ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2019 11:59 EEST

Οι κάψουλες πλυντηρίου αποτελούν κίνδυνο για παιδιά και άτομα με άνοια σύμφωνα με έρευνα

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να καθοριστεί πώς να γίνει το περιεχόμενο των καψουλών λιγότερο τοξικό.

Οι κάψουλες πλυντηρίων ρούχων είναι δημοφιλείς για την εύκολη χρήση τους, ωστόσο μια νέα μελέτη τις ενοχοποιεί, θεωρώντας ότι παραμένουν επικίνδυνες για μικρά παιδιά και άτομα που έχουν άνοια.

Ένα παιδί μπορεί να ξεγελαστεί, νομίζοντας ότι είναι καραμέλες και να τις καταπιεί. Οι χημικές ουσίες που περιλαμβάνει μπορούν να καταστούν μοιραίες. Έχουν οδηγήσει σε σειρά δηλητηριάσεων παιδιών, παρά τις χρόνιες προειδοποιήσεις από τις εταιρείες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων των ΗΠΑ έλαβαν περίπου 73.000 κλήσεις σχετικά με τις κάψουλες πλυντηρίων μεταξύ 2012 και 2017.

Το 2015 θεσπίστηκε πρότυπο εθελοντικής ασφάλειας των προϊόντων για τους κατασκευαστές και άρχισε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Η μελέτη στο περιοδικό Pediatrics κατέγραψε ότι σημειώθηκε μείωση μόνο κατά 18% των νοσηλειών λόγω των εκθέσεων σε παιδιά κάτω των 6 ετών από το 2015 έως το 2017. Πριν από το 2015 ο αριθμός των περιστατικών υπερδιπλασιαζόταν κάθε χρόνο.

Οκτώ θάνατοι έχουν συσχετιστεί με την κατάποση των καψουλών, σύμφωνα με την CBS New York, προσθέτοντας ότι δύο ήταν παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους και έξι ήταν ενήλικες με ιστορικό άνοιας.

«Αν έχετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους σε κίνδυνο, αυτές πραγματικά δεν πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι σας», δηλώνει ο Χένρι Σπίλερ, διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Οχάιο.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι οι τραυματισμοί στα μάτια από τα δημοφιλή προϊόντα αυξάνονται στους ενήλικες. Περίπου 700 άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο πέρυσι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να καθοριστεί πώς να γίνει το περιεχόμενο των καψουλών λιγότερο τοξικό.

Πηγή: CBS