Όλο και πιο κοντά το εργαστηριακό κρέας στο πιάτο μας

Μέχρι στιγμής μόνο μία χώρα, η Σιγκαπούρη, έχει εγκρίνει το προϊόν για λιανική πώληση.
Εργαστηριακό κοτόπουλο από την Memphis Meats Uma Valeti, με έδρα το Έμερβιλ της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εργαστηριακό κοτόπουλο από την Memphis Meats Uma Valeti, με έδρα το Έμερβιλ της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Terry Chea via AP

Κάποτε θεωρείτο επιστημονική φαντασία. Σήμερα, το εργαστηριακό κρέας απέχει ελάχιστα από την πραγματικότητα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι έτοιμες να το σερβίρουν στα εστιατόρια.

Τα στελέχη εταιρειών εργαστηριακού κρέατος είναι αισιόδοξα ότι το προϊόν τους, που παρασκευάζεται σε τεράστιες ατσάλινες δεξαμενές, θα μπορούσε να καταναλώνεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς μέσα στους επόμενους μήνες, ύστερα από το πράσινο φως που πήρε μια εξ′ αυτών από την ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που συνεργάζονται με υψηλού επιπέδου σεφ, όπως ο Αργεντινός Φρανσίς Μαγμάν και ο Ισπανός Χοσέ Αντρές προκειμένου να το σερβίρουν στα πολυτελή τους, εστιατόρια.

Αλλά για να φτάσει στον τελικό του προορισμό, που δεν είναι άλλος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, το εργαστηριακό κρέας θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια, σύμφωνα με στελέχη του χώρου.

Οι εταιρείες θα πρέπει να προσελκύσουν περισσότερη χρηματοδότηση για να αυξήσουν την παραγωγή, η οποία θα τους επιτρέπει να προσφέρουν την μοσχαρίσια μπριζόλα και το στήθος κοτόπουλου σε πιο προσιτή τιμή. Στην συνέχεια θα πρέπει να ξεπεράσουν την καχυποψία των καταναλωτών να δοκιμάσουν κρέας που παρασκευάζεται σε επιστημονικό εργαστήριο.

Το εργαστηριακό κρέας προέρχεται από ένα μικρό δείγμα κυττάρων που συλλέγεται από ζώα, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά, αναπτύσσονται σε τεράστια ατσάλινα δοχεία που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες και καταλήγουν σε κάτι που μοιάζει και έχει γεύση σαν ένα πραγματικό κομμάτι κρέατος.

Μέχρι στιγμής μόνο μία χώρα, η Σιγκαπούρη, έχει εγκρίνει το προϊόν για λιανική πώληση. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε τον Νοέμβριο το 2022, ότι ένα προϊόν εργαστηριακού κρέατος, το στήθος κοτόπουλου που παρασκευάζεται από την UPSIDE Foods με έδρα την Καλιφόρνια, είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Δημοφιλή