Τέσσερα βήματα για να γίνουμε καλύτεροι ακροατές

Η τέχνη του να μιλάς είναι σίγουρα αξιοθαύμαστη, η σοφία του να ακούς όμως είναι σπάνια και θα φέρει κοντά σου τους ανθρώπους.
.
Evanto/womens life
.

Το να είσαι καλός ακροατής, όχι μόνο μέσα σε μια σχέση αλλά συνολικά στη ζωή σου, είναι από τα πλέον σπάνια πλεονεκτήματα και μια υποτιμημένη ικανότητα. Κι όμως, το πόσο καλά και συχνά ακούς τους άλλους είναι χαρακτηριστικό των πραγματικών ηγετών καθώς δείχνει υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Μια από τις αμερικανικές έρευνες, που στοχεύουν στην ανάλυση της προσωπικότητας ιδιαίτερων ανθρώπων, έδειξε ότι οι καλοί ακροατές τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά, να έχουν υψηλότερο επίπεδο ευεξίας και πιο ουσιαστικές και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις. Με λίγα λόγια, είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θέλουμε να έχουμε στο περιβάλλον μας γιατί τους εμπιστευόμαστε γιατί έχουν ενσυναίσθηση και συναισθηματικά είναι πιο έξυπνοι.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι συχνά ανταμείβονται για την αυτοπροβολή τους. Συνηθίζουν να μιλούν περισσότερο για να τραβούν την προσοχή ακόμη και όταν δεν έχουν τίποτα να πουν. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι δεν έχουμε εκτιμήσει όσο θα έπρεπε την αρετή του να ακούμε περισσότερο.

Αν κι εσύ μετά από όλα αυτά θεωρείς ότι μπορείς να δώσεις λίγο χρόνο ώστε να ακούσεις περισσότερο τους αγαπημένους σου και τις ανησυχίες τους η απλή φόρμουλα ή συνταγή είναι:

  • Σταμάτα να μιλάς

  • Άκου

  • Επανέλαβε

Βέβαια, αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Δεκαετίες επιστημονικής έρευνας υποδηλώνουν ότι αν θέλεις να γίνεις καλύτερος ακροατής, θα πρέπει να εργαστείς πάνω στους ακόλουθους τέσσερις βασικούς παράγοντες.

1. Συγκέντρωση

Ένας απλός λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ακούσουν, ακόμη και όταν έχουν την πρόθεση να το κάνουν, είναι ότι αποτυγχάνουν να δώσουν την αμέριστη προσοχή τους. Οι αντιπερισπασμοί, το άγχος, οι ανησυχίες και τα πολλά πράγματα που χρειάζεται να κάνεις ταυτόχρονα σου αποσπούν την προσοχή και σε εμποδίσουν να ακούσεις απερίσπαστα τις ανησυχίες ή τους προβληματισμούς των αγαπημένων σου.

Ακόμη κι αν πιστεύεις ότι μπορείς να στριμώξεις όλα μέσα στην ημέρα σου, η αλήθεια είναι ότι για να ακούσεις κάποιον πρέπει να του δώσεις λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου.

2. Ενσυναίσθηση

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουν μια βασική ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να βλέπουν τα πράγματα από την οπτική γωνία ενός άλλου. Όμως αυτό δεν γίνεται πάντα. Το να βγεις από το κουκούλι του «εγώ» και να κάνεις μια προσπάθεια να μπεις στη θέση κάποιου άλλου, θα σε βοηθήσει σημαντικά να βελτιώσεις την ικανότητά σου να γίνει καλός ακροατής.

Και ενώ αυτό μπορεί να φαντάζει εύκολο όταν πρόκειται για ανθρώπους που αγαπάς, είναι πολύ πιο δύσκολο να το εφαρμόσεις σε ανθρώπους που δεν βρίσκονται στο στενό σου κύκλο, όπως συνάδελφοι, και γενικότερα στις επαγγελματικές σου σχέσεις.

3. Αυτοέλεγχος

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως παρορμητικοί συχνά ξεχνούν να ακούσουν τους άλλους. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, θετικά ή αρνητικά, είναι πιο πιθανό στις συζητήσεις και τις παρέες να θέλεις να ακούγεται μόνο η δική σου άποψη και γνώμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενσυνειδητότητα είναι ένας σταθερός προγνωστικός παράγοντας για να μάθεις να ακούς περισσότερο.

Το να περιμένεις να τελειώσει ο άλλος, ακόμα και να μετράς δύο ή τρία δευτερόλεπτα αφού έχει σταματήσει, είναι μια απλή άσκηση για να κρατάς υπό έλεγχο τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι έχεις δίκιο ή δεν συμφωνείς με αυτό που ακούς, είναι πολύ πιο πιθανό να κερδίσεις τη διαμάχη αν περιμένεις μέχρι να τελειώσει ο συνομιλητής σου. Αν πάλι θεωρείς ότι η συζήτηση αυτή είναι παράλογη, τότε μην σπαταλάς την ενέργειά σου διακόπτοντάς τον.

4. Η σοφία του να ακούς

Ακόμα κι αν καταφέρεις να πετύχεις σ’ αυτά τα πρώτα τρία σημεία είναι σημαντικό να μεταδώσεις αυτή τη σοφία και στους άλλους. Με άλλα λόγια, αυτό που θέλεις είναι να αξιοποιήσεις τη φήμη του καλού ακροατή. Έτσι, όταν φτάσει η σειρά σου να μιλήσεις κι εσύ, φρόντισε να ενσωματώσεις την δική του οπτική στα δικά σου επιχειρήματα.

Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους, μόνο και μόνο για να εκφέρουν μια ομιλία που είχαν προγραμματίσει από πριν, αγνοώντας όσα είπε ο συνομιλητής τους. Είναι αυτό που λέμε «αυτός λέει τα δικά του». Μια αίσθηση πολύ χειρότερη από το να μιλάς μόνο εσύ γιατί δείχνεις στον άλλο ότι όχι μόνο δεν τον ακούς, αλλά και ότι αδιαφορείς γι’ αυτά που λέει.

Αξίζει να θυμάσαι ότι η ακρόαση δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα. Ασχέτως αν ορισμένοι έχουν περισσότερες δυνατότητες, μπορείς κι εσύ να προσπαθήσεις για να γίνεις καλύτερη.

Η τέχνη του να μιλάς είναι σίγουρα αξιοθαύμαστη, η σοφία του να ακούς όμως είναι σπάνια και θα φέρει κοντά σου τους ανθρώπους.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα