ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2020 11:59 EET | Updated 08/01/2020 12:01 EET

Οι κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Τραμπ στην «αναμέτρηση» με το Ιράν

Ολος ο πλανήτης αναμένει την αμερικανική «απάντηση» στην Τεχεράνη μετά την πυραυλική επίθεση σε δυνάμεις των ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της προεδρίας του, μετά την ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Πρόκειται για την πιο άμεση επίθεση του Ιράν κατά των ΗΠΑ μετά την κατάσχεση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979.

Τα χτυπήματα κατά των δύο ιρακινών εγκαταστάσεων με προσωπικό του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ οδηγούν την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον επικίνδυνα κοντά στον πόλεμο και έχουν στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόσωπο του Τραμπ, καθώς «ζυγίζει» την κατάσταση για το αν θα απαντήσει με περισσότερη στρατιωτική δύναμη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συσκέφθηκε με τους εθνικούς συμβούλους ασφαλείας την Τρίτη το βράδυ, αλλά δεν πρόσφερε άμεση ένδειξη για το αν θα επέμβει. «Ολα είναι καλά» ανέφερε σε ένα από τα tweets που ανήρτησε και ανακοίνωσε ότι θα κοινοποιήσει τα σχέδια του την Τετάρτη το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον).

Τα ιρανικά χτυπήματα ήρθαν λίγες μέρες αφότου ο Τραμπ άναψε το πράσινο φως για την στοχευμένη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής της ελίτ στρατιωτικής δύναμης αλ Κουντς του Ιράν.

Το Ιράν είχε υποσχεθεί να πραγματοποιήσει αντίποινα, αν και οι σημερινές ενέργειές του δεν φαίνεται να έχουν ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. 

Η έλλειψη θυμάτων θα μπορούσε να προσφέρει στο Τραμπ ένα άνοιγμα για την αποκλιμάκωση των αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν και να αποτραβήξει το έθνος του από το χείλος του πολέμου. Ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει την μάχη για την επανεκλογή του στο τέλος του έτους, υποσχέθηκε στην προεκλογική του καμπάνια να κρατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μακριά από το να ασκούν «ατελείωτο πόλεμο».

Ωστόσο, η ρητορική του τις τελευταίες ημέρες ήταν απειλητική. Μόλις λίγες ώρες πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις της Τρίτης, ο πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο: «Αν το Ιράν κάνει οτιδήποτε που δεν πρέπει να κάνει, θα υποφέρει από τις συνέπειες και πολύ έντονα».

Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν από το Tραμπ να αποφύγει μια στρατιωτική κλιμάκωση με το Ιράν.

Ο γερουσιαστής Ελιοτ Ενγκελ,  πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μας «ξεμακρύνει γρήγορα από αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πλήρη πόλεμο με τρομερά ατυχήματα». Ο Εγκελ είπε πώς φοβόταν ότι κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου.

Οι συνέπειες της διαταγής του Τραμπ να σκοτώσει το Σολεϊμανί ήταν άμεσες.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι υπαναχωρεί πλέον από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και δεσμεύθηκε να αντιδράσει εναντίον των ΗΠΑ, των συμμάχων και των αμερικανικών συμφερόντων.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ αποφάσισε, επίσης, να απελάσει αμερικανικά στρατεύματα από τα εδάφη του, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή και ενισχύει την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Η αντεπίθεση από το Ιράν ήρθε καθώς ο Τραμπ και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του δέχονταν πιέσεις να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που οδήγησαν στη δολοφονία του Σολεϊμανί.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως η απόφασή του αυτή έσωσε πολλές αμερικανικές ζωές και ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες για τους λόγους της επίθεσης των ΗΠΑ. «Σχεδίαζαν κάτι», είπε για τους Ιρανούς.

Μέχρι στιγμής, αξιωματούχοι και κορυφαίοι υπάλληλοι της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έχουν δικαιολογήσει την αεροπορική επιδρομή, που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό, με γενικόλογες δηλώσεις σχετικά με την απειλή που αποτελούσε ο Σολεϊμάνι. Αλλά οι λεπτομέρειες ήταν λιγοστές.

Η έλλειψη λεπτομερειών δεν αντιμετωπίζεται με καλό μάτι από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι θυμούνται πως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δικαιολογήσει την εισβολή του στο Ιράκ, κατηγορώντας τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι είχε όπλα μαζικής καταστροφής - κάτι που αποδείχθηκε ψευδές.

Οι βουλευτές τις τελευταίες ημέρες πιέζουν για περισσότερες λεπτομέρειες για το λόγο για τον οποίο ο Τραμπ διέταξε τη δολοφονία - μια απόφαση που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ενέκριναν λόγω φόβων ότι θα πυροδοτούσε ακόμη μεγαλύτερη βία.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές κάλεσαν τον Τραμπ να αποχαρακτηρίσει τη γραπτή ειδοποίηση που έστειλε στο Κογκρέσο μετά το χτύπημα. Η ειδοποίηση απαιτήθηκε βάσει του νόμου περί επίλυσης των εξουσιών του 1973, ο οποίος απαιτεί από τον πρόεδρο να ενημερώνει το Κογκρέσο, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις αποστέλλονται σε εχθρικές καταστάσεις.

Ο Τραμπ τόνισε ότι η το χτύπημα ήταν αντίποινα για ιρανικές επιθέσεις και ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να επιτεθούν ξανά «πολύ έντονα». Είπε, επίσης, ότι ενώ θέλει τελικά να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, τώρα δεν είναι η ώρα γιατί κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο Ιράν να κερδίσει μεγαλύτερο έδαφος.

Sponsored Box