Σεφ αποκαλύπτουν τα μυστικά τους για πεντανόστιμα πιάτα κατευθείαν από τον φούρνο μικροκυμάτων

Από πόριτζ και ριζότο μέχρι κεσαντίγιας και λαχανικά στον ατμό.
bgblue via Getty Images

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο φούρνος μικροκυμάτων, τη δεκαετία του 1950, επρόκειτο για μεγάλη καινοτομία. Πλέον ωστόσο, η φριτέζα αέρος έχει τραβήξει όλα τα φώτα της δημοσιότητας ως η πλέον πολυπόθητη συσκευή για την κουζίνα μας.

Κι όμως, από άποψη απλότητας, ο φούρνος μικροκυμάτων εξακολουθεί να κερδίζει. Μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού, ετοιμάζει για εμάς κρέμα βρώμης (πόριτζ), λαχανικά, ρύζι ή ακόμα και κεσαντίγιας. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι εκτός από το ζέσταμα του φαγητού που μας περίσσεψε, ο φούρνος μικροκυμάτων διαθέτει πολλές παραπάνω ιδιότητες.

Σε αντίθεση με την άποψη που κυριαρχεί, το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, εάν και εφόσον ζεσταίνεται με τον σωστό τρόπο, μπορεί να έχει εξίσου καλή γεύση με πιάτα ημέρας μαγειρεμένα στο φούρνο. Προκειμένου να μας πείσουν κορυφαίοι σεφ μοιράζονται τα μυστικά τους, προκειμένου τα φαγητά μας να κάνουν θραύση, ακόμα και αν τα ετοιμάσαμε στο πεντάλεπτο, με τη βοήθεια του φούρνου μικροκυμάτων.

Πώς θα δώσουμε στο φαγητό που περίσσεψε τη γεύση ενός πιάτου που φτιάξαμε μόλις

Για πολλούς ανάμεσά μας, η νούμερο ένα χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι το ζέσταμα των υπολειμμάτων. Αν ετοιμάζοντας το φαγητό μας γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να το φάμε όλο μέσα σε ένα μεσημέρι, η σεφ Κάρλα Κοντρέρας, θεωρεί ότι το πρώτο βήμα προκειμένου όταν το ξαναζεστάνουμε να έχει διατηρήσει την εκπληκτική του γεύση, είναι να το αποθηκεύσουμε σωστά.

«Αποθηκεύουμε τα πράγματα χωριστά το ένα από το άλλο. Για παράδειγμα, αν φτιάξουμε ζυμαρικά, τα αποθηκεύουμε σε διαφορετικό δοχείο από τη σάλτσα». Με αυτόν τον τρόπο, όταν τα ξαναζεστάνουμε, θα έχουν γεύση αρκετά παρόμοια όπως όταν τα πρωτοφτιάξαμε.

Όταν τελειώσουμε με το ζέσταμα των υπολειμμάτων στο φούρνο μικροκυμάτων, ο σεφ Αλί Σλαγκλ συνιστά να προσθέσουμε στο πιάτο μας κάτι φρέσκο, όπως ψιλοκομμένα κρεμμύδια, βότανα ή τον χυμό από ένα στυμένο λεμόνι.

Επιπλέον είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη γεύση με μπαχαρικά που έχουμε χρησιμοποιήσει μέσα στην αρχική συνταγή, καθώς στο ψυγείο οι γεύσεις χάνουν την έντασή τους. Επομένως, φροντίζουμε να προσαρμόσουμε τις ποσότητες των καρυκευμάτων μέχρι το φαγητό μας να πάρει μια υπέροχη γεύση, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα ένα απλό περίσσευμα, πρόχειρα ζεσταμένο.

