Οι Βρετανοί στοχοποιούν την «προίκα» της Καμπάεβα

Νέες κυρώσεις που στοχεύουν δίκτυο συγγενών και συνεργατών του B. Πούτιν, στους οποίους έχει μεταβιβάσει περιουσιακά του στοιχεία.
VCG via Getty Images

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλει κυρώσεις εναντίον δώδεκα μελών της οικογένειας και του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της φημισμένης φιλενάδας του, Αλίνα Καμπάεβα υποστηρίζοντας ότι, δεδομένου ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατέχει επίσημα μόνο ”περιορισμένα” περιουσιακά στοιχεία, αυτοί είναι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον πλούσιο τρόπο ζωής του.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σημαίνει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, μεταξύ άλλων στην Λιουντμίλα Οτσερέτναγια, πρώην σύζυγος του Πούτιν, την Αλίνα Kαμπάεβα, στέλεχος των μέσων ενημέρωσης και σύντροφο του Ρώσου προέδρου και την γιαγιά της τελευταίας, Αννα Ζατσέπλινα. Επίσης σε άλλους συγγενείς του Πούτιν που κατέχουν εκτελεστικές θέσεις σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες όπως η Gazprom.

Η δήλωση του Φόρεϊν Όφις υπογραμμίζει ότι τα επίσημα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν υπολογίζονται περίπου σ′ ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη και δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής παρά τον προφανή τεράστιο προσωπικό του πλούτο, συμπεριλαμβανομένου ενός γιοτ και της τεράστιας έπαυλης στο Παλάτι του στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η δήλωση ανέφερε: «Ο Πούτιν βασίζεται στο δίκτυο της οικογένειάς του, των παιδικών του φίλων και της επιλεγμένης ελίτ που έχει επωφεληθεί από την κυριαρχία του και με τη σειρά της υποστηρίζει τον τρόπο ζωής του. Η ανταμοιβή τους είναι η επιρροή στις υποθέσεις του ρωσικού κράτους που υπερβαίνει κατά πολύ τις επίσημες θέσεις τους».

Αυτοί που κατονομάζονται στην τελευταία κύρωση περιλαμβάνουν επτά μέλη της οικογένειας και πέντε άτομα που αναφέρονται ως χρηματοδότες του τρόπου ζωής του Πούτιν.

Η Kαμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκης ρυθμικής γυμναστικής, κατέχει πολλές ισχυρές θέσεις και εδώ και καιρό φημολογείται ότι είναι η σύντροφος του Πούτιν. Προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου του National Media Group της Ρωσίας, ο οποίος ελέγχει αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η Ζατσεπλίνα συνδέεται με τον Γκενάντι Τιμτσένκο, έναν δισεκατομμυριούχο με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν.

Η Καμπάεβα, η οποία κατάγεται από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, πέρασε περισσότερα από έξι χρόνια ως βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν. Το 2014, αποχώρησε από την πολιτική για να συνεργαστεί με την National Media Group, παρά την προφανή έλλειψη σχετικής εμπειρίας πέρα ​​από την παρουσίαση μιας τηλεοπτικής εκπομπής συνομιλίας.

Η Οτσερέτναγια και ο Πούτιν χώρισαν το 2014, αλλά έκτοτε, ανέφερε η δήλωση, «επωφελήθηκε από προνομιακές επιχειρηματικές σχέσεις με κρατικές οντότητες και παρουσίασε σημαντικό ανεξήγητο πλούτο».

Τα άλλα μέλη της οικογένειας που επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο Ιγκόρ Πούτιν, επιχειρηματίας και ξάδερφος του προέδρου. Ο Μιχαήλ Πούτιν, ένας άλλος επιχειρηματίας που πιστεύεται ότι έχει σχέση με τον πρόεδρο. Ο Ρομάν Πούτιν, ο οποίος είναι γιος του Ιγκόρ Πούτιν και διευθύνει μια συμβουλευτική εταιρεία και ο Mιχαϊλ Σελόμοφ, ιδιοκτήτης επιχείρησης και πρώτος ξάδερφος του Πούτιν.

«Ξεσκεπάζουμε και στοχεύουμε το σκιερό δίκτυο που υποστηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Θα συνεχίσουμε με κυρώσεις σε όλους όσους βοηθούν και υποκινούν την επιθετικότητα του Πούτιν μέχρι να επικρατήσει η Ουκρανία».

Η Βρετανία, σε συνεννόηση με τους δυτικούς συμμάχους, έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες πλούσιους Ρώσους, καθώς και σε στρατηγικά σημαντικές βιομηχανικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: Guardian, Reuters

Popular in the Community