Ολα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την παραλλαγή Όμικρον

Πού έχει εντοπιστεί η παραλλαγή, πόσο σοβαρή είναι, τι έχει γίνει για να ελεγχθεί κι αν πρέπει να ανησυχούμε.
|
koto_feja via Getty Images

Μια νέα παραλλαγή της Covid που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα μπορεί να είναι «η χειρότερη παραλλαγή που έχουμε δει μέχρι στιγμής», και έξι αφρικανικές χώρες έχουν πλέον προστεθεί στην κόκκινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου για ταξίδια. (Για τα νέα μέτρα λαμβάνει η χώρα μας διαβάστε εδώ).

Ο υπουργός Υγείας του ΗΒ, Σαγίντ Τζαβίντ είπε ότι η παραλλαγή «μπορεί να είναι πιο μεταδοτική» από το στέλεχος Δέλτα κι «τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

Οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς αυτή η παραλλαγή, που ονομάζεται B.1.1529, έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που θα μπορούσαν δυνητικά να κάνουν την επίθεση του ανοσοποιητικού μας συστήματος δύσκολη...

Αν και η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, μπορεί να ανιχνευθεί με ένα τεστ PCR (τεστ ανίχνευσης κορονοϊού με τη Μέθοδο Μοριακού Ελέγχου).

Η παραλλαγή παρακολουθείται στενά με έρευνα να είναι σε εξέλιξη, αλλά ακολουθεί τι γνωρίζουμε για αυτήν μέχρι στιγμής.

Πού έχει εντοπιστεί η παραλλαγή;

Το B.1.1529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Τρεις ημέρες μετά, εντοπίστηκαν κρούσματα στη Νότια Αφρική και ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε στο Χονγκ Κονγκ, σε έναν 36χρονο άνδρα που πέταξε από τη Νότια Αφρική. Στην Βρετανία οι αρχές, σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν πως έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα που φέρουν την νέα παραλλαγή ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης σε Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία και πιο πριν σε Βέλγιο και Ισραήλ.

Πόσο σοβαρή είναι

Η B.1.1.529 προστέθηκε στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπό παρακολούθηση την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Αυτή η «ετικέτα» δίνεται σε παραλλαγές με γενετικές αλλαγές που πιθανολογείται ότι επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του ιού, με ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να αποτελέσει μελλοντικό κίνδυνο.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του τομέα υγείας δεν έχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να την χαρακτηρίσουν «παραλλαγή ανησυχίας». Αυτός ο τίτλος δίνεται σε παραλλαγές όταν υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της μεταδοτικότητας, πιο σοβαρής ασθένειας, μείωσης της εξουδετέρωσης από αντισώματα (που δημιουργήθηκαν είτε κατά τη διάρκεια προηγούμενης μόλυνσης είτε λόγω εμβολιασμού), μειωμένης αποτελεσματικότητας θεραπειών ή εμβολίων ή αποτυχίες διαγνωστικής ανίχνευσης.

Σε τι είναι διαφορετική αυτή η παραλλαγή (από τις άλλες)

Η παραλλαγή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις - περίπου τις διπλάσιες από την παραλλαγή Δέλτα - που θα μπορούσαν ενδεχομένως να την καταστήσουν πιο μεταδοτική και να ... ξεφύγει η προστασία που παρέχεται από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας του Κέμπριτζ, είπε στον Guardian ότι στο εργαστήριό του δύο από τις 32 μεταλλάξεις της B.1.1.529 αύξησαν τη μολυσματικότητα και μείωσαν την «αναγνώριση αντισωμάτων» – αυτό σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να το κάνουν πιο δύσκολο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να ανταποκριθούν. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να αναλύουν τη μολυσματικότητα αυτού του στελέχους συνολικά.

«(Η νέα παραλλαγή) φαίνεται σίγουρα (πώς αποτελεί) μια σημαντική ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που υπάρχουν», ανέφερε. «Ωστόσο, μια βασική ιδιότητα του ιού που είναι άγνωστη είναι η μολυσματικότητά του, καθώς αυτό φαίνεται να ”οδήγησε” κυρίως την παραλλαγή Δέλτα. Το να μην υπάρχει ανταπόκριση του ανοσοποιητικού είναι μόνο μέρος της εικόνας του τι μπορεί να συμβεί».

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, συμφώνησε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι η παραλλαγή σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, έριξε λίγο φως στην πιθανή προέλευση της μετάλλαξης.

«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που έχει συσσωρευτεί σε έκρηξη της λοίμωξης, πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία», είπε σε δήλωσή της.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Ο καθηγητής Γκούπτα έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι ανησυχητικό και δεν το έχω πει από την (εμφάνιση της) Δέλτα. Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε και να ενισχυθείτε και να φοράτε μάσκα δημοσίως καθώς οι μεταλλάξεις σε αυτόν τον ιό πιθανότατα έχουν ως αποτέλεσμα να διαφεύγουν σε υψηλό επίπεδο τα αντισώματα που τον εξουδετερώνουν».

Ο Γκρεγκ Ντορ, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο St Vincent στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας πρόσθεσε: «Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει μεταλλάξεις που σχετίζονται με μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αλλά, εάν είναι ένας ιός που ”ταιριάζει” λιγότερο στην γενική εικόνα κι έχει μειωμένη δυνατότητα μετάδοσης, τότε δεν είναι τεράστιο πρόβλημα. Ώρα για παρακολούθηση, όχι για πανικό».

Τι έχει γίνει για να ελεγχθεί η παραλλαγή;

Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συναντήθηκαν με Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους την Παρασκευή για να αξιολογήσουν την εξελισσόμενη κατάσταση στη χώρα.

Στην παραλλαγή θα μπορούσε τελικά να δοθεί το ψευδώνυμο «Nu» – με τις πιο ανησυχητικές παραλλαγές να παίρνουν το όνομά τους από το ελληνικό αλφάβητο. (σ.σ. Τελικά, ως γνωστόν, έχει δοθεί το όνομα Oμικρον).

Σύμφωνα με την PA, οι βρετανοί αξιωματούχοι λέγεται ότι ήταν «πολύ ανήσυχοι» αφού εξέτασαν λεπτομέρειες σχετικά με την παραλλαγή σε διεθνή βάση δεδομένων – και έχουν κάνει σημαντικά βήματα μόλις τρεις ημέρες μετά την γνωστοποίηση των λεπτομερειών.

Η παραλλαγή αυτή συνιστά μια «δραματική αλλαγή» μεγαλύτερη σε σχέση με ο,τιδήποτε είχαν δει στο παρελθόν Βρετανοί επιστήμονες. Περιλαμβάνει μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές, αλλά και άλλες που οι επιστήμονες δεν έχουν δει ακόμη.