Οι Κινέζοι προσεύχονται για υγεία το Νέο Σεληνιακό Έτος, οι θάνατοι από Covid πολλαπλασιάζονται

Ανησυχία λόγω μαζικών μετακινήσεων. 26,3εκατ. ταξίδια μόνο το Σάββατο, 73.000 νεκροί σε 40 μέρες αντί 5.000 σε 3 χρόνια. Κανένας φόβος για νέο κύμα λένε οι αρχές, το 80% νόσησε.
Tyrone Siu via Reuters

Η Κίνα γιορτάζει Σεληνιακό Νέο Έτος σήμερα Κυριακή με τον λαό της να προσεύχεται για υγεία μετά από τρία χρόνια άγχους, πίεσης και οικονομικών δυσκολιών λόγω πανδημίας κορονοϊού καθώς οι αξιωματούχοι ανέφεραν σχεδόν 13.000 νέους θανάτους που προκλήθηκαν από τον ιό μεταξύ 13-19 Ιανουαρίου.

Οι ουρές εκτείνονταν για περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τον εμβληματικό ναό του Λάμα στο Πεκίνο, ο οποίος είχε επανειλημμένα κλείσει πριν γίνει άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό στις αρχές Δεκεμβρίου, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν τη σειρά τους για να προσευχηθούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μια κάτοικος του Πεκίνου είπε ότι ευχόταν η Χρονιά του Κουνελιού να φέρει ”υγεία σε όλους”.Νομίζω ότι αυτό το κύμα της πανδημίας έχει φύγει”, είπε η 57χρονη Φανγκ. ,

″Δεν κόλλησα αλλά ο σύζυγός μου και όλοι στην οικογένειά μου αρρώστησαν. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τον εαυτό μας”.

Νωρίτερα, οι αξιωματούχοι ανέφεραν σχεδόν 13.000 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊο για την περίοδο 13 έως 19 Ιανουαρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των 60.000 νεκρών που είχαν αναφερθεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως 12 Ιανουαρίου.

Κινέζοι ειδικοί εκτιμούν ότι το τελευταίο κύμα μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη κορυφωθεί.

Thomas Peter via Reuters
Aly Song via Reuters
Thomas Peter via Reuters

Η ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, έρχεται εν μέσω αμφιβολιών για τη διαφάνεια των δεδομένων του Πεκίνου και εκτιμάται πως είναι εξαιρετικά χαμηλός κατά τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών.

Τα νοσοκομεία και τα γραφεία τελετών κατακλύστηκαν μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής ”μηδενικών κρουσμάτων” από την κυβέρνηση που ακολούθησε μεγάλες διαμαρτυρίες πολιτών.

Ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν από τις κινεζικές αρχές εξαιρεί όσους πέθαναν στο σπίτι και ορισμένοι γιατροί αναφέρουν ότι αποθαρρύνονται από το να αποδώσουν θανάτους στον κορονοϊό στα πιστοποιητικά θανάτου.

Στις 14 Ιανουαρίου η Κίνα ανέφερε σχεδόν 60.000 θανάτους που σχετίζονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία για την περίοδο 8 Δεκεμβρίου-12 Ιανουαρίου, μια τεράστια αύξηση από τους 5.000 και περίπου θανάτους που αναφέρθηκαν προηγουμένως σε ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας.

Οι δαπάνες των γραφείων τελετών για αντικείμενα από σακούλες πτωμάτων έως κλιβάνους για αποτέφρωση έχουν αυξηθεί σε πολλές επαρχίες, κάτι που αποτελεί μια από τις πολλές ενδείξεις του θανατηφόρου αντίκτυπου του COVID στην Κίνα.

Ορισμένοι ειδικοί αναμένουν ότι περισσότεροι από ένα 1.000.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τη νόσο στην Κίνα φέτος, με την εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity που εδρεύει στη Βρετανία να προβλέπει ότι οι θάνατοι μπορεί να φτάσουν τους 36.000 την ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Florence Lo via Reuters
Tyrone Siu via Reuters
Thomas Peter via Reuters

Καθώς εκατομμύρια μετανάστες εργάτες επιστρέφουν στα σπίτια τους για τους εορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν στην αχανή ύπαιθρο της Κίνας, όπου οι υποδομές υγείας είναι φτωχές σε σύγκριση με εκείνες στις εύπορες παράκτιες περιοχές.

Περίπου 110 εκατομμύρια σιδηροδρομικά ταξίδια επιβατών υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μεταξύ 7-21 Ιανουαρίου, πρώτες 15 ημέρες που καταγράφεται αύξηση στις μετακινήσεις λόγω της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση 28% ανέφερε η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26,23 εκατομμύρια ταξίδια την παραμονή της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς μέσω σιδηροδρόμου, αυτοκινητόδρομου, πλοίων και αεροπλάνων, τα μισά από ό,τι πριν την πανδημία, αλλά αυξημένα κατά 50,8% συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με το κρατικό CCTV.

Η μαζική μετακίνηση ανθρώπων κατά την περίοδο των διακοπών μπορεί να βοηθήσει στην μεγάλη διασπορά του ιού, αυξάνοντας των αριθμό των μολύνσεων σε ορισμένες περιοχές, αλλά ένα δεύτερο κύμα COVID είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον, δήλωσε το Σάββατο ο Γου Ζινγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Η πιθανότητα μεγάλου ξεσπάσματος στην Κίνα τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες είναι ασθενής καθώς το 80% των ανθρώπων έχει ήδη μολυνθεί, όπως είπε.

Αφού η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορά της τον 8 Ιανουαρίου, ορισμένοι Κινέζοι έκαναν επίσης κράτηση για ταξίδια στο εξωτερικό. Τα τουριστικά hotspot της Ασίας προετοιμάζονται για την επιστροφή των Κινέζων τουριστών, οι οποίοι ξόδευαν 255 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως παγκοσμίως πριν από την πανδημία. ”Λόγω της πανδημίας, δεν είχαμε βγει από την Κίνα για τρία χρόνια”, λέει η τουρίστρια και επιχειρηματίας Κίκι Χου, 28 ετών, στο Κράμπι στη νοτιοδυτική ακτή της Ταϊλάνδης. ”Τώρα που μπορούμε να φύγουμε και να έρθουμε εδώ για διακοπές, νιώθω τόσο χαρούμενη και συγκινημένη”.

Tyrone Siu via Reuters
Tyrone Siu via Reuters
Tyrone Siu via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Tyrone Siu via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Florence Lo via Reuters
Florence Lo via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Tyrone Siu via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Thomas Peter via Reuters
Thomas Peter via Reuters

Δημοφιλή