Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοΐού

Μπορεί η νέα μετάλλαξη να επηρεάσει τα εμβόλια; Τι μπορεί να σημαίνει για την ανοσία και την πανδημία;
.
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
.

Η παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έχει κάνει τόσο κακό στην Ινδία εξαπλώνεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει ως προς την επιστροφή μας στην ομαλότητα.

Η μετάλλαξη (B.1.617.2) ονομάζεται μετάλλαξη Δέλτα ως μέρος της προσπάθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μετονομάσει στελέχη κορονοϊού με ελληνικά γράμματα για να αποφευχθεί οποιοδήποτε στίγμα προς χώρες όπου εμφανίζονται οι νέες παραλλαγές. Η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020. Από εκεί, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και έγινε η κυρίαρχη μορφή του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 6,1% των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και έως το 18% σε ορισμένες χώρες της Δυτικής και της Μεσοδυτικής.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουμε ως προς την μετάλλαξη Δέλτα:

Ποια είναι η διαφορά της μετάλλαξης Δέλτα (από προηγούμενες);

Η παραλλαγή Δέλτα ενσωματώνει μερικές από τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες παραλλαγές της COVID-19 η οποίες προκαλούν ανησυχία. Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτήν είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν ξεχωριστά σε διαφορετικές παραλλαγές εμφανίζονται τώρα μαζί στο ίδιο στέλεχος.

Αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν «να αλλάξουν τον τρόπο που ο ιός προσκολλάται σε ένα κύτταρο, να κάνουν ένα βήμα ενεργοποίησής (του) ευκολότερο και να μπλοκάρουν μερικά, αλλά όχι όλα, τα αντισώματα που κάνουν καλό», εξηγεί ο Μπέντζαμιν Νιούμαν, επικεφαλής ιολόγος στην Παγκόσμια Έρευνα Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά την «συμπεριφορά» του SARS-CoV-2 και το γεγονός ότι αυτή η παραλλαγή ενσωματώνει δύο μεταλλάξεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσει τις «συμπεριφορές» και των δύο, σύμφωνα με τον Νιούμαν. Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τι κάνουν οι μεταλλάξεις και πώς επηρεάζουν τη μόλυνση.

Οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική (έως και 40% περισσότερο από την αρχική μορφή του κορονοϊού από το 2019). Υπήρξαν επίσης ατεκμηρίωτες αναφορές ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και παράξενα συμπτώματα όπως γάγγραινα και απώλεια ακοής.

«Φαίνεται ότι η παραλλαγή Δέλτα ενσωματώνει μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα οι οποίες παρατηρήθηκαν και σε άλλες παραλλαγές και φαίνεται να υπερτερεί από άλλες ”εκδόσεις” του SARS-CoV-2», δηλώνει ο Αμες Αντάτζια, ανώτερος μελετητής στο το Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για το αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, προσθέτει ο ίδιος.

Οι ερευνητές αρχικά πίστευαν ότι η παραλλαγή Αλφα - το νέο όνομα για την παραλλαγή B.1.1.7 που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο - θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια. Αυτή η θεωρία τελικά απορρίφθηκε. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθοριστεί εάν η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, αλλά ο Αντάτζια δεν αναμένει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Προστατεύονται από την μετάλλαξη Δέλτα τα άτομα που έχουν ανοσία στην COVID-19;

Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να είναι ένα πραγματικό ζήτημα σε άτομα που δεν προστατεύονται. Οσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως φαίνεται να έχουν επαρκή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής. Να γιατί η μετάλλαξη Δέλτα κατέστη τόσο μεγάλο πρόβλημα στην Ινδία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού ήταν (και είναι) χαμηλό.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την COVID-19 φαίνεται επίσης να προστατεύονται. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι αν και τα επίπεδα αντισωμάτων πέφτουν μετά τη μόλυνση, ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος - η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από τα κύτταρα - μπορεί να «δράσει». Αυτό το μέρος προσβάλλει την ακίδα πρωτεΐνη (που στοχεύουν τα αντισώματα) και πολλές άλλες «θέσεις» του κορονοϊού. Και αυτό θα κρατήσει τα άτομα με ανοσία ασφαλή, εξηγεί ο Νιούμαν.

Μια μελέτη του Public Health England διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικές κατά της συμπτωματικής νόσου από την μετάλλαξη Δέλτα (σε σύγκριση με 93% αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Αλφα). Δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca ήταν 60% αποτελεσματικές κατά της συμπτωματικής νόσου (σε σύγκριση με 66% έναντι της παραλλαγής Alpha).

Το μεγαλύτερο συμπέρασμα από την μελέτη, ωστόσο, είναι ότι χρειαζόμαστε πραγματικά την δεύτερη δόση για το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από αυτήν την παραλλαγή. Τόσο το εμβόλιο AstraZeneca όσο και Pfizer ήταν 33% αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε άτομα που είχαν μόνο μία δόση.

Επιπλέον, τα εμβόλια είναι πιθανότατα ακόμη πιο αποτελεσματικά κατά της νοσοκομειακής περίθαλψης και του θανάτου - αυτό για το οποίο ανησυχούν οι περισσότεροι ειδικοί. «Αυτό το οποίο έχει σημασία, για μένα, (είναι ότι) δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια. Είναι σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία και θάνατος - και εκεί και πέρα, όλες οι παραλλαγές βασικά ”χάνουν” από τα εμβόλια», λέει ο Αντάτζια.

Αν και θα πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σχετικά με τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca κατά της μετάλλαξης Δέλτα, όλα τα εμβόλια «χτυπούν» το ίδιο μέρος του κορονοϊού, οπότε είναι πιθανό να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τον Νιούμαν.

Θα μας επηρεάσει η μετάλλαξη Δέλτα χειρότερα το φθινόπωρο;

Θα μπορούσε, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο όπως εκτυλίχθηκαν τα πράγματα το 2020. Όταν το κλίμα γίνεται πιο δροσερό το φθινόπωρο και κατευθυνόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, πιθανότατα θα δούμε περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές να εξαπλώνονται σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς με χαμηλή φυσική ανοσία.

Αυτό που πιθανώς δεν θα δούμε είναι νοσοκομεία να ωθούνται στα όριά τους. «Έχουν εμβολιαστεί πάρα πολλά άτομα υψηλού κινδύνου», λέει ο Αντάτζια, οπότε με τους πιο ευάλωτους για νοσηλεία και θάνατο προστατευμένους, είναι απίθανο να δούμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατάσταση κρίσης.

Ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος για την εξάλειψη της απειλής αυτής (και των μελλοντικών) παραλλαγών είναι να κάνουμε το εμβόλιο. «Η λύση σε οποιαδήποτε παραλλαγή είναι να εμβολιαστούμε πλήρως», λέει ο Αντάτζια.