Οκτώ αποτελεσματικές συμβουλές σε περίπτωση που τα ομαδικά chat έχουν γίνει πηγή άγχους

Ειδικοί δίνουν συμβουλές για το πώς να κάνουμε την εμπειρία των ομαδικών συνομιλιών λιγότερο δυσάρεστη.
.
Jose Luis Pelaez Inc via Getty Images
.

Ολοι έχουμε βρεθεί σ′ αυτό το σημείο. Να τσεκάρουμε το κινητό μας και να βλέπουμε περισσότερα από 100 αδιάβαστα μηνύματα λόγω των ομαδικών τσατ. Οσο περισσότερο συμβαίνει, τόσο πιο μπορεί μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε πελαγωμένοι.

Ο τεράστιος όγκος των μηνυμάτων και τα ταχέως μεταβαλλόμενα θέματα συνομιλίας μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε «κολλημένοι» και αβέβαιοι για το πώς να απαντήσουμε.

«Υπάρχει κάτι μοναδικό που προκαλεί άγχος στις ομαδικές συνομιλίες κειμένου λόγω του τεράστιου αριθμού μηνυμάτων, που πολύ γρήγορα μετατρέπονται από το μηδέν σε εκατοντάδες ειδοποιήσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», λέει η Μπέκι Στούεπφινγκ, αδειοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. «Όταν βλέπουμε τόση πολλή δραστηριότητα να συμβαίνει, δημιουργείται μια αίσθηση πανικού και συχνά οδηγεί σε δυσκολία αποχωρισμού του τηλεφώνου λόγω φόβου ότι κάτι θα χάσουμε».

Αλλά τα ομαδικά κείμενα δεν χρειάζεται να είναι πηγή άγχους. Παρακάτω, η Στούεπφινγκ και η αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Νικόλ Μ. Γουάρντ, μοιράζονται τις συμβουλές τους για να κάνουν την εμπειρία λιγότερο κουραστική.

Ας ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες για τον έλεγχο των συνομιλιών

«Συνιστώ να επιλέγετε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που σκοπεύετε να δείτε μηνύματα», λέει η Στούεπφινγκ . «Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να επιλέγουν (να ανοίγουν) τρία παράθυρα για 20 λεπτά την ημέρα, ένα το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ, όπου διαβάζουν και απαντούν σε μηνύματα. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε να νιώθουμε ότι περάσαμε όλη την ημέρα προσπαθώντας να είμαστε συντονισμένοι και μειώνει το άγχος που προκαλείται από τη λήψη συνεχών ειδοποιήσεων».

Η καθιέρωση μιας ρουτίνας όσον αφορά στα κείμενα μας επιτρέπει επίσης να καταναλώνουμε τις πληροφορίες σε μια κατάσταση που είναι διανοητικά και συναισθηματικά η καλύτερη για εσάς. Ας μην αισθανόμαστε πίεση να ασχοληθούμε μ′ αυτό όταν δεν είμαστε στην κατάλληλη πνευματική κατάσταση. Μπορούμε πάντα να το κάνουμε αργότερα...

«Αν γνωρίζουμε ότι το ”δίκτυο” είναι ποιο ενεργό την νύχτα κι ότι θα ξυπνήσουμε για να δούμε μια πλειάδα κειμένων, ας προσαρμοστούμε κι ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας προτού τα δούμε», λέει η Γουάρντ. «Αν το θέμα τους μας αγχώνει, ας τους ”παραχωρήσουμε” μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να απαντήσουμε. Αν αυτό βοηθά, μπορούμε να συντονίσουμε και τις προσδοκίες των άλλων: «Θα ήθελα να δώσω σ′ αυτό όλη μου την προσοχή, κι ως εκ τούτου θα απαντήσω αργότερα».

Ας απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις

«Η συμβουλή μου για να αντιμετωπίσουμε το άγχος της προσπάθειας να συμβαδίσουμε με τις ομαδικές συνομιλίες συμπεριλαμβάνει το να θέσουμε εμείς τον έλεγχο των ειδοποιήσεων, αντί εκείνες να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο περνάμε τον χρόνο μας», λέει η Στούεπφινγκ. «Για να το κάνουμε αυτό, προτείνω να απενεργοποιήσουμε όλες τις ειδοποιήσεις . Χωρίς ήχους, χωρίς δόνηση - τίποτα».

Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε σκοπό σχετικά με τον τρόπο που περνάμε τον χρόνο μας.

«Όταν ειδοποιούμαστε από ήχους και βουητά, (αυτό) μας θέτει εκτός των στιγμών της πραγματικής ζωής», εξηγεί η Στούεπφινγκ. «Διακόπτει την προσωπική μας κοινωνικοποίηση, την διάθεσή μας για έργα εργασίας, (για) εργασίες για το σπίτι, χρόνο για την οικογένεια, χρόνο χαλάρωσης, ύπνο – όλες τις απαραίτητες θετικές δραστηριότητες για την ψυχική μας υγεία».

Εάν έχετε iPhone, χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις «Focus», και τη λειτουργία «Do Not Disturb». Μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας κατά τις οποίες το τηλέφωνό μας θα μεταβαίνει αυτόματα σε αυτήν τη λειτουργία. Μπορούμε επίσης να ορίσουμε εξαιρέσεις για ορισμένες επαφές και εφαρμογές, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως χάσoυμε αυτή τη σημαντική κλήση από το αφεντικό ή τον καλύτερο φίλο μας.

Ας κρατήσουμε τα ομαδικά τσατ όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα

Φυσικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος των ομάδων των φίλων μας. Αλλά αν ξεκινάμε μια νέα συνομιλία, ας σκεφτούμε πραγματικά πόσα άτομα προσκαλούμε.

«Συνιστώ να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των ατόμων στις ομαδικές συνομιλίες, έτσι ώστε οι ειδοποιήσεις να μην είναι τόσο σαρωτικές», λέει η Στούεπφινγκ. «Οποιαδήποτε συνομιλία με περισσότερα από τέσσερα έως πέντε άτομα θα δημιουργήσει εκατοντάδες ειδοποιήσεις μέσα σε δευτερόλεπτα μόλις ξεκινήσει. Αυτές οι μεγάλες ομαδικές συνομιλίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν και δημιουργούν την αίσθηση της συνεχούς ανάγκης να τις ελέγχουμε για να δούμε τι συζητείται.»

Ας πραγματοποιήσουμε τις ομαδικές μας συνομιλίες σε ξεχωριστή εφαρμογή

Μέρος του λόγου που οι ομαδικές συνομιλίες μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε αγχωμένοι είναι ότι εμφανίζονται παράλληλα με όλη την ατομική επικοινωνία κειμένου που έχουμε.

Μια πιθανή λύση είναι να διεξάγουμε τις μεγάλες ομαδικές μας συνομιλίες σε ξεχωριστές εφαρμογές. Το GroupMe και το WhatsApp είναι δημοφιλείς επιλογές και έχω αρκετές ομαδικές συνομιλίες στην εφαρμογή Messenger του Facebook.

Ο καθορισμός ενός χωριστού «χώρου» για αυτές τις συνεχιζόμενες ομαδικές συζητήσεις είναι ένας άλλος τρόπος για να διεκδικήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης και να αισθανόμαστε λιγότερο πελαγωμένοι. Ο έλεγχος του δικτύου και η συμμετοχή στη συζήτηση γίνεται μια κατάσταση επιλογής.

.
JGI/Jamie Grill via Getty Images
.

Ας «καρφιτσώσουμε» τα κείμενα

Έχω θρηνήσει εδώ και καιρό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να επισημάνουμε κείμενα ως μη αναγνωσμένα. Απλώς είναι πολύ εύκολο να αφήσουμε ακούσια τις επικοινωνίες να πέσουν στο κενό, εάν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε αμέσως.

Μια λύση που έχω καταλήξει είναι να προσθέσω το ” X” στη λίστα υποχρεώσεών μου όταν λαμβάνω ένα μήνυμα που απαιτεί μια πιο ουσιαστική απάντηση και δεν έχω το εύρος χρόνου για να το κάνω αμέσως...

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία «καρφιτσώματος» κειμένου. Εάν παρατηρήσουμε ότι μια ομαδική συνομιλία εμφανίζεται αλλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή, ας «καρφιτσώσουμε» τη συνομιλία ώστε να βρίσκεται στην κορυφή της εφαρμογής Μηνύματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα θυμόμαστε να κάνουμε check-in αργότερα και μπορούμε να το «ξεκαρφιτσώσουμε» μόλις απαντήσουμε εκεί που επιθυμούμε.

Ας κάνουμε την συνομιλία σε Zoom, ή, ακόμα καλύτερα, δια ζώσης

Ακριβώς επειδή ορισμένες συνομιλίες συμβαίνουν σε ομαδικά δίκτυα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να συμβούν μόνο σε αυτό το μέσο. Στην πραγματικότητα, ορισμένα θέματα προσφέρονται καλύτερα για λεκτική επικοινωνία.

Η Γουάρντ συμβουλεύει να μετακινήσουμε ορισμένες συζητήσεις στο Zoom ή σε δια ζώσης.

«Ας κάνουμε την συνομιλία προφορική», λέει η Γουάρντ. «Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια πεντάλεπτη συνομιλία έναντι ενός κειμένου που μπορεί να μας πάρει μια μέρα».

Ας κάνουμε διαλείμματα

Δεν χρειάζεται να απαντάμε σε όλα μέσω ενός ομαδικού τσατ. Εάν το θέμα επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, είναι καλό να κάνουμε ένα διάλειμμα και να επιστρέψουμε στη συζήτηση όταν αισθανόμαστε λιγότερο πελαγωμένοι.

«Όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από διαλείμματα», λέει η Γουαρντ. «Εάν η συνομιλία επαναλαμβάνει ή αναπαράγει τρέχοντα γεγονότα, αυτό μπορεί να συμβάλει στο να αισθανόμαστε άγχος. Αν πρόκειται για ασθένεια ή θάνατο, αυτό μπορεί επίσης να αλλάξει τη διάθεση».

Μπορούμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας ότι κάνουμε μια παύση ή να εγκαταλείψουμε τη συνομιλία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζητήσουμε να μας προσθέσουν σ′ αυτή ξανά αργότερα, αν θέλουμε.

«Τα όρια αμβλύνονται στην επικοινωνία μέσω τσατ, επομένως είναι καλό να εξετάσουμε πότε και πώς χρησιμοποιούμε τα όριά μας», λέει η Γουάρντ.

Ας εξασκηθούμε στην συνειδητότητα

Ακόμα κι αν κάνουμε κάποιες αλλαγές, μπορεί να συνεχίσουμε να αισθανόμαστε πελαγωμένοι σε ορισμένες στιγμές. Μπορεί να είναι χρήσιμο να δοκιμάσουμε κάποιες ασκήσεις συνειδητότητας.

«Αυτή τη στιγμή, μπορούμε επίσης να ανακουφίσουμε γρήγορα τον εαυτό μας από το άγχος», λέει η Γουάρντ. «Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Ας χρησιμοποιήσουμε τις πέντε αισθήσεις μας για να ”προσγειωθούμε” στο περιβάλλον».

Η εξάσκηση της συνειδητότητας μπορεί να περιλαμβάνει βαθιές αναπνοές, διαλογισμό, περπάτημα ή με άλλο τρόπο μετατόπιση της εστίασής μας.

«Είναι σημαντικό όταν κάνουμε διαλείμματα από τα τηλέφωνά μας, να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες αποκατάστασης που είναι χαλαρωτικές για τον εγκέφαλο και το σώμα μας», λέει η Στούεπφινγκ. «Είμαστε αντιμέτωποι με τόσες πολλές ψηφιακές επιρροές κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορεί να αισθανόμαστε ξένοι απέναντι σε ανθρώπους που επιβραδύνουν (τους ρυθμούς τους), αλλά όλοι χρειαζόμαστε διαλείμματα από την έκρηξη αδρεναλίνης. Το να κάνουμε μια βόλτα χωρίς να έχουμε μαζί σας τηλέφωνο ή να σιγήσουμε μηνύματα και να επιτρέπουμε μόνο κλήσεις από επαφές έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανανεωθούμε».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING