρια της εποχής.

Στη δεκαετία των ’60s οι καλλιτέχνες των κέντρων διασκέδασης επέλεγαν για τις εντυπωσιακές τους παραστάσεις διαφανή ρούχα, ενώ οι χίπις της εποχής τα φορούσαν πάνω από τα ρούχα τους ή στις παραλίες με μαγιό.

Στα ’80s τα αποκαλυπτκά φορέματα επανήλθαν με πρώτη και ... αποκαλυπτικότατη τη Μαντόνα που πρωτοέδειξε την τάση στο βίντεο του «Like a Virgin» Τα τούλια και οι δαντέλες έγιναν ανάρπαστα και η Μαντόνα χάραξε τη δική της απαράμιλλη πορεία.

Στα ΄90s άλλο ένα πρόσωπο της μόδας ξεχώρισε, χάρη στο διαφανές της φόρεμα. Η Κέιτ Μος, νεαρό μοντέλο τότε, κάνει εκπληκτική εμφάνιση στο πάρτι του πρακτορείου Elite Model Agency και γίνεται περιζήτητη, κλείνοντας τη μια καμπάνια μόδας μετά την άλλη.

Ακολούθησαν οι Μπρίτνει Σπίαρς, Μπιγιονσέ και Πάρις Χίλτον, που εγκαίρως τόλμησαν να φορέσουν τα διαφανή τους φορέματα, αποκτώντας μια «θέση» στις σελίδες των περιοδικών της εποχής.