Tί να (μην) φορέσουμε όταν είμαστε προσκεκλημένοι σε έναν γάμο

Και τρόποι καλής συμπεριφοράς εν γένει.
Thomas Barwick via Getty Images

«Ο έρωτας είναι θέμα φυσικής, ο γάμος είναι θέμα χημείας» είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δούμας υιός, υπονοώντας ότι στη φυσική τα αντικείμενα έρχονται σε επαφή με διάφορους τρόπους, αλλά στη χημεία οι ενώσεις των ατομικών πυρήνων γίνονται με συγκεκριμένη διαδικασία.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μας καλούν σε μια «χημική ένωση». Λαμβάνουμε την πρόσκληση «Με χαρά σας προσκαλούμε στον γάμο μας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Αγίου…». Τι θα φορέσουμε αυτή τη σημαντική μέρα των φίλων, που επιθυμούν ενώπιον όλων να δηλώσουν τη δέσμευση τους; Ποιός είναι ο σωστός κώδικας ντυσίματος και συμπεριφοράς;

Υπάρχουν κάποιοι άτυποι κανόνες που οφείλουμε ως καλεσμένοι να σεβόμαστε όταν μας καλούν σε μια τόσο σημαντική στιγμή, η οποία αποτελεί την αρχή ενός βιβλίου στη ζωή του ζευγαριού. Με κάποιο τρόπο βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι αναμνήσεων με την εμφάνιση, αλλά και με τη συμπεριφορά μας, στο να ξεκινήσει όμορφα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.

Η πρωταγωνίστρια είναι η νύφη

Οι περισσότερες γυναίκες είμαστε από τη φύση μας φιλάρεσκες, προσέχουμε την εμφάνιση μας και θέλουμε να αισθανόμαστε όμορφα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει με την ενδυματολογική μας επιλογή να προκαλέσουμε και να φέρουμε σε δύσκολη θέση τους οικοδεσπότες και τους υπόλοιπους καλεσμένους. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις τελετές βρίσκονται μικρά παιδιά, αλλά και ηλικιωμένα άτομα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή την ημέρα δεν είμαστε εμείς οι πρωταγωνίστριες, αλλά η νύφη.

- Σεβόμαστε την οικοδέσποινα που μας προσκάλεσε και δεν φοράμε ποτέ λευκό, κρεμ ή μπεζ. Εάν η νύφη έχει επιλέξει ένα άλλο χρώμα για το νυφικό της, τότε ενημερωνόμαστε για την απόχρωση και δεν φοράμε το ίδιο χρώμα.

- Λέμε ναι στα φορέματα, αλλά αποφεύγουμε τα υπερβολικά αποκαλυπτικά και τα πολύ μίνι.

- Επιλέγουμε γραμμές σε στυλ κοκτέιλ ή σε μακριά φορέματα.

- Τα χρωματιστά κοστούμια σε μοντέρνες γραμμές, με ένα εντυπωσιακό τοπ από μέσα, είναι επίσης μια άριστη επιλογή για τις γυναίκες που αισθάνονται πιο δυναμικές και δεν θέλουν να περιορίσουν τις επιλογές τους σε ένα φόρεμα.

- Συνδυάζουμε το ντύσιμο μας με ένα ωραίο clutch ή με μια μίνι τσάντα.

-Τα τακούνια αναδεικνύουν πάντα τη θηλυκότητα μας και αναβαθμίζουν την όλη εμφάνιση.

-Τα κοσμήματα που συνήθως επιλέγουμε να φορέσουμε στους γάμους είναι πιο διακριτικά, αλλά αν μας αρέσουν τα ογκώδη, αυτό δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί να βάλουμε λιγότερα κομμάτια, δηλαδή να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα μεγάλο βραχιόλι, ένα εντυπωσιακό κολιέ ή ένα δαχτυλίδι.

Σύνολα που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπες

Pinterest
Pinterest/ BRIDES
Pinterest/ Dreas Sinke
Pinterest/ Missuuoo
Pinterest/ InStyle
Pinterest/ Shein
Pinterest/Who What Wear UK
Pinterest/ Fashion Activation

Μυστικά καλών τρόπων

Το dress code είναι ένα σημαντικό κομμάτι όταν μας καλούν σε έναν γάμο, αλλά ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε εκεί είναι ακόμα πιο σημαντικός. Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά, τρόποι καλής συμπεριφοράς, που πρέπει να ακολουθήσουμε για να τιμήσουμε με τον τρόπο μας το ζευγάρι.

  • Φτάνουμε στην ώρα μας. Στους γάμους αυτή που οφείλει να καθυστερήσει είναι η νύφη. Όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι βρίσκονται εγκαίρως εκεί για να την καμαρώσουν σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή.
  • Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου κλείνουμε ή χαμηλώνουμε την ένταση του κινητού τηλεφώνου.
  • Αν έχουμε μαζί μας κάποιο βρέφος ή μικρό παιδί στεκόμαστε σε θέση που να μην ενοχλήσει το μυστήριο και το απασχολούμε ήρεμα κατά τη διάρκεια της τελετής, ώστε να μη δυστροπεί για την αναμονή.
  • Σεβόμαστε τις παραδόσεις του ζεύγους και τους θρησκευτικούς κανόνες, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι με τη διαδικασία της τελετής.
  • Οταν ερχόμαστε σε επαφή με τους οικοδεσπότες τους εκφράζουμε τη χαρά μας και την ευγνωμοσύνη μας για το κάλεσμα τους.
  • Οι γονείς των νεονύμφων είναι εξίσου σημαντικά πρόσωπα εκείνη την ημέρα. Τους συγχαίρουμε και εκφράζουμε τις καλύτερες ευχές.
  • Σεβόμαστε όλους τους καλεσμένους και στο τραπέζι του γάμου αποφεύγουμε να συζητάμε λεπτά θέματα που μπορεί να φέρουν σε αμηχανία τους γύρω μας. Είμαστε επιφυλακτικοί και δεν ξεκινάμε συζητήσεις σχέσεων (ειδικά αν αφορά το ζευγάρι), πολιτικής και θρησκείας.
  • Δεν υπερβαίνουμε το όριο στο αλκοόλ γιατί εκτός του ότι είναι επικίνδυνο, μπορεί να φέρει σε δυσάρεστη θέση εμάς και τους γύρω μας ή να προβούμε σε εξευτελιστικές συμπεριφορές.
  • Δεν είναι ευγενικό να αποχωρούμε νωρίς από την εκδήλωση, το τραπέζι ή το πάρτι του γάμου. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος για να το κάνουμε θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει εγκαίρως τους οικοδεσπότες.