Πώς θα απογειώσουμε την κρέμα βρώμης μας ή αλλιώς το αγαπημένο μας πόριτζ

Η κρέμα βρώμης αποτελεί μια κλασική επιλογή πρωινού, ιδιαίτερα τους πιο κρύους μήνες του χρόνου. Αν εμπλουτίζουμε το πόριτζ μας με αποξηραμένα μούρα ή ροδάκινα, οι σεφ προτείνουν να τα αντικαταστήσουμε με κατεψυγμένα μούρα, τα οποία σύμφωνα με την Κοντρέρας προσθέτουν υπέροχη υφή, γεύση και ένα δροσερό υγρό στοιχείο.

Ο Σλαγκλ επισημαίνει ότι τα μπαχαρικά μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά, με κυρίαρχη την κανέλα και το μαύρο πιπέρι, ενώ η Κοντρέρας συνιστά κάρδαμο.

Alex Ortega / EyeEm via Getty Images

Πώς θα φτιάξουμε ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων

Προκειμένου να ετοιμάσουμε το ρύζι μας στο φούρνο μικροκυμάτων, η αναλογία νερού και ρυζιού πρέπει να είναι 2 προς 1. Σύμφωνα με την μπλόγκερ του Steamy Kitchen, Τζέιντεν Ράε, βάζουμε το ρύζι μας σε ένα δοχείο κατάλληλο για το φούρνο μικροκυμάτων και το τοποθετούμε στα μικροκύματα σε υψηλή θερμοκρασία για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια μειώνουμε την θερμοκρασία στο 50% για άλλα πέντε λεπτά. Ο Σλαγκλ αντί για νερό συνιστά τη χρήση γάλακτος καρύδας, το οποίο κάνει το ρύζι μας πλούσιο, κρεμώδες και ελαφρώς γλυκό.

Chris Schneider / 500px via Getty Images

Ετοιμάζουμε λαχταριστές κεσαντίγιας για μια 100% επιτυχημένη σπιτική μάζωξη στο σπίτι

Όταν ετοιμάζουμε τις κεσαντίγιας, τοποθετούμε την τορτίγια μέσα σε μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας διπλωμένη στη μέση και στη συνέχεια τη βάζουμε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε την τορτίγια μας στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα. Μόλις ζεσταθεί η τορτίγια προσθέτουμε το τυρί. Στη συνέχεια, διπλώνουμε την τορτίγια και την τοποθετούμε ξανά μέσα στην πετσέτα της κουζίνας, προτού την ψήσουμε στα μικροκύματα για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Χωρίς την πετσέτα, η υψηλή θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιώσει την υφή της τορτίγιας μας, ενώ η χρήση της πετσέτας εξασφαλίζει στις κεσαντίγιας μας τη γεύση που μαρτυρά ότι μόλις τις φτιάξαμε.

Πώς θα μαγειρέψουμε λαχανικά στον ατμό στο φούρνο μικροκυμάτων

Ίσως έχουμε συναντήσει σακούλες με λαχανικά που είναι ειδικά φτιαγμένα για να μαγειρεύονται στον ατμό στο φούρνο μικροκυμάτων. Ακόμα ωστόσο κι αν τα λαχανικά μας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και οι δύο σεφ δίνουν την ίδια συμβουλή, όπως θα έκαναν και για τα φρέσκα: Προτού τα τοποθετήσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων χρειάζεται να προσθέσουμε ένα λιπαρό στοιχείο, είτε λάδι καρύδας, είτε ελαιόλαδο είτε ακόμη και βούτυρο.

Εφόσον ολοκληρώσουμε με το ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε να δώσουμε επιπλέον γεύση με διάφορες γευστικές πάστες όπως η πάστα ελιάς ή αλμυρά στοιχεία όπως η κάπαρη ή και ένα όξινο συστατικό όπως η μουστάρδα ή το ξύδι.

Με μικρές πινελιές, σε ελάχιστα λεπτά, μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και τους φίλους μας ένα γεύμα της τελευταίας στιγμής με υπέροχη γεύση και ένταση. Ας το εκμεταλλευτούμε!

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