Έξι απλές κι αποτελεσματικές συμβουλές για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Οι ειδκοί μοιράζονται τα μυστικά τους για ευημερία σε όλα τα επίπεδα.
filo via Getty Images

Μας χαροποιεί να πιστεύουμε ότι διατηρούμε μια υγιή στάση απέναντι στην επαγγελματική μας ζωή: πώς αποσυνδεόμαστε τη στιγμή που πρέπει, κάνουμε πλήρες διάλειμμα και δεν επιτρέπουμε στη δουλειά μας να εισβάλει στην προσωπική μας ζωή.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και όταν είμαστε εκτός γραφείου, τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα πιάσουμε τον εαυτό μας να κάνει ένα γρήγορο τσεκάρισμα στα μέηλ, ή και να πιάνει δουλειά υπερβολικά νωρίς, με σκοπό να «αδράξουμε» την ημέρα.

Όλες αυτές οι ενέργειες, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Ίσως λόγω του καταιγισμού δυσάρεστων ειδήσεων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην ανησυχούμε για την εργασία και το εισόδημα.

Όταν αναζητούμε τρόπους να διαμορφώσουμε μια ισορροπημένη στάση απέναντι στην εργασιακή ρουτίνα, ποιος μπορεί να μας συμβουλεύσει καλύτερα από εκείνους, των οποίων η δουλειά είναι να ακούν τις προσωπικές και επαγγελματικές μας ανησυχίες;

Με αυτή τη σκέψη, ρωτήσαμε τους ψυχοθεραπευτές πώς καταφέρνουν να διαχειριστούν τη σύγχυση μεταξύ επαγγελματικής-προσωπικής ζωής. Οι συμβουλές τους σίγουρα θα μας φανούν χρήσιμες.

Γινόμαστε περισσότερο «παρόντες» στην καθημερινότητά μας μέσα από μικρές αλλαγές

Η Πάλβι Ντέηβ, θεραπεύτρια με έδρα το Λονδίνο και μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, επισημαίνει ότι πρωταρχικό βήμα για την εργασιακή ευημερία είναι να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ισορροπία στη ζωή μας. Πέρα από το να εκπληρώνουμε τις εργασιακές μας υποχρεώσεις, είναι πολύ σημαντικό και οι ίδιοι να αισθανόμαστε εκπληρωμένοι από την καθημερινότητά μας.

«Ξεκλέβω χρόνο για να περπατήσω καθημερινά. Περπατώ με τον σκύλο μου. Απενεργοποιώ το τηλέφωνό μου και προσπαθώ να κοιτάζω, να ακούω και να μυρίζω. Είναι αναζωογονητικό. Μερικές φορές συναντώ φίλους και συζητάμε. Ασχολούμαι με την κηπουρική. Λατρεύω τη γη και τα συναισθήματα που νιώθω όσο το κάνω. Μικρές αλλαγές που παρέχουν κίνητρο ανακούφισης, ανταμοιβής και ικανοποίησης θα μας βοηθήσουν να αισθούμε αναζωογονημένοι», δηλώνει στη βρετανική έκδοση της HuffPost.

Απολαμβάνουμε ένα ψηφιακό «ηλιοβασίλεμα»

Ο ψυχολόγος και σύμβουλος ευεξίας, Λι Τσέιμπερς χρησιμοποιεί ένα κόλπο που του επιτρέπει να αποσυνδεθεί εντελώς.

«Αφήνω όλες τις ψηφιακές συσκευές μου σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάθε απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο στην ουσία ″απενεργοποιώ″ τον εσωτερικό μου υπολογιστή», αποκαλύπτει στη βρετανική έκδοση της HuffPost.

Βάζουμε στο πρόγραμμα στιγμές για παιχνίδι

Ο Τσέιμπερς αξιοποιεί το χρόνο με τα παιδιά του ως μέσο αποσυμπίεσης από το άγχος.

Το παιχνίδι με τα παιδιά μας βοηθά να αφήσουμε στην άκρη τη σοβαρότητα και να αγκαλιάσουμε την παιχνιδιάρικη πλευρά μας.
Dimensions via Getty Images
Το παιχνίδι με τα παιδιά μας βοηθά να αφήσουμε στην άκρη τη σοβαρότητα και να αγκαλιάσουμε την παιχνιδιάρικη πλευρά μας.

«Όπως δεν παρακάμπτω τα ραντεβού με τους πελάτες που είναι στο πρόγραμμα, ομοίως δεν διαπραγματεύομαι να μην αφιερώσω τον προβλεπόμενο χρόνο για να παίξω με τα παιδιά μου. Το παιχνίδι με τα παιδιά, πυροδοτεί την περιέργειά και ενισχύει τη σύνδεσή μου μαζί τους. Βοηθά επίσης να αφήσω στην άκρη για λίγο τη σοβαρότητα της ζωής και μου προσφέρει χρόνο να αγκαλιάσω την παιχνιδιάρικη πλευρά μου. Στις στιγμές αυτές, χρησιμοποιώ τη λειτουργία πτήσης στο τηλέφωνό μου για να μην ενοχλούμαι.»

Βγαίνουμε για έναν περίπατο «αναστοχασμού»

O χρόνος για περίπατο μας κάνει να νιώθουμε ότι το άγχος της ζωής είναι παροδικό.
pixelfit via Getty Images
O χρόνος για περίπατο μας κάνει να νιώθουμε ότι το άγχος της ζωής είναι παροδικό.

Ομοίως με την Ντέηβ, ο Τσέιμπερς φροντίζει να κάνει τακτικές βόλτες, συνήθως το βράδυ. Μια φορά την εβδομάδα, περνάει επίσης χρόνο περπατώντας στα δάση της περιοχής του.

«Βρίσκω ότι αυτό με βοηθά να αποσυνδεθώ από το πολυάσχολο μυαλό μου και να συναντήσω τον εαυτό μου. Αυτός ο χρόνος με κάνει να νιώθω ότι το άγχος της ζωής είναι παροδικό, και στο τέλος φτάνω να εκτιμώ τη δουλειά μου».

Δοκιμάζουμε τη μέθοδο Πομοντόρο

Πρόκειται για την τακτική του να κάνουμε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών για κάθε εικοσιπέντε λεπτά εργασίας. Πήρε το όνομα της από το δημιουργό της, τον Ιταλό φοιτητή Φραντζέσκο Κιρίλο, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας, που στα ιταλικά μεταφράζεται «πομοντόρο». Σκοπός του ήταν να ενεργοποιήσει τον εαυτό του. Η μέθοδος δηλαδή, αρχικά σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση της αναβλητικότητας.

Η συγκεκριμένη τακτική είναι χρήσιμη όταν έχουμε να διεκπεραιώσουμε μια λίστα με συγκεκριμένες εργασίες. Χωρίζουμε τις εργασίες μας σε διαχειρίσιμα κομμάτια και, στη συνέχεια, ρυθμίζουμε το χρονόμετρο για καθεμία από αυτές με τη σειρά. Για κάθε τρεις εργασίες, φροντίζουμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα.

Θέτουμε τα όριά μας

Όλοι οι θεραπευτές συμφωνούν ότι είναι βασικό για την ευημερία μας. Όπως συμβουλεύει ο Καρ:

«Θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από τις εργασιακές ώρες. Κάνουμε τακτικά διαλείμματα και σκεφτόμαστε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο, προτού απαντήσουμε σε εκείνο το email στις έντεκα το βράδυ. Στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, απενεργοποιούμε το επαγγελματικό μας τηλέφωνο. Εάν χρησιμοποιούμε το δικό μας, απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις για να μην ενοχληθούμε από επαγγελματικά μέηλ».

Εάν όμως δουλεύουμε από το σπίτι;

Στην περίπτωση τηλεργασίας είναι σκόπιμο να αφήνουμε τον εξοπλισμό της δουλειάς και στο σχόλασμα ή το διάλειμμα να μεταβαίνουμε σε διαφορετικό δωμάτιο ή και σε κάποιον εξωτερικό χώρο. Έτσι σηματοδοτούμε στον εαυτό μας το πέρασμα από την επαγγελματική, πίσω στην προσωπική ζωή.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα