Πώς να παραβρεθούμε σε έναν γάμο εκτός έδρας χωρίς να μας στοιχίσει ο κούκος αηδόνι

Ο γάμος αποτελεί ένα ευτυχές γεγονός, όπου δεν χωρούν σκοτούρες για τα οικονομικά.
Οι γάμοι εκτός έδρας μπορεί να είναι υπέροχοι, σαφώς όμως απαιτούν επιπλέον χρόνο και χρήματα από τους καλεσμένους.
Thomas Barwick via Getty Images
Οι γάμοι εκτός έδρας μπορεί να είναι υπέροχοι, σαφώς όμως απαιτούν επιπλέον χρόνο και χρήματα από τους καλεσμένους.

Την πιο ηλιόλουστη εποχή του χρόνου, τα ζευγάρια συχνά επιλέγουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου σε τουριστικές τοποθεσίες. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή οι μελλόνυμφοι απλώς το επιθυμούν, είτε επειδή κατάγονται από νησιά ή χωριά της Ελλάδος και αισθάνονται την ανάγκη να τιμήσουν τις ρίζες τους. Ωστόσο, τον ενθουσιασμό για την γνωριμία με ένα νέο μέρος και την παρουσία σε μια γιορτινή περίσταση γρήγορα διαδέχεται ο τρόμος: Πόσο μπορεί να μας κοστίσει όλο αυτό;

Οι γάμοι εκτός έδρας μπορεί να είναι υπέροχοι, σαφώς όμως απαιτούν επιπλέον χρόνο και χρήματα από τους καλεσμένους. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να κάνουμε την εμπειρία μας πολύ πιο προσιτή. Οι ειδικοί στη διαχείριση των οικονομικών στην καθημερινή ζωή, μοιράζονται μαζί μας συμβουλές-κλειδιά, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας σε έναν γάμο εκτός έδρας.

Μοιραζόμαστε τα έξοδα

«Αν έχουμε φίλους που γνωρίζουμε ότι θα παρευρεθούν στον γάμο, η ενοικίαση ενός μεγαλύτερου Airbnb με περισσότερα υπνοδωμάτια μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος διαμονής», προτείνει η Πάμελα Καπαλάντ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Brunch & Budget.
Εκτός από ένα δωμάτιο ή ένα σπίτι, μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μοιραστούμε κι άλλα έξοδα, όπως τα χρήματα για ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Συνδυάζουμε τo γάμο με άλλες διακοπές

«Αν ο γάμος λαμβάνει χώρα σε προορισμό που ανέκαθεν επιθυμούσαμε να κάνουμε διακοπές, ίσως έχει νόημα να παρατείνουμε το ταξίδι μας μερικές ημέρες, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα από τα έξοδα μετακίνησης», μας συμβουλεύει η Καπαλάντ. «Άλλωστε, συνήθως, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα προσφέρουν πιο προνομιακές τιμές για παρατεταμένη διαμονή», προσθέτει η Τζίνα Μακάγκ, ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια της McKague Financial.

Κάνουμε την κράτηση μας έγκαιρα

«Οι περισσότεροι γάμοι εκτός έδρας πραγματοποιούνται σε πολυσύχναστους προορισμούς διακοπών. Εάν ξέρουμε ότι πρόκειται να παρευρεθούμε σε έναν γάμο εκτός έδρας, φροντίζουμε να κλείσουμε νωρίς το ταξίδι και τη διαμονή μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να επωφεληθούμε από το μειωμένο κόστος του δωματίου ή τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, εφόσον επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο», δεν παραλείπει να αναφέρει η Μακάγκ

Δεν σπαταλάμε χρήματα στο ντύσιμό μας

Εφόσον είμαστε καλεσμένοι ανάμεσα σε τόσους άλλους, δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα για να αγοράσουμε ένα ακριβό σύνολο, προκειμένου να παρευρεθούμε στον γάμο.

«Μπορούμε να επιλέξουμε να φορέσουμε στο γάμο κάτι που έχουμε ήδη στην γκαρνταρόμπα μας», επισημαίνει η Κάρα Στίβενς, ιδρύτρια του The Frugal Feminista και συγγραφέας του «Heal Your Relationship with Money».

Κάνουμε τον προϋπολογισμό μας

Ο προϋπολογισμός για έναν γάμο εκτός έδρας περιορίζεται στο να καθορίσουμε πόσα χρήματα απαιτούνται για τη διαμονή, το ταξίδι, τη διατροφή, τα ρούχα και το δώρο.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε τον προϋπολογισμό όσο το δυνατόν νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο, υπολογίζουμε πόσα χρήματα θα βάλουμε στην άκρη από κάθε μισθό, προκειμένου να παρευρεθούμε άνετα στο γάμο», συνιστά η Μακάγκ.

Έαν επιθυμούμε να χαρίσουμε κάτι στους μελλόνυμφους, επιλέγουμε ένα συμβολικό αντικείμενο για το οποίο θα ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα από όσα συνηθίζουμε για ένα γαμήλιο δώρο.
Tony Anderson via Getty Images
Έαν επιθυμούμε να χαρίσουμε κάτι στους μελλόνυμφους, επιλέγουμε ένα συμβολικό αντικείμενο για το οποίο θα ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα από όσα συνηθίζουμε για ένα γαμήλιο δώρο.

Επιλέγουμε ένα εναλλακτικό οικονομικό κατάλυμα

Δεν χρειάζεται να μείνουμε στο ξενοδοχείο που συστεγάζονται οι υπόλοιποι καλεσμένοι. Ακόμη και με ομαδική κράτηση, η διαμονή ενδέχεται να είναι ακριβή. Προτού επιλέξουμε πού θα μείνουμε, ας εξετάσουμε όλες τις πιθανές επιλογές.

Επιλέγουμε τον πιο προσιτό τρόπο μετακίνησης

Ακριβώς όπως συγκρίνουμε τις τιμές στα καταλύματα, φροντίζουμε να κάνουμε και μια επιπλέον έρευνα όταν πρόκειται για τη μεταφορά από και προς τον προορισμό όπου θα τελεστεί το μυστήριο. Επιλέγουμε την πιο σύντομη διαδρομή με το αυτοκίνητο ή εξετάζουμε τυχόν προσφορές που ενδέχεται να δικαιούμαστε αν ταξιδέψουμε με το ΚΤΕΛ ή το πλοίο.

Δεν υπερβάλλουμε επιλέγοντας ένα εξαιρετικά ακριβό δώρο

Τα ζευγάρια ξέρουν πως ήδη ζητούν πολλά από τους καλεσμένους τους όταν επιλέγουν να παντρευτούν σε ένα μακρινό μέρος. Υπό αυτή την έννοια, η ίδια η παρουσία μας ενδέχεται να αποτελεί ένα δώρο. Λαμβάνοντας υπόψη τον επιπλέον χρόνο, τα εισιτήρια και το κόστος του ξενοδοχείου που απαιτούνται, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε ήδη κάνει ένα είδος υπέρβασης.

Έαν ωστόσο επιθυμούμε να χαρίσουμε κάτι στους μελλόνυμφους, επιλέγουμε ένα συμβολικό αντικείμενο για το οποίο θα ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα από όσα συνηθίζουμε να δαπανούμε για ένα γαμήλιο δώρο.

Μπορούμε πάντα να αρνηθούμε

Η οικονομική ύφεση εξαιτίας της πανδημίας αποτελεί ένα μεγάλο «αλλά», που ίσως σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία μας να παρευρεθούμε σε έναν γάμο εκτός έδρας.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε όχι σε έναν γάμο, ωστόσο αν η πρόσκληση πρόκειται να μας φέρει σε δύσκολη θέση, δεν αποτελεί αδίκημα να απαντήσουμε αρνητικά και να στείλουμε ένα όμορφο δώρο. Εκτός αυτού μπορούμε να βρούμε τρόπους για να γιορτάσoυμε με το ζευγάρι όταν επιστρέψουν στην πόλη», μας καθησυχάζει η Καπαλάντ.