Οι πολίτες θα κληθούν να ορκιστούν πίστη στον Βασιλιά Κάρολο: Οι "πρωτιές" στην τελετή στέψης

Τελετουργικό με ρίζες στο 1066 με στοιχεία 2023. Ο ρόλος γυναικών κληρικών και θρησκευτικών ηγετών άλλων θρησκειών, η προσευχή του Καρόλου. Το πρόγραμμα της Κυριακής 6 Μαϊού.
Leon Neal via Getty Images

Απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου του Γ′ στην Βρετανία και οι προετοιμασίες των ανακτόρων είναι πυρετώδεις.

Οι πρόβες όλων όσοι θα συμμετέχουν πάνε και έρχονται σε καθημερινή βάση. Ακόμη και του βασιλιά και της συζύγου του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μεγάλη αίθουσα του χορού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει μετατραπεί σε χώρο που προσομοιάζει με το Αβαείο του Γουεστμίνστερ και εκεί το βασιλικό ζεύγος εκπαιδεύεται για το τελετουργικό της 6ης Μαΐου για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Pool via Getty Images
via Associated Press

Τελετουργικό με ρίζες στο 1066 με στοιχεία 2023

Μέσα στο ναό θα βρίσκονται πάνω από 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών βασιλείς και αρχηγοί κρατών. Από έξω αναμένονται χιλιάδες πολίτες ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές από όλη την υφήλιο θα παρακολουθούν ζωντανά την τελετή. Υπολογίζεται πως 300.000.000 τηλεθεατές θα συντονίσουν τους δέκτες τους για να δουν την 39η στέψη στην ιστορία του Αβαείου του Γουεστμίνστερ. Ένα τελετουργικό που οι ρίζες του φτάνουν στο 1066.

Βέβαια όπως αναφέρει το ΒΒC υπάρχουν και αρκετά νέα στoιχεία που ενσωματώνονται στο τελετουργικό αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί πολλές λεπτομέρειες.

Πάντως προς όσους παρακολουθήσουν τη Στέψη θα υπάρξει η προτροπή να ορκιστούν πίστη στον Βασιλιά με την φωνή τους να προστίθεται σε μια «χορωδία εκατομμυρίων» όπως λένε οι διοργανωτές και αυτή η δήλωση πίστης είναι μία από τις πολλές εντυπωσιακές αλλαγές στην αρχαία τελετή.

Leon Neal via Getty Images
via Associated Press

Σε μια στέψη με πολλές πρωτιές, γυναίκες κληρικοί θα παίξουν εξέχοντα ρόλο και ο ίδιος ο Βασιλιάς θα προσευχηθεί δυνατά. Η χριστιανική λειτουργία θα δει επίσης θρησκευτικούς ηγέτες από άλλες θρησκείες να έχουν ενεργό μέρος για πρώτη φορά. Η Στέψη του Σαββάτου θα είναι η πρώτη που θα ενσωματώσει άλλες γλώσσες που μιλιούνται στη Βρετανία και έναν ύμνο που θα τραγουδηθεί στα Ουαλικά, Σκωτσέζικα Γελικά και Ιρλανδικά Γαελικά.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα της ημέρας της στέψης, το οποίο μπορεί να αλλάξει μέσα στην εβδομάδα, γνωρίζουμε τα εξής: ( οι ώρες είναι ώρες Ελλάδος).

8:00 . θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

BUCKINGHAM PALACE via Reuters
via Associated Press

9:15 - 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:00 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 - 12:45 Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα απουσιάζει η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή. Μεταξύ άλλων εντός του ναού θα βρεθούν ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όλοι οι προκάτοχοι του, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ.

TOBY MELVILLE via Reuters
Dan Kitwood via Getty Images

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53 Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

13:00 Ο βασιλιάς Κάρολος Γ′ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.

14:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ′ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

PETER NICHOLLS via Reuters
Yui Mok - PA Images via Getty Images

15:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

15:33 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

15:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

16:15 Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Πηγές: BBC, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή